În articolul de azi, am ales un subiect de actualitate și am avut un interviu foarte interesant cu Coardoș Ionuț Marian, manager de farmacie în Satu Mare. Am discutat despre ce înseamnă o carieră în farmacie, etapele parcurse pentru a ajunge la rezultatele și funcțiile ce pot fi ocupate în acest domeniu de activitate și despre provocările și frumusețile industriei.
Vezi mai jos un interviu foarte fain și plin de informații utile, în caz că v-a tras vreodată inima înspre domeniul sanitar.
Să începem în a vorbi puțin despre ce înseamnă să-ți faci o carieră în farmacie? Ai nevoie de ceva anume pentru a începe acest drum?
CIM: Da, eu consider că această profesie este una dintre cele mai nobile, este indispensabilă societății, cu un rol important de mediator între medic și pacient.
Ca să ajungi sa îndrăgești acestă profesie trebuie să fii o persoană serioasă, ambițioasă, perseverentă, caldă, răbdătoare, cu simț pentru a-i ajuta pe alții și să îți dorești să faci fapte bune. În același timp, trebuie să fii și un bun comunicator, precum și un bun ascultător, pentru că atât farmacistul, cât și asistentul trebuie să comunice cu oamenii și trebuie să se adapteze mereu astfel încât să ajungă să-l ajute pe fiecare să găsească cele mai bune soluții pentru acesta.
Câte etape pot fi parcurse? Și ce înseamnă să treci prin aceste etape?
CIM: În primul rând, domeniul nostru aparține domeniului de sănătate. Dacă-ți dorești să activezi și să vezi ce înseamnă practic zona de farmacie, poți să pornești de la nivel de asistent de farmacie, care ar înseamna să urmezi o școală post-liceală de 3 ani de zile. Apoi, este poziția de farmacist, care presupune să faci o facultate de farmacie care înseamnă 5 ani de zile. Și Bine-nțeles că studiile în domeniu nu se opresc aici, pentru că poți ajunge și farmacist rezident sau chiar farmacist doctor.
Ce înseamnă farmacist-rezident și ce înseamnă farmacist doctor, ca și studii respectiv competențe?
CIM: Ambele presupun să termini o facultate de farmacie care să ateste faptul că ești farmacist.
Apoi, pentru a deveni farmacist rezident, traseul este următorul: după terminarea facultății de farmacie și obținerea licenței, se organizează anual concursuri în centrele universitare din țară pentru ocuparea posturilor disponibile, iar rezidențiatul durează 3 ani.
Cu privire la poziția de farmacist doctor, traseul este puțin diferit, iar cine dorește să urmeze acest această ramură, informațiile se pot obține strict de la centrele universitare.
În ce unități sanitare există poziții deschise pentru farmaciști-rezidenți?
CIM: Farmaciștii-rezidenți pot să-și folosească specializarea în spitale, momentan în farmacii nu cunosc să fie posturi în care se caută farmaciști-rezidenți. Deci această specializare este folosită momentan doar în spitale, iar asta presupune ca farmacistul să lucreze într-o farmacie de spital cu circuit închis. Restul farmaciilor sunt de circuit deschis și comunitare, care la rândul lor pot fi de tip lanț sau independent.
Ca și farmacist-doctor, această profesie nu este foarte mediatizată și căutată, pentru că asta presupune ca acel farmacist să colaboreze „unu-la-unu” cu medicii în spitale. În aceste cazuri, medicii trebuie să ceară părerea și sfatul farmaciștilor-doctori, care au cunoștințe mai solide și detaliate în domeniul farmacologiei în interacțiunile medicamentoase, reacțiile adverse, cât și în ajustajul dozelor.
Mai există în România farmacii unde efectiv se prepară medicamente, sau totul vine de-a gata din fabrici? Dacă da, ce fel de medicamente se prepară de către farmaciști și dacă e nevoie de vreo pregătire aparte a farmacistului, cum ar fi pregătire de chimist, biolog sau biochimist?
CIM: Din păcate, în ziua de azi, prea puține farmacii mai prepară medicamente. Nu demult am trecut în era industrializării care se rezumă la reducerea timpilor de consum, timp și spațiu. Pe vremuri se făceau mai multe preparate farmaceutice, precum unguente, soluții externe sau interne, siropuri, supozitoare, practic medicații care se folosesc zi de zi. Dar astăzi vin toate deja pregătite în farmacii și nu se mai prepară astfel că se evită timpii de pregătire, preparare și depozitare. În unele farmacii independente se mai prepară, cît și în unele lanțuri din țară. Să prepari medicamente înseamnă să ai o pregătire de farmacist și bineînțeles că și asistentul poate să ajute în pregătirea diferitelor substanțe, cum ar fi pulbere de uz intern sau extern, preparate cosmetice, diferite soluții, siropuri, unguente.
Revenind puțin la cariera în farmacie: cum se poate face avansarea în cariera de farmacist?
CIM: Prin ambiție, multă muncă si dedicare, farmacistul poate să acumuleze în timp competențe care să îl ajute să aiba rezultate și astfel să avanseze în carieră ca farmacist-diriginte-sef sau farmacist-manager, cum i se spune mai nou. Pe lângă aceste atribuții, trebuie să fie și un bun leader, o persoană exemplară care să fie capabilă să comunice suficient de bine ca echipa să înțeleagă care sunt sarcinile care trebuie îndeplinite zi de zi, cat să și motiveze echipa și să o țină unită.
Care este cea mai înaltă poziție care se poate ocupa în acest domeniu? Care sunt funcțiile care pot fi ocupate, de la funcția de bază până la cea mai mare funcție?
CIM: Da, asta e o întrebare foarte bună. Cel mai sus poți să fii farmacist-diriginte, farmacist-doctor, și chiar un manager vânzări regional sau director zonal pe domeniul farmaceutic. Domeniul farmaceutic nu este atât de „restrâns”, poți să ajungi să lucrezi în mai multe ramuri ca de exemplu: farmacie, spital, depozit de medicamente, în industrie să prepari, ca agent de vânzări farmaceutice, dar mai poți să și predai în facultăți și postliceale ca profesor sau asistent universitar.
Cum ai reușit și ce te-a determinat pe tine să ajungi în poziția de manager farmacie? Care a fost parcursul tău profesional?
CIM: Prin multă ambiție, perseverență, încredere și rezultate, atribute care te ajută în viață să ajungi acolo unde îți dorești. Eu personal sunt mulțumit și împăcat cu alegerile făcute, iar tot ceea ce viața îmi va scoate în cale le voi îmbrățișa.
Rolul farmacistului în societatea românească de astăzi este unul important, deoarece, așa cum spune și interlocutorul nostru, există niște atribuții serioase ce nu pot fi suplinite nici măcar de către medici. Iar acest lucru e în regulă, fiecare profesie cu frumusețile și provocările ei.