O confuzie generală dar foarte des întâlnită, se întâmplă atunci când mergem la un control oftalmologic. Fie că dorim să ne schimbăm ochelarii, sau este prima dată când simțim un disconfort ocular, în mod sigur mulți dintre noi am făcut această confuzie. Am fost la oftalmolog sau la optometrist? Află diferențele și asemănările din discuția de azi cu medicul oftalmolog dr. Sever Șter, pe care îl găsiți la la Centrul de investigații oftalmologice Imagister România.
De ce oamenii confundă cele două specialități sau cei doi specialiști?
„Da, se face confuzie dar ideea de bază este că oftalmologul cu optometristul creează în general o echipă, și atunci membrii unei echipe au rolul de a se ajuta între ei. Oftalmologul este absolvent de facultate de medicină care se ocupă în special de partea de patologie. Bineînțeles că și viciile de refracție reprezintă o patologie oculară și atunci și medicul prescrie ochelari. În schimb, optometristul este cel care este specializat eminamente pe prescripția ochelarilor”, ne explică medicul oftalmolog.
În marea majoritate a situațiilor, oamenii apelează la optometriști pentru o corecție optică, pentru a-și modifica ochelarii, pentru a-și face o prescripție de ochelari, pentru a reînnoi prescripția veche sau pentru a vedea dacă există diferențe între ochelarii actuali și prescripția de care au nevoie. Optometristul poate să efectueze toate aceste lucruri, iar în momentul în care acesta observă că problemele pacientului nu sunt doar cele legate de ochelari, atunci el îndrumă pacientul spre medicul oftalmolog.
„Pentru că există posibilitatea să apară alte patologii care nu sunt legate de ochelari și care s-ar putea să necesite tratamente medicamentoase sau chirurgicale, atunci intervine oftalmologul. După cum am spus, această echipă oftalmolog-optometrist funcționează foarte bine și fiecare din membrii echipei își are rolul său”, adaugă dr. Șter.
Ce se întâmplă dacă o persoană dorește să-și facă un control la ochi – să vadă dacă i-au mai crescut sau nu dioptriile de exemplu – și are și alte simptome cum ar fi durere de ochi sau de cap, cui i se adresează – medicului sau optometristului?
„În acest caz, poate să se adreseze cu mare încredere oricui dorește, atât medicului cât și optometristului. În eventualitatea în care optometristul consideră că este cazul să extindă paleta de investigații, atunci în mod cert optometristul va îndruma pacientul spre un consult oftalmologic detaliat în contextul în care observă niște semne legate de vreo patologie oculară”, ne explică dr. Șter.
Recomandarea pentru fiecare din noi este să efectuăm un control măcar o dată pe an. În multe dintre situații, oamenii nu țin cont de această recomandare și merg la oftalmolog doar în momentul în care observă că ceva s-a întâmplat, în momentul în care apar modificări, în momentul în care vederea nu mai este atât de clară sau apar tulburări de vedere. Și atunci aceștia sunt trimiși la oftalmolog din cauza unor modificări survenite în ultima perioadă. Bineînțeles acest lucru nu se poate generaliza, pentru că sunt mulți oameni care merg la controale periodice, doar să se asigure că lucrurile sunt în limite normale. Dar marea majoritate dintre persoane merg doar când apare o problemă sau o schimbare.
„În momentul în care apar aceste modificări, oamenii pot apela cu încredere atât la oftalmolog, cât și la optometrist. Bineînțeles, pentru un pacient care este purtător de ochelari, care se știe cu o corecție optică și care este conștient de faptul că acești ochelari în timp se pot modifica, oricare dintre cei doi poate să rezolve problema pacientului nostru. Dacă medicul sau optometristul consideră că nu este ochelarul de vină, atunci investigațiile vor fi efectuate mai în detaliu și mai amănunțit și se va extinde paleta acestor investigații în vederea depistării cauzei problemei și disconfortului”, ne explică medicul oftalmolog.
Cum se desfășoară un consult optometric față de unul oftalmologic?
„Consultul optometristului se bazează și este cantonat în special pe depistarea viciilor de refracție, pe depistarea problemelor de vedere care pot fi corectate cu ajutorul mijloacelor de corecție optică, fie că este vorba de ochelari sau de lentile de contact. Acest lucru este făcut și de oftalmolog. În schimb, oftalmologul poate să efectueze și alte investigații care sunt de natură medicală, deci nu sunt legate doar de partea de ochelari sau de măsurarea dioptriilor ochelarilor.” ne spune medicul.
Cu toate acestea, recomandarea medicului este ca un pacient care nu știe diferența între cele două, să efectueze ambele consulturi. La un optometrist pentru o prescripție de ochelari, pentru schimbarea sau reînnoirea ochelarilor. Pe lângă asta, nu ar strica să se efectueze și un control oftalmologic, datorită faptului că medicul oftalmolog are în consultul lui de bază mai multe investigații care pot să prevină apariția unor probleme cronice sau grave, și atunci este importantă evaluarea fundului de ochi, sau evaluarea altor patologii asociate cu unele boli sistemice, de exemplu afectările diabetului la nivel ocular și multe altele care nu pot fi depistate decât de către un medic oftalmolog.
Rămâi pe Femzone.ro pentru mai multe discuții interesante pe teme oftalmologice și multe altele!