De vorbă cu medicul alergolog despre cele mai frecvente alergii de sezon

Alergiile de sezon ne pot cauza adesea neplăceri: mâncărimi, nas înfundat, strănut și lista poate continua. Dar ce e de făcut? Cum ne protejăm și cum evităm contactul cu alergenii? Aflăm de la medicul alergolog, dr. Alina Rusu.
Cele mai frecvente alergii de sezon

Primăvara e oficial aici, iar odată cu încălzirea treptată și zilele însorite de care începem să ne bucurăm, există totuși și un dezavantaj al acestei perioade pentru mulți dintre noi, și anume apar cunoscutele alergii de sezon.

Am discutat pe acest subiect cu dna dr. alergolog Alina Rusu, și am aflat informații prețioase despre diferitele tipuri de alergii, la ce anume putem fi alergici, dar și modalități de prevenție și tratament.

De regulă, rinitele alergice sezoniere sunt cele care apar în perioada în care înverzește totul. Acestea sunt cele mai frecvente la graminee dar și la alte tipuri de polenuri.

Alergiile de acest tip se manifestă în primul rând respirator:

  • Nas înfundat și mâncărimi de nas
  • Tuse, senzație de mâncărime pe trahee
  • Strănut des, consecutiv
  • Hiperlăcrimare

Pot să apară și manifestări cutanate pe piele, dar acelea sunt mai rare. Cele de mai sus sunt cele mai frecvente care apar în perioada de primăvară.

Care este procedura dacă o persoană constată că are alergii de sezon?

De obicei, aceste simptome ale alergiilor sunt deseori confundate la debut cu simptomele de răceală sau de viroză. Dar acolo unde se observă că totuși – chiar și cu tratamentul de rigoare –  simptomatologia persistă și simptomele par să se agraveze atunci când ești afară, expusă la polen, la aer și apare strănutul, ochii înlăcrimați sau mâncărimile de nas, atunci deja trebuie să te gândești la o posibilă reacție alergică.

Cum se desfășoară un consult la un medic de specialitate?

În principiu, totul depinde de simptomatologie, pentru că asta te îndrumă mai departe spre ce investigații și ce fel de teste trebuie făcute. Acestea sunt țintite în funcție de fiecare „poveste” în parte.

”Pe partea de simptomatologie respiratorie sau de alergie de sezon, se pot face testele cutanate care sunt standard. Putem teste anumite tipuri de alergeni și anumite tipuri de polenuri care apar în perioada de primăvară, și atunci vedem dacă într-adevăr identificăm o alergie la un anumit polen.”, ne explică dr. Alina Rusu.

Ce înseamnă practic această testare?

Medicul alergolog ne explică faptul că se face o testare cutanată, adică niște picături cu care trebuie să stăm pe piele (de regulă pe antebraț) pentru o jumătate de oră. După acea perioadă, se vede rezultatul, și anume se inflamează sau apare o roșeață pe piele.

Alte teste care pot stabili alergiile sezoniere pot fi și din sânge. La cele din sânge recurgem când nu avem posibilitatea să facem pe piele. Asta înseamnă că pacientul este sub tratament antialergic, antihistaminic, și atunci trebuie întrerupt cu o perioadă de minim 7 zile înainte de testele pe mână. În schimb testele din sânge se pot face oricând, deci nu sunt îngrădite de acest fapt. Sau dacă pacientul are o simptomatologie severă, de astm, atunci e preferabil să se facă din sânge”, ne mai explică medicul alergolog.

De regulă, testele cutanate sunt mai indicate de către medici, deoarece au sensibilitate și specificitate ridicată față de cele din sânge.

Care sunt florile sau plantele cele mai frecvente care pot provoca alergii de sezon?

Ei bine, se pare că gramineele sunt cele mai cunoscute plante cauzatoare de alergii. Însă, primele care apar primăvara înainte de graminee, sunt petulaceele (cum ar fi mesteacănul sau arinul).

