Miopia și Hipermetropia – ce sunt și cum ne afectează vederea?

Dacă te-ai lovit cel puțin odată în viață de probleme la nivelul ochilor, ai o vedere scăzută la aproape sau distanță și te întrebi ce-o fi cu termenii miopie sau hipermetropie, acest articol îți va oferi lămuriri clare ca luna. Am discutat cu dr. Șter Sever și aducem în prim-plan un material complet pe tema vederii.
Miopia și Hipermetropia oftalmologie

Așa cum deja ați putut observa, discutăm și publicăm lunar articole pe teme de specialitate oftalmologică, iar în materialul de astăzi vorbim despre afecțiuni oculare precum miopia și hipermetropia.

Pentru articolul de azi am discutat cu medicul primar oftalmolog, dr. Șter Sever, care ne-a explicat ce sunt cele două probleme oftalmologice și prin ce se deosebesc, dar și cauzele care duc la apariția acestora și cum se pot ele corecta sau elimina.

Atât miopia, cât și hipermetropia sunt considerate în termeni medicali niște vicii de refracție, modificări ce apar la nivelul ochilor, care nu ne permit să avem o vedere bună fără ochelari, și care necesită atenția noastră, atât ca pacienți, cât și ca medic”, explică medicul Șter Sever.

În situația în care ne lovim de una din cele două afecțiuni, ochiul nostru suferă niște modificări în timp, care duc la niște dezechilibre între mediile ochiului, și atunci apar dioptriile restante, care nu ne permit să avem o vedere bună.

Miopia și hipermetropia – când apar și cum se manifestă?

Hipermetropia presupune o vedere mai scăzută cu preponderență la aproape și o vedere mai bună la distanță, depinde însă de vârsta la care apare și descoperim această problemă, iar miopia presupune o vedere mai scăzută la distanță, în schimb avem o vedere mai bună la aproape.

În ambele situații avem de-a face cu un viciu de refracție care necesită atenție și trebuie corectat pentru a ne îmbunătăți vederea.

Când și de ce pot apărea aceste probleme?

Aceste vicii de refracție sunt cel mai des descoperite la pacienții pediatrici, adică la copii. Deși nu este o regulă de bază, din experiența mea la copii se descoperă cel mai frecvent problema, pentru că în momentul în care ei intră la școală, volumul lor de activitate crește și ochii sunt solicitați din ce în ce mai mult și atunci putem observa că au tendința să se apropie foarte mult cu ochii de caiete, cărți sau se plâng mai des de alte probleme, pe care în prima fază nu le-am atribui ochilor. Cele mai frecvente motive de care se plâng copiii sunt durerile de cap sau de frunte. Ei bine, acesta e momentul oportun pentru părinți să-și ducă copiii la un consult oftalmologic”, ne mai explică medicul primar oftalmolog.

Așadar, durerea de cap în zona frunții și acuitatea vizuală scăzută (vederea slabă) sunt practic primele semne pe care trebuie să le avem în vedere și să ne motiveze să ne programăm la un consult oftalmologic. Această regulă nu se aplică doar în cazul copiilor, ci și în cazul adulților. Tulburările de vedere nu trebuie lăsate fără atenția noastră, deoarece o patologie de tulburare de vedere nu se rezolvă de la sine niciodată, decât prin corecție optică sau alte tratamente, intervenții după caz.

Întrucât trăim în era tehnologiei, desigur există un risc imens la care ne supunem cu toții, indiferent de vârstă, prin folosirea echipamentelor tehnologice, a gadgeturilor.

Miopia poate să fie mai degrabă influențată de utilizarea acestor dispozitive, însă trebuie să recunoaștem că ele fac parte din viața noastră de zi cu zi și nu putem să le ignorăm în totalitate. În urmă cu câțiva ani, mi-a fost mult mai ușor să le spun părinților să nu petreacă prea mult timp în fața calculatorului cu copiii lor, însă astăzi deja nu mai putem restricționa accesul în totalitate la aceste dispozitive deoarece prea multe activități se desfășoară online, inclusiv școala după apariția pandemiei. Este important, însă, să existe o cumpătare în utilizarea acestor dispozitive.”, mai spune medicul.

Miopia și hipermetropia – moșteniri genetice?

Medicul ne mai explică și faptul că aceste trăsături ale noastre sunt rezultatul materialului genetic pe care l-am moștenit de la înaintașii noștri. Fiind o boală cu un determinism multifactorial (adică nu depinde doar de părinții noștri), există multe situații când copiii au vicii de refracție și necesită ochelari chiar dacă părinții lor nu au avut niciodată probleme cu vederea. Acest lucru se poate întâmpla datorită faptului că în arborele nostru genealogic, înaintașii noștri au avut aceste probleme. Datorită faptului că aceste gene se combină într-un mod foarte variat, copiii noștri pot moșteni trăsături de la bunici, străbunici sau de la înaintași mult mai îndepărtați, deoarece suntem combinații ale înaintaților noștri, iar acestea sunt niște patologii care se moștenesc între generații.

Putem preveni miopia și hipermetropia?

Este foarte important ca în situația în care avem nevoie de ochelari, să purtăm ochelarii corespunzători și să nu neglijăm problemele de vedere de care ne lovim, deoarece în condițiile în care avem un viciu de refracție și nu purtăm ochelarii corespunzători, ochiul este prea forțat, solicitat și bine-nțeles are tendința să obosească și viciul de refracție să crească constant.

Este foarte important să avem corecția corespunzătoare, ochelarii potriviți și să repetăm periodic controalele pentru a surprinde orice modificare, orice problemă care poate să apară pe parcurs. Cu privire la modalitatea de tratare a problemei, pentru aceste vicii de refracție de miopie și hipermetropie, tratamentele sunt fie prin corecție optică prin ochelari sau lentile de contact, fie prin intervenție chirurgicală prin care se pot îndepărta aceste dioptrii.”, spune dr. Șter Sever.

Așa cum v-am spus și cu alte ocazii, dr. Șter Sever oferă consultații persoanelor interesate, iar dacă vrei să vezi în ce situații trebuie mers la un consult general, citește articolul nostru.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter