Cred că Tiramisu este cel mai cunoscut desert italian. E onctuos, cremos, fin, lejer și ușor de tot de preparat. Ori de câte ori îmi întreb copiii ce dulce ar prefera să le prepar de am în casă mascarpone, răspunsul vine , inevitabil, la unison: Tiramisu!
Bianca spune că tiramisu este probabil unul dintre cele mai vechi deserturi italiene, datând din perioada renascentistă. La vremea respectivă, pișcoturile erau coapte în casă, aveau consistența puțin diferită de celebrele Savoiardi din zilele noastre. Însă, indiferent dacă sunt pregătite de la zero de către noi sau le cumpărăm din comerț, aroma inconfundabilă o conferă cafeaua espresso în care sunt înmuiate. Cafeaua îi conferă prospețime și energie, nu întâmplător, numele celebrei rețete înseamnă, de altfel, “Ridică-mă sus !”. Te vei trezi instantaneu și vei avea mai multă energie. Apropos, legenda spune că a fost născocit de o femeie de moravuri ușoare pentru a-și revigora clienții după o noapte pasională. Indiferent de scopul pentru care îl veți prepara, vă va plăcea, vă asigur.
Rețeta clasică folosește pișcoturi de șampanie, o cremă pe bază de mascarpone, ouă proaspete frișcă, cafea și vanilie și are o mulțime de alternative aromatice. Unele persoane adaugă lichior Tia Maria, altele pun Grand Marnier. Ideea este că, ceea ce au toate rețetele în comun este crema de mascarpone. Mascarpone este o brânză tipic italiană deosebit de cremoasă, care poate fi folosită într-o sumedenie de deserturi italiene și nu numai. Este cremos, fin și are conținut ridicat de grăsime. Asta nu înseamnă că trebuie să ne sperie. Un mic desert nu a făcut rău nimănui vreodată.
Chiar dacă au existat numeroase debate-uri pe tema utilizării ouălor crude în acest desert, contraargumentul fericit și liniștitor la care eu apelez mereu este următorul: dacă ouăle sunt proaspete și păstrăm desertul la frigider, nu avem motive de îngrijorare de fel. Nu în ultimul rând, să nu uităm că la maioneză aplicăm aceleași principii de pregătire și stocare și nimeni nu s-a îmbolnăvit încă.
Ingediente:
Pentru cremă:
- 500 g mascarpone
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 250 ml frișcă lichidă
- Esență de vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
- 400 g biscuiți simpli
- 1 lingură cacao pentru ornat
Pentru însiropare:
- 250 ml cafea espresso
- 1 lingură de zahăr
- Separați ouăle.
- Preparați espresso și îndulciți-l cu o lingură de zahăr.
- Bateți albușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr.
- Bateți frișca împreună cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr.
- Amestecați frișca bătută, mascarpone, bezeaua, esența de vanilie și gălbenușurile.
- Scufundați rapid biscuiții, pe rând, în cafea și așezați un strat pe fundul recipientului ales.
- Montați, în straturi alternative, cremă și biscuiți însiropați în cafea.
Pudrați cu cacao, dați la rece cel puțin două ore.
Dacă ți-a plăcut această rețetă, descoperă întreaga colecție de dulcegării semnate de Bianca Cigan, pe blogul ei.