Intoleranța la lactoză vs. alergia la proteina din lapte

Confuzia între intoleranța la lactoză și alergia la proteina din lapte ne-a dat demult bătăi de cap. Deși sunt două afecțiuni total diferite, simptomele acestora ne fac să le confundăm deseori. Citește acest articol și află de la medicul alergolog dr. Alina Rusu diferențele între cele două, pentru a le înțelege mai bine!
Intoleranța la lactoză vs. alergia la proteina din lapte

În articolul de azi am decis să „punem sub lupă” un subiect care creează confuzie pentru multe dintre noi, și anume, diferența dintre intoleranța la lactoză și alergia la proteina din lapte.

Știai cum sunt acestea diferite și care sunt simptomele pentru fiecare? Medicul alergolog Alina Rusu ne ajută cu informațiile necesare, pentru a putea înțelege mai bine diferențele, în cazul în care simți că lactoza începe să îți creeze probleme.

Ce este intoleranța la lactoză?

„Intoleranța la lactoză nu are legătură cu alergia, ci este pur și simplu deficitul unei enzime din intestin. Deci dacă nu ai enzima respectivă, consumi lactoza și intestinul nu are ce să degradeze. Intoleranța la lactoză poate fi totală genetică, sau poate fi parțială, dacă de exemplu ai avut o enterocolită și ai rămas cu un deficit parțial dublu, dar care în timp se poate corecta.”, ne explică medicul alergolog Alina Rusu.

Așadar, intoleranța la lactoză nu este o alergie.

Când consumăm lapte sau produse lactate cu lactoză, noi trebuie să avem lactaza în intestine, și anume enzima respectivă care să degradeze lactoza. Dacă nu avem acea enzimă în intestin, vor apărea anumite simptome digestive, cum ar fi:

  • Balonări
  • Diaree
  • Abdomen deranjat
  • Crampe

Strănutul, manifestările respiratorii sau manifestările cutanate pe piele sunt de natură alergică, nu sunt intoleranțe. Deci și în funcție de simptomatologie, medicul își poate da seama dacă e vorba de o intoleranță sau de o reacție alergică la proteina din lapte.

Ce este alergia la proteina din lapte?

„Alergia la proteina din lapte este total diferită de intoleranța la lactoză. Alergia la proteina din lapte poate să „mimeze” o intoleranță la lactoză. De aceea se creează deseori confuzie între cele două.”, spune dr. Rusu.

În ceea ce privește simptomele, alergia la proteina din lapte poate să provoace:

  • Urticarii
  • Edeme
  • Strănut și diverse simptome respiratorii

La fel ca în cazul intoleranței, un anumit disconfort abdominal și balonare se poate simți și aici. Sunt foarte multe tipuri de reacții alergice la această proteină din lapte și de multe ori persoanele ajung la alergolog întâi, pentru că acesta, în funcție simptomatologia prezentată de pacient, își dă seama unde trebuie să se încadreze cu investigațiile.

Ce investigații și teste se pot face ca să ne dăm seama care e problema?

„În primul rând, dacă un pacient are o suspiciune de intoleranță la lactoză și i se dă să consume produse fără lactoză și apoi acesta nu mai are nimic, înseamnă că diagnosticul de intoleranță la lactoză este clar. Dar dacă el are aceeași simptomatologie și dacă consumă preparate fără lactoză, atunci ne putem deja gândi la o posibilă alergie la proteina din lapte.”, ne explică medicul alergolog Alina Rusu.

Există alergii care vor ieși la iveală la testele cutanate sau la testele din sânge, cee ace este simplu și clar. Și există alergii care nu vor ieși la teste, alergii mai întârziate.

Pentru acestea se pot face teste de provocare, și anume:

  • dacă pacientul consumă alimentele care-i creează probleme și are simptomatologie, iar după aceea face o dietă de restricție alimentară la alimentele respective și nu mai are simptomatologia, este clar că acel test de provocare este pozitiv.

Acest test de provocare este făcut de către pacient acasă, pe o anumită perioadă în care acesta își face și menține un anumit program alimentar controlat, stabilit cu medicul. De asemenea, este bine de știut că produsele fără lactoză conțin proteină din lapte, de aceea apare deseori confuzia între intoleranța și alergia menționate aici.

Așadar, în cazul în care simți că lactoza sau anumite produse lactate îți creează probleme, primul pas este să fii atentă la simptomele resimțite, pentru a fi mai ușor de explicat atunci când mergi la consultul de specialitate necesar pentru a stabili cauza exactă.

Rămâi pe Femzone.ro pentru alte articole interesante realizate în colaborare cu medicul alergolog Alina Rusu.

SHARE

Mira Pop

Redactor, colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter