De ce e important să mergem la ginecolog pentru controlul ginecologic anual, ce presupune un control de rutină la medicul specialist, care sunt cele mai comune frici și rețineri pe care le au femeile în privința consultului ginecologic, la ce semne să fim atente, ce putem afla și preveni dacă respectăm controlul periodic – aflăm răspunsuri la toate aceste informații de la dr. Leah Codruț – medic specialist obstetrică-ginecologie.
Femzone: Cu ce frecvență ar trebuie efectuate controalele de specialitate ginecologică?
Dr. Leah Codruț: Participarea la controalele anuale de specialitate ginecologică sunt extrem de importante pentru femei, iar dacă există posibilitatea, ele trebuie efectuate cel puțin o dată pe an datorită faptului că în decursul unui an de zile nu poate să apară nicio problemă atât de îngrozitoare ce să nu poată fi rezolvată mult mai ușor decât atunci când neglijăm efectuarea vizitei periodice.
Femzone: Ce presupune un consult ginecologic?
Dr. Leah Codruț: Din punctul meu de vedere, consultul ginecologic nu o chestiune complicată. Într-adevăr, multe doamne ezită să meargă la medic, pentru că este un lucru incomod pentru anumite femei, este o chestiune delicată și foarte intimă. Examinarea ginecologică în sine nu durează mult, doar câteva minute. Presupune, alături de controlul propriu zis prin care se verifică aspectul colului uterin, și recoltarea probei pentru examenul Babeș-Papanicolau și efectuarea unei ecografii intra-vaginale – prin care se urmărește situația uterului și ovarelor, precum și prezența sau absența unor formațiuni pe uter sau ovare. Examinarea nu durează mult și în mod normal aceasta nu trebuie să doară.
Femzone: Cum se desfășoară consultul ginecologic pentru cele care nu și-au început viața sexuală?
Dr. Leah Codruț: Consultul ginecologic complet (cel la care am făcut referire anterior), se realizează și se recomandă evident doar în cazul persoanelor care și-au început deja viața sexuală. Iar în cazul persoanelor care încă nu și-au început viața sexuală, controlul ginecologic presupune efectuarea unei ecografii pe abdomen și o discuție cu medicul, fără recoltarea probei pentru examenul Babeș-Papanicolau sau realizarea ecografiei intra-vaginale. E clar că nimeni nu merge cu drag la medicul ginecolog, însă este un lucru necesar.
Femzone: La ce semne trebuie să fim atente pentru a apela la medicul ginecolog, chiar dacă nu a trecut încă un an de la ultimul consult periodic?
Dr. Leah Codruț: Din punctul meu de vedere, există 3 mari categorii de paciente: femeile însărcinate, femeile care se află înainte de menopauză și cele care se află deja în menopauză. Dacă lăsăm la o parte femeile însărcinate, care clar au un program și regim special de a se prezenta la doctor pentru a-și urmări sarcina, și discutăm doar despre celelalte două categorii, situația poate să difere după cum urmează: în cazul femeilor aflate în menopauză (adică dacă a trecut cel puțin 1 an de zile calendaristic de când nu mai există sângerare), dacă totuși apare orice sângerare vaginală, obligatoriu trebuie să aducă femeile la medic imediat. Este important să vedem în acel caz ce a determinat sângerarea pentru a exclude sau confirma anumite suspiciuni. Un alt simptom ar fi durerile din zona genitală și abdominală de sub buric, care pot avea mai multe cauze, la fel precum sângerarea. Trebuie văzute cauzele durerilor, căci ele pot fi din 3 motive: ginecologice, urologice sau gastro-intestinale, iar acest lucru se poate afla doar parcurgând controalele de specialitate.
Femzone: Când trebuie să meargă la ginecolog femeile care nu se află în menopauză?
Dr. Leah Codruț: În cazul femeilor care nu sunt la menopauză și nu sunt însărcinate, simptomele ce ar trebui să le aducă la un consult de specialitate, ar fi: durerile mai puternice din timpul perioadei menstruației, cele din timpul contactului sexual sau alte dureri apărute fără nici un motiv. E bine ca pacientele să fie atente și la sângerările mai atipice, cele modificate, sau mai abundente din timpul menstruației decât sunt ele obișnuite, sângerările dintre 2 menstruații sau sângerările din timpul actului sexual. De asemenea, modificarea ciclului menstrual privind durata, cantitatea sau intervalul (cum ar fi: întârzierile, dacă vin mai repede, nu se mai opresc ori sunt neregulate), ar trebui să le ducă pe doamne la medic, deoarece sunt simptome ce ne pot duce cu gândul la diferite probleme: existența unui chist, a unui fibrom, a unui polip sau pot fi pur și simplu modificări hormonale. Indiferent de cauză, ele trebuie văzute de specialist pentru a primi un tratament corespunzător pacientelor.
Femzone: Ce alte patologii frecvente pot fi prezente și care trebuie să ne determine să mergem la medic?
Dr. Leah Codruț: Prezența infecțiilor vaginale ar mai fi încă o patologie destul de frecventă care ar trebui să le determine pe doamne să-și programeze cât de repede un consult de specialitate, indiferent dacă ele sunt la menopauză sau nu. O infecție se recunoaște pentru că există o secreție vaginală care este modificată ca și culoare, consistență sau miros, poate fi însoțită de mâncărimi sau disconfort, ceea ce, de regulă este un lucru neplăcut pentru femei, așadar recomand investigațiile de specialitate, realizarea unui set de analiză după caz, precum și tratarea problemei încă de la rădăcină.
Femzone: Care e cea mai frecventă problemă întâmpinată în rândul femeilor privind mersul la ginecolog?
Dr. Leah Codruț: O chestiune destul de comună în cazul multor femei este automedicația, care nu e cel mai bun lucru, pentru că exagerând cu medicamente, fie ele ovule, pastile, antibiotice etc., organismul poate căpăta rezistență destul de ușor, pentru că se adaptează repede, iar după un timp se tratează mult mai greu. Iar pe de altă parte, dacă infecțiile la care am făcut referire anterior nu se tratează la timpul potrivit, pot să ducă la inflamații repetate și alte probleme, care la rândul lor duc la alte probleme mult mai greu de tratat în timp.
Așadar, doamnelor și domnișoarelor, dacă ezitați să mergeți la consulturile ginecologice periodice, sugestia noastră ar fi să identificați un medic la care să mergeți cu încredere și să nu omiteți acești pași importanți din rutina voastră de îngrijire a sănătății, deoarece problemele serioase se pot evita doar cu prevenție.
Pe dr. Leah Codruț și colegii săi îi găsiți la Clinica Gynoprax din Satu Mare, iar pe Femzone.ro puteți citi și articolul despre Campania de screening GRATUIT pentru depistarea Virusului HPV.