Noi femeile suntem mai speciale, din multe puncte de vedere, cu atât mai tare când vine vorba de sănătate. Iată ce spune medicul oncolog când vine vorba despre îngrijirea fetelor, dar și a noastră personal.
Educația copiilor în general, dar mai ales a fetelor, în privința îngrijirii sănătății este literalmente prioritară încă din primii ani de viață, dar cu atât mai mult la vârsta adolescenței și tinereții.
Bolile din sfera ginecologică și mai apoi cele legate de viața sexuală sunt din ce în ce mai frecvente, cu cât vârsta la care își încep fetele viața sexuală e pe scăzute și la 12-13 ani deja ne șocăm că unele copile își pierd virginitatea.
Am discutat cu medicul oncolog Dr. Aracs Loredana, despre HPV, alimentația plină de hormoni artificiali și despre problemele de sănătate ce se pot preveni, iar altele ce trebuie depistate din fază cât mai incipientă pentru ca noi femeile, indiferent de vârstă, să avem viață lungă și frumoasă.
Iată 4 aspecte pe care să le aveți în vedere dacă aveți fete acasă – ce spune medicul oncolog
#1. Grija la sâni, chiar din copilărie
Credibil sau nu, ne place sau nu, copilașii din ziua de azi cresc diferit de generațiile 80-90, se dezvoltă mult mai rapid, hormonal se comportă diferit, multe au deja menstruație la vârste fragede și inclusiv sânii fetițelor cresc deja de la 10-11-12 ani după caz. Așadar, e important să le învățăm cum să aibă grijă de ele și cum să își evalueze periodic, prin metode simple, situația. Așadar, autopalparea se poate deja face la copii la 12-13 ani fără probleme, sub duș, o dată pe lună, pentru a se vedea dacă nu se formează așa-numitele fibroadenoame (tumori benigne) sau alte tipuri de formațiuni în țesutul din sâni. Acest lucru va intra în rutina fetelor și pe tot parcursul vieții vor învăța să-și monitorizeze acest organ foarte important în viața unei femei.
#1. Ecografia mamară de la vârsta de 18 ani
O altă modalitate de a urmări starea de sănătate a sânilor la fete și femei este ecografia – o procedură noninvazivă și nedureroasă, nu iradiază și care, alături de autopalparea lunară sub duș este o metodă excelentă de monitorizare și prevenție.
„Cu toate acestea, nu e normal să apelăm la ecografie lună de lună sau tot la 3 luni. Este suficient o dată pe an și completat cu autopalparea lunară, în cazul în care nu avem antecedente cu cancer în familie. Apoi, este foarte, foarte important, dacă se descoperă ceva la autopalpare, să nu ignorați, ci apelați imediat la medic, deoarece o problemă descoperită în fază incipiente, e mult mai ușor de tratat și rezolvat.”, spune dr. Aracs Loredana, medic primar oncolog.
#3. Când ducem fetele la ginecolog?
Se pare că există multe păreri la acest capitol: unii zic că se poate și când fetele încă sunt virgine, pentru un consult de tip ecografie abdominală și sub abdomen, iar alții zic că abia după începerea vieții sexuale. Dar să vedem ce spune medicul.
„Pe parte de sexualitate, părerile sunt foarte împărțite atât în ceea ce privește educația sexuală în școli, cât și alte aspecte. Eu sunt de părere că, consultul ginecologic la fete trebuie să înceapă din momentul în care își încep viața sexuală, și nu la o anumită vârstă, deoarece vârsta de începere a vieții sexuale a scăzut cu mult în ultima perioadă, infecția cu HPV este în urcare din păcate, astfel că România este fruntașă în ceea ce privește incidența îmbolnăvirii de cancer de col uterin, iar asta datorită faptului că femeile nu merg la controale ginecologice regulate și nu se vaccinează.”, spune medicul oncolog dr. Aracs Loredana.
#4. Alimentația și hormonii
Am mai atins noi acest subiect și cât de important este să ne procurăm alimentele din surse cât mai curate și sigure, în special cele de origine animală, ca ele să provină de la țară sau de la persoane care știm că nu își injectează puii, de exemplu, cu hormoni.
Oamenii în general, dar mai ales la copii e valabil, alimentația în materie de carne se face preponderent cu carne de pui, și mai ales carne de pui din comerț. Cerința pieței fiind peste măsura producției, companiile se văd nevoie să folosească hormoni de creștere pentru pui, iar în doar câteva zile un puiuț se transformă în pui gata de tăiat și consumat.
Cum trendul e ca celor mici să nu li se dea porc sau pește, alimentația lor în materie de carne se face cu pui. „Nu e nicio problemă cu acest lucru, dar recomand să avem mare grijă de unde ne procurăm carnea de pui, să găsim o sursă de la persoane de încredere care cresc puii cu ce trebuie și nu folosesc injecții de hormoni pentru creștere”, conchide medicul oncolog.
Sănătatea e importantă, așadar screeningurile anuale și respectarea metodelor de prevenție rămâne în sarcina noastră, a femeilor, dacă noi și familia noastră dorim să avem o viață lungă și frumoasă, în sănătate.
Pe aceeași temă citește și: De ce nu mergem la ginecolog?
Pe Dr. Aracs Loredana, o găsești la Gynoprax Satu Mare. Pentru consultații vizitează pagina Gynoprax.