În articolul de astăzi dorim să ne orientăm atenția către un subiect controversat din domeniul dermatologiei: semnele de mamă și alunițele, importanța mersului la dermatolog pentru un consult de prevenție și monitorizarea acestora pe termen lung pentru a preveni, în măsura în care se poate, a problemelor de sănătate mai grave.
Medicii dermatologi încearcă de ani de zile să construiască campanii de prevenție a cancerului de piele și a promovării importanței monitorizării semnelor de mamă și alunițelor, despre care majoritatea persoanelor cred că e firesc să le aibă și nu le acordă atenție absolut deloc.
Ce sunt semnele de mamă și cum e „normal” să fie ele?
Semnele de mamă sunt practic niște adunături, leziuni de culoare mai închisă sau mai deschisă, care reprezintă pigment. Din acest motiv sunt maro.
Aceste semne au o structură, care trebuie să fie frumoasă, simetrică, unicoloră sau bicoloră.
De regulă, pacientul când se adresează medicului dermatolog, i se face o procedură numită dermatoscopie, care este un microscop (practic o lupă), prin care se poate vedea structura semnului de mamă sau a aluniței. După marginile semnelor, asimetrie, culoare, evoluție (dacă semnul a început în ultima vreme să crească) se poate vedea dacă este totul în regulă sau există anumite atipii. Acestea pot fi ușoare (incipiente) – când se cheamă pacientul la control după 3-6 luni, fie atipiile au mai multe criterii de dezvoltare – caz în care medicul recomandă excizia pentru prevenția sau pentru diagnosticul de melanom.
Semnele de mamă apar: în primul rând fiindcă sunt date moștenire familială sau genetică – sunt mai predispuse tipurile de piele deschise la culoare (tipul 1 sau 2), iar cele mai puțin predispuse sunt tipurile de piele tip 3 sau 4, care au o cantitate crescută de pigmenți (sunt creoli) și atunci razele ultraviolete nu acționează așa de tare asupra lor.
Indiferent de tipologia de piele, semnele trebuie verificate periodic.
Când un semn de mamă apare pe predispoziție familială sau genetică (cum sunt nevii congenitali – sunt copii care așa se nasc), acestea trebuie supravegheate, deoarece razele ultraviolete sunt tot mai puternice, stratul de ozon e tot mai subțire, asfaltul iradiază ultravioletele, expunerile solare sunt tot mai prelungite, iar semnele de mamă se pot modifica. Dacă le urmărim periodic, ne putem asigura ca ele să fie în regulă, să existe o siguranță atât pentru pacient, cât și pentru medicul dermatolog că pacientul a început să pună accent pe prevenție.
Ce presupune un control dermatologic al semnelor de mamă?
Se dezbracă pacientul pentru a oferi acces medicului la toate alunițele. Dacă medicul observă o modificare a unei alunițe, o pozează (se cheamă dermatoscopie digitală) și se face urmărirea în dinamică. Apoi, la următorul control al pacientului, după 3 sau 6 luni de zile, se efectuează o nouă fotografie digitală pentru a se compara imaginile de la ultimul control pentru a se observa creșterea în dimensiune, dacă s-au modificat în culoare, dacă a apărut o altă culoare față de cea de dinainte, astfel se poate vedea dacă se excizează alunița sau rămâne sub observație în continuare.
Datorită numărului mare de pacienți diagnosticați cu melanoame, cea mai tânără pacientă cu această situație având doar 18 ani, medicul dermatolog Nicoleta Bancea spune că se dorește foarte mult promovarea părții de prevenție și nevoia efectuării unor consulturi detaliate ale alunițelor de către medicii dermatologi, deoarece, în opinia sa, nu se acordă suficientă atenție acestor aspecte.
„Majoritatea pacienților ne spun că ei nu au venit pentru asta și că se știu cu alunițele de pe corp încă de la naștere și pacienții adesea simt un disconfort dacă sunt întrebați de alunițe, în condițiile în care ei merg la medic pentru alte leziuni sau probleme de natură dermatologică”, spune medicul Bancea Nicoleta.
De ce refuză oamenii consultul la semnele de mamă?
De regulă, din experiența acumulată de-a lungul anilor, medicul spune că majoritatea persoanelor care la prima audiție refuză ideea unui consult al alunițelor, o fac din temere de posibilele rezultate sau din frică, pentru că știu ei pe cineva la care i s-a scos un semn de mamă și au murit.
„Nu este adevărat acest mit, în schimb este foarte frecvent ca pacienții să creadă că se poate muri din cauza exciziei unei alunițe. Nefăcându-i o prevenție, neurmărindu-l din timp pot apărea probleme, deoarece melanomul nu doare. Apare pur și simplu o pată maronie, care începe să se modifice, nefiind dureroasă, necreând niciun disconfort. Neavând semne sau vreo simptomatologie, mă întâlnesc din ce în ce mai mult cu situația că pacientul apare la cabinet la un moment dat foarte speriat că semnul respectiv a sângerat sau că un aparținător l-a atenționat că semnul respectiv nu a fost în acel loc înainte și c modificările sunt tot mai vizibile și tot mai atipice. Evident că diagnosticul de melanom duce spre un stres asupra pacientului și repercusiuni asupra sănătății. Am avut cazuri în care pacienții au refuzat excizia pentru aceleași motive de frică, că nu doresc sau că știu ei că semnul există acolo de mic copil și că nu doresc să-l scoată. Evoluțiile au nefaste, evident. Cu toate acestea, pe an ce trece, tot mai mulți pacienți vin să-și facă prevenția, ei conștientizează importanța scoaterii semnelor și cazurile de longevitate sau de rată de supraviețuire pe termen sunt tot mai bune. Problemele descoperite tot mai din timp, în fază incipientă, rata de supraviețuire a persoanelor diagnosticate cu melanom este de peste 5 ani de zile.” ne mai spune medicul Bancea Nicoleta.
Voi când ați fost ultima dată la dermatolog pentru un consult general de monitorizare a alunițelor? Programați o vizită la medicul dermatolog Nicoleta Bancea și începeți activitatea de prevenție. Nu uitați, sănătatea feminină e foarte importantă.