Cum afectează diabetul vederea? De vorbă cu medicul oftalmolog

Diabetul este o problemă medicală care afectează din ce în ce mai mult populația globului, indierent de cât de dezvoltată este o țară. Dar ce repercusiuni poate avea asupra vederii, pe lângă probleme medicale la nivel cardiac și renal? Află de la dr. Șter Sever – medic primar oftalmolog.
Cum afectează diabetul vederea

Articolul de azi vine să vorbească despre modul în care diabetul poate afecta vederea și cum putem avea grijă de sănătatea noastră la acest capitol. Discuția am purtat-o cu medicul primar oftalmolog, dr. Șter Sever.

Medicul oftalmolog spune că diabetul este o patologie contemporană pentru secolul 21, întrucât în ceea ce privește speranța de viață, incidența diabetului crește, iar obiceiurile alimentare nesănătoase sau lipsa de activitate fizică contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri.

Diabetul este o boală foarte parșivă, putem spune, întrucât nu merge cu durere sau disconfort major, motiv pentru care este greu să convingem pacienții de necesitatea tratamentului. În schimb, un diabet care nu este tratat în timp, dă complicații foarte serioase, regretabile și care nu mai pot fi foarte ușor vindecate.”, spune medicul primar oftalmolog.

Diabetul afectează vederea, dar și la nivel renal și coronarian

Diabetul este foarte important pentru sănătatea generală și trebuie tratat, deoarece o boală diabetică netratată, afectează vasele la nivelul organismului. În esență, el afectează cu preponderență vasele la nivel renal, ceea ce duce la insuficiență renală, vasele de la nivelul inimii, ceea ce duce la apariția accidentelor vasculare coronariene, adică acel infarct miocardic despre care știm cu toții, și afectează și vasele de sânge la nivel retinian, adică duce la scăderea vederii. Acestea sunt cele 3 organe țintă pe care diabetul le afectează cu predilecție.

Se pare că ambele tipuri de diabet, 1 și 2 deopotrivă, pot afecta în aceeași măsură vasele de sânge datorită creșterii zahărului în sânge, indiferent care este cauza, fie ea genetică sau dată de obiceiurile noastre nesănătoase.

Trebuie să știm că aceste complicații date de diabet sunt principala cauză ireversibilă de orbire la nivel mondial, atât în state dezvoltate, precum SUA ori statele din Europa de Vest, cât și în statele mai puțin dezvoltate. De aceea este foarte important controlul oftalmologic al pacienților diabetici, care trebuie în mod obligatoriu să efectueze examinarea fondului de ochi. În acest sens există o colaborare foarte bună între medicii oftalmologi și diabetologi, deoarece este important să păstrăm valorile glicemiei în limite normale, ceea ce se poate realiza doar cu ajutorul medicului diabetolog. Bine-nțeles responsabilitatea oftalmologului este să urmărească evoluția retinopatiei diabetice, adică a afectării ochiului dată de diabet”, spune medicul oftalmolog Șter Sever.

Ce tratamente există pentru pacienții cu probleme oftalmologice cauzate de diabet?

Există o seamă de modificări ce pot apărea de-a lungul timpului și în funcție de aceste modificări, există mai multe tipuri de tratamente la care se poate apela pentru a păstra vederea sau pentru a ameliora vederea.

Aceste tratamente se pot realiza fie cu măsuri pe cât se poate de simple: controlul bolii diabetice, încercarea limitării fluctuațiilor mari ale glicemiei la nivel sanguin, regim alimentar, activitate fizică și controale periodice, fie cu lucruri mai complexe: administrarea de tratamente pe bază de pastile pentru retinopatia diabetică sau injecții cu agenți care ajută să vindece retina deja afectată de diabet și care este oarecum o noutate în oftalmologie. Această formă de tratament este intrată în practica medicală de circa 10 ani, deci nu este o formă de tratament foarte veche, în schimb aceste tratamente sunt extrem de eficiente și pot ajuta pacienții care suferă de retinopatie diabetică.”, ne mai spune medicul primar Șter Sever.

În situația în care aceste tratamente nu sunt suficiente, medicul spune că există și soluții chirurgicale pentru pacienții care au boala într-un stadiu mai avansat, sau care au complicații foarte grave care pot să meargă până la decolări de retină, membrane tracționale – adică forme foarte avansate de boală oculară diabetică.

Astfel, plaja de tratament este foarte largă, de la un simplu regim igieno-dietetic până la intervenții foarte complexe.

Ce alte probleme poate declanșa diabetul la nivel ocular?

Diabetul poate să afecteze toate structurile ochiului, poate să dea tulburări circulatorii, în sensul că poate produce modificări din punct de vedere funcțional nu și anatomic, iar pacientul își poate pierde vederea pentru câteva secunde sau minute în momentul în care există fluctuații foarte mari de glicemie. Diabetul poate afecta și cristalinul și să dea o cataractă complicată în contextul în care boala diabetică nu este echilibrată și, bine-nțeles, diabetul poate să ducă și la apariția glaucomului – o boală caracterizată prin creșterea presiunii la nivel ocular, adică mingea ochiului (globul ocular) este foarte foarte umflată, ceea ce duce ulterior la complicații, moartea nervului optic și scăderea vederii, ceea ce se pierde total din cauza glaucomului și nu se mai poate recupera”, ne mai explică dr. Șter Sever.

Este important ca persoanele suferinde de diabet să participe la controalele oftalmologice cel puțin anual, însă multe persoane care suferă de diabet și nu au tulburări de vedere sau alt disconfort, omit acest lucru. Totuși, este recomandat să se efectueze controalele oftalmologice periodice cu scop preventiv, chiar dacă vederea este foarte bună, căci se poate declanșa o problemă de vedere oricând.

Voi v-ați făcut deja controalele anuale la medicul oftalmolog?

Dacă vreți o programare la dr. Șter Sever în Satu Mare sau Carei, îl găsiți la Imagister, alături de colegii săi medici care efectuează consulturi oftalmologice și la Valea lui Mihai, dar și în Șimleu Silvaniei.

Cu dr. Șter am discutat și despre alte probleme medicale oftalmologice, precum e și conjunctivita, articole ce pot fi citite pe Femzone.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter