În 2023 există mult mai mulți factori de risc ce duc la diverse probleme dermatologice decât au existat în trecut. Razele solare și ultravioletele sunt mai puternice, iar tehnologia modernă și ritualurile de frumusețe sunt și ele un pericol la care ne supunem noi femeile cel mai des (in)conștient: solarul, epilarea definitivă, expunerea la soare fără protecție, la ore de vârf.
Pentru materialul de astăzi am discutat cu medicul dermatolog Nicoleta Bancea despre cauzele ce pot duce la modificarea semnelor de mamă și alunițelor și la modul în care noi femeile ne facem singure, de regulă (in)conștient, aceste probleme la nivel dermatologic.
Se pare că printre cele mai frecvente forme de auto-sabotaj la acest capitol sunt: mersul la solar, supunerea la procedura epilării definitive și expunerea nepotrivită la soare (fără creme de protecție și, mai ales, la ore nepotrivite).
Factori de risc ce pot crea la probleme dermatologice
Solarul – este o activitate care ne place îndeosebi nouă, femeilor, fiind o activitate la modă. Adevărul este că ne place bronzul frumos și uniform. Recomandarea medicului specialist este, însă, să nu abuzăm de solar, ba chiar să nu mergem deloc. Dacă o persoană dorește neapărat să meargă și îi place să aibă pielea bronzată, să nu meargă foarte frecvent, maxim de 2 ori pe săptămână, câte 2-3 minute. Persoanele având culoare foarte deschisă la piele ar fi bine să nu meargă deloc, deoarece datorită razelor ultraviolete de la solar, semnele se pot modifica. Dacă totuși se optează pentru mersul la solar, în opinia medicului ar fi bine să se respecte recomandarea de 2-3 minute/ședință, de cel mult 2 ședințe/săptămână, cu folosirea cremelor speciale de protecție, cele recomandate în saloanele de bronzat care protejează semnele de mamă. Dacă există semne congenitale (din naștere) de dimensiuni mai mari, se recomandă protejarea acestora cu un plasture.
Epilarea definitivă – este o altă modă în rândul femeilor, care fie se fac în saloanele de cosmetică sau în cabinetele medicale, trebuie să fim conștiente că dacă avem foarte multe semne, ele trebuie protejate, deoarece nu este permisă punerea sondei pe semne. Drept urmare, dacă există foarte multe semne, ele nu trebuie tratate, ci evitate, deoarece un semn ars din greșeală cu aparatul de epilare definitivă, își schimbă culoarea, forma și trebuie ținut sub supraveghere. Se pot face aceste procedee de epilare, dar cu anumite restricții, în funcție de numărul de nevi și niciodată nu se aplică peste alunițe și semne.
Expunerilor solare despre care trebuie să fim conștiente că soarele este tot mai puternic, și atunci ar fi foarte bine evitarea expunerilor la soare în intervalul orar 11.00-17.00, și folosirea cremelor de protecție solare. În funcție de perioadă și dacă nu există o expunere constantă, specialistul spune că ar fi bine să începem cu o cremă sau loțiune de FPS 30, dar în perioada de vară (iunie-august) ar fi bine să apelăm la un FPS 50+, atât la copii, cât și la adulți.
Atenție însă, expunerea solară nu presupune doar perioada concediilor și mersul la ștrand, ci începe din momentul în care ieșim afară, stăm la volan sau ieșim la o cafea.
Se aplică crema de protecție și se face retuș din 3 în 3 ore, în funcție de anotimp și activitățile pe care le avem în timpul liber. În cazul copiilor, se recomandă aplicarea cremelor de protecție de la vârsta de 6 luni, pe principiul că în primele 6 luni nu se prea scot copiii de fel la soare și nici nu se prea duc în concedii.
Este bine să folosim creme și loțiuni de protecție testate dermatologic, căci majoritatea acestora sunt hipoalergenice, sunt fără parabeni și fără parfum.
„Cu toate că mai demult nu existau atâtea creme și nu se aloca așa mare atenție protecției împotriva razelor solare și ultravioletelor, pe an ce trece, soarele este tot mai puternic, semnele de mamă sunt și ele tot mai multe și pacienții vin și exprimă că deodată au apărut 5 alunițe pe pielea copilului. Este soarele puternic, sunt utravioletele, ștrandurile, piscinele, activitățile în aer liber și atunci ar fi mai bine să ne protejăm cu cipilică (căciulă) la pacienții la care nu le place să fie cremuite, sau există costumele ani UV, atât la adulți, cât și la copilași pentru piscine (se găsesc la magazinele cu articole sportive), cu toate acestea înainte de ora 12.00 și după 17.00 ar fi bine să nu fie lăsați copiii să stea toată ziua la soare, și desigur nici adulților nu le recomandăm. Persoanelor cu o piele mai deschisă și ochi albaștri, li se recomandă totuși să nu evite folosirea cremei cu FPS și a ochelarilor de soare.”, este de părere medicul Nicoleta Bancea.
În ceea ce privește femeile adulte, medicii recomandă protecția atât pe partea de nevi (semne de mamă, alunițe), cât și pe partea de hiperpigmentări. Foarte multe femei se prezintă la medicul dermatolog la cabinet afirmând că după o expunere la soare sau după sarcină s-au trezit cu pete (melasmă) pe față, ceea ce nu e neapărat o problemă de sănătate, dar este inestetică și ele se simt deranjate de acest aspect vizibil. Se poate camufla estetic, dar dacă se folosește cremă de protecție solară, aceste inestetici nu devin atât de vizibile și nu ajungem să cheltuim așa mulți bani pe procedee sau tratamente de îndepărtare sau de ținere sub control. Așadar, importanța expunerii solare poate să fie atât din punct de vedere medical, cât și estetic foarte importantă.
Programați o vizită la medicul dermatolog Nicoleta Bancea sau la un alt medic de specialitate din orașul vostru și începeți activitatea de prevenție.