Mesteacănul este deja cunoscut de toată lumea, arinul reprezintă acei numiții „mâțișori” care apar peste tot, aceștia sunt chiar primele polenuri care apar. Apoi, apar gramineele, tot ce înseamnă ierburile ce apar peste tot, la țară în curți și în gazon. Nu sunt plantele cu flori, ci un anumit fel de iarbă care se cosește. Apoi e rândul polenurilor cereale care pot cauza alergii. Acestea prelungesc perioada alergiilor până în lunile iunie, iulie. Toată această perioadă de graminee ține pe parcursul întregii primăveri, până la debutul verii. Din luna august până în octombrie târziu, apar buruienile, ambrozia. Dar despre acele tipuri vom discuta într-un articol viitor.

Ce variante de tratament sau de ținere sub control a simptomatologiei alergiilor există?

În prima fază, măsurile care pot fi luate pentru a ne feri de alergeni sunt greu de pus în practică 100%, deoarece este imposibil să nu ieși din casă sau să te ferești de absolut toate locurile cu iarbă. În special când vremea este plăcută și primăvara e o perioadă de ieșiri în natură.

Dar există totuși câteva măsuri foarte importante pentru a ține sub control alergiile de primăvară, măsurile de prevenție să zicem așa.

  • Nu se țin geamurile totdeauna deschise – și anume nu e indicat să se aerisească toată ziua, pentru că polenul pătrunde în interior, granulele microscopice sunt purtate de vând și se depun peste tot în casă, dar și pe piele, pe păr, pe îmbrăcăminte.
  • Nu se usucă hainele de pat sau hainele în general afară
  • Se pun plase speciale la geamuri – există niște plase anti-polen care funcționează ca un filtru (și care înlocuiesc plasele de țânțari)
  • Se poartă ochelari de soare de protecție – pentru a preveni lăcrimarea exagerată a ochilor, care deja sunt sensibili și roșii de la polen și graminee
  • Se spală cu apă rece, nu se șterge – fața sau ochii, mai ales atunci când apare o simptomatologie mai puternică, pentru a preveni conjunctivita sau diferite infecții oculare ce pot apărea dacă ne frecăm exagerat

În ceea ce privește tratamentul, acesta nu va fi niciodată la fel pentru toată lumea. Tratamentul este simptomatic și se adaptează pe fiecare pacient. Tratamentul anti-alergic diferă și de la un sezon la altul, pentru că simptomatologia diferă în funcție de gradul de expunere și de cantitatea de polen.

„Cu cât e mai cald și suflă mai tare vântul, cu atât e mai mult polen, iar pe măsură ce plouă mai mult, polenul se depune și alergia nu mai deranjează atât de tare. Există și tratament de desensibilizare, acolo unde alergia deranjează foarte mult și e foarte severă, se poate face această desensibilizare. Aceasta este țintită pe anumite tipuri de polen, nu se poate face pentru toate. La gramineele de primăvară există această posibilitate, iar tratamentul se face înainte de sezon cu câteva luni și în perioada de sezon, însă 5 sezoane consecutiv. Există fie o variantă injectabilă, fie un tratament ce se ia sublingual.” mai spune dr. Rusu.

Acest tip de tratament ar trebui să funcționeze pe termen lung, însă și aici depinde de fiecare pacient, unii răspund alții nu la această desensibilizare. S-ar putea spune că este singurul tratament care poate să vindece alergia. Însă cine are foarte multe tipuri de alergii la foarte mulți factori nu poate face o desensibilizare.

Acestea fiind spuse, e simplu să ne bucurăm de primăvară, cu informațiile necesare care ne pot ajută să atenuăm simptomele alergiilor de sezon. Rămâneți pe Femzone.ro pentru mai multe articole interesante realizate în colaborare cu medicul alergolog Alina Rusu.

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter