Postul intermitent și postul negru – află tot ce trebuie să știi

Ai încercat vreodată să ții post intermitent sau post negru? În ultimii ani această modă de a slăbi a devenit din ce în ce mai populară, însă, aparent, un post ținut incorect poate să ducă la deficiențe mari în organism. Am discutat cu un specialist și venim cu niște clarificări pentru voi!
postul intermitent si postul negru – moda secolului 21

În articolul de azi discutăm cu Evelin Papp – nutriționist-dietetician despre postul intermitent și postul negru – ce este fiecare, cum se procedează dacă vrem să le testăm și cum funcționează ele. Aflăm pentru cine sunt benefice și cui nu i se recomandă și care pot fi rezultatele la care putem ajunge cu ele.

Postul intermitent, la fel și cel negru, au devenit o modă destul de populară în ultimii ani, însă ele pot avea pe lângă beneficii, și efecte negative asupra organismului.

Postul negru – de ce nu se recomandă?

Nutriționistul-dietetician spune că asupra postului negru (cel în care nu îi oferim organismului alimente de niciun fel timp de 24, 48 sau chiar și 72 de ore, în afară de apă, ceaiuri și cafea fără niciun îndulcitor) nu există multe studii științifice realizate, astfel că ea personal nu îl prea recomandă pacienților, comparativ cu postul intermitent care este o cu totul altă situație.

Postul intermitent și cum se practică?

Față de cel negru, postul intermitent este mult mai popular și recomandat de specialiștii din domeniu, deoarece de-a lungul timpului s-au remarcat foarte multe rezultate benefice asupra organismului uman. În plus, această formă de post aduce și multiple variante pentru cei care doresc să-l țină, tocmai pentru a le ușura viața.

Cea mai populară formă a postului intermitent este cel de 8 cu 16, în care timp de 16 ore persoana nu consumă nimic în afară de apă, ceai și cafea neîndulcită și fără lapte; urmată apoi de fereastra de 8 ore – timp în care se consumă alimente în cantitatea necesară de kcal pentru buna funcționare a organismului”, spune Evelin Papp – nutriționist-dietetician.

Ce s-a observat în cadrul studiilor realizate asupra persoanelor care au ținut post intermitent (care au fost realizate în majoritatea cazurilor pe bărbați și mai puțin pe grupuri de femei) este, în primul rând faptul că acestea au scăzut în greutate, mai ales din grăsimea corporală, precum și faptul că acest proces poate să crească autofagia – care este un proces natural în care organismul respinge și elimină deșeurile și celulele moarte din organism.

S-a observat, de asemenea, și faptul că postul intermitent poate să crească sensibilitatea persoanei la insulină, adică să scadă glicemia și insulinemia și să îmbunătățească metabolismul glucozei în organism și să ajute metabolismul carbohidraților.

Deși postul intermitent poate să ajute anumite persoane cu insulino-rezistență, însă dacă o persoană cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2, sau cu insulino-rezistență ia medicamente, postul intermitent nu neapărat merge mână în mână cu medicamentele, deoarece atunci când o persoană trebuie să-și ia medicamentele și să mănânce înainte sau după, consumul de alimente poate să interfereze cu perioada sau intervalul de post propriu-zis.”, ne mai explică Evelin Papp.

Postul de tip One meal per day

Cu siguranță ați auzit și voi de varianta de „post” în care persoana care se înrolează în această „aventură” practic are voie la o singură masă pe zi.

În timp ce unii sunt de părere că e o idee bună și poate ajuta la pierderea în greutate, Evelin Papp spune că nu e bine deloc să ne restricționăm la un astfel de stil alimentar, deoarece în acea fereastră de aproximativ o oră, persoana ar trebui să consume o cantitate mult prea mare de alimente pentru a-și asigura necesarul energetic total de care are nevoie într-o zi. În acest caz, masa prea consistentă poate să supraîncarce sistemul digestiv.

Și dacă tot suntem la capitolul tipuri de post, Evelin Papp mai spune că se consideră post intermitent și varianta 5 la 2, adică o persoană mănâncă timp de 5 zile în mod obișnuit, oferindu-și necesarul de calorii pentru menținere, iar 2 zile mănâncă doar 500-600 kcal.

Ce consumăm când „ieșim” din perioada de post?

Există mituri, conform cărora persoanele care țin post intermitent, după ce ies din perioada de X ore în care nu au mai mâncat (perioada de post efectivă), trebuie să consume anumite alimente cum ar fi proteinele.

Nu aș spune că este un aliment propriu-zis care trebuie consumat după perioada de post în fereastra de alimentație, deoarece depinde foarte mult de momentul în care persoana începe să mănânce, dacă e micul dejun sau prânzul direct. De exemplu, în cazul în care începem să mâncăm la ora 8 sau 9, avem micul dejun, dar dacă începem să mâncăm în jurul orei prânzului, deja vorbim despre masa de prânz.”, ne mai spune Evelin Papp.

Dacă e să luăm cea mai populară variantă de post intermitent, 16 cu 8, persoana care ține acest post, va trebui să mănânce aproximativ tot la 2-3 ore pentru a-și asigura cele 3 mese și necesarul energetic pentru o zi cu aportul minim necesar de nutrienți.

Postul intermitent și deficitul caloric – Da sau Nu?

Orice fel de post ține o persoană, trebuie să știe că nu este pentru oricine, doar pentru oamenii sănătoși fără afecțiuni, și că indiferent de tipul de post pe care alegeți să-l țineți, el nu trebuie să fie superior deficitului caloric. Practic, dacă vreți să pierdeți din greutate sau masa grasă, postul pe care-l țineți nu trebuie să fie astfel încât să intrăm în deficit caloric, fiindcă trebuie să mănânci mai puțin decât are nevoie organismul. Însă, în opinia mea, chiar și atunci când ținem post, avem nevoie să mâncăm necesarul nostru caloric, doar că trebuie să-l consumăm în acel interval de X ore alocate alimentației”, spune specialistul.

Însă, dacă intenționezi să scazi în greutate, trebuie să fii consecventă în ceea ce faci și practici din punct de vedere alimentar. Fiecare dintre noi avem un stil de viață diferit. În cazul unora funcționează postul intermitent, alte persoane nu prea mănâncă micul dejun de fel și involuntar ajung să țină un fel de post intermitent mâncând într-un interval orar de 8, 10 sau 12 ore fără a-și pune intenția de a ține post.

Personal, din punct de vedere profesional, recomand ca fiecare persoană să urmeze un stil alimentar fără să se ia în seamă un anumit cronometru, deoarece multe persoane au început fel și fel de diete și pot considera și postul intermitent doar ca fiind o altă dietă. Am observat că multe persoane care urmau diferite tipuri de post, după ce au terminat perioada de post și au intrat în fereastra de alimentare, au început să mănânce compulsiv și au ajuns la un dezechilibru hormonal destul de sever.”, povestește Evelin Papp.

Ți-a plăcut acest articol și vrei să citești mai multe pe tema nutriției și dieteticii? Rămâi pe Femzone.ro pentru noutăți în materie de nutriție și dietetică, iar pe Evelin Papp o găsiți pe pagina ei de pe rețelele de socializare.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor-reporter, Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter