Interviu: Coardoș Ionuț Marian – Farmacistul și rolul lui în societate

O carieră în farmacie. Sună interesant? Am vrut să aflăm mai multe despre asta, așa că venim spre voi cu un interviu foarte fain cu managerul de farmacie Coardoș Ionuț Marian, care ne-a povestit ce presupune o carieră în domeniul sanitar, care sunt etapele de parcurs pentru a ajunge la rezultatele dorite și care sunt funcțiile ce pot fi ocupate în acest domeniu. O discuție despre farmacistul și rolul său în societate.
Interviu: Farmacistul și rolul lui în societate – Femzone.ro

În articolul de azi, am ales un subiect de actualitate și am avut un interviu foarte interesant cu Coardoș Ionuț Marian, manager de farmacie în Satu Mare. Am discutat despre ce înseamnă o carieră în farmacie, etapele parcurse pentru a ajunge la rezultatele și funcțiile ce pot fi ocupate în acest domeniu de activitate și despre provocările și frumusețile industriei.

Vezi mai jos un interviu foarte fain și plin de informații utile, în caz că v-a tras vreodată inima înspre domeniul sanitar.

Să începem în a vorbi puțin despre ce înseamnă să-ți faci o carieră în farmacie? Ai nevoie de ceva anume pentru a începe acest drum?

CIM: Da, eu consider că această profesie este una dintre cele mai nobile, este indispensabilă societății, cu un rol important de mediator între medic și pacient.

Ca să ajungi sa îndrăgești acestă profesie trebuie să fii o persoană serioasă, ambițioasă, perseverentă, caldă, răbdătoare, cu simț pentru a-i ajuta pe alții și să îți dorești să faci fapte bune. În același timp, trebuie să fii și un bun comunicator, precum și un bun ascultător, pentru că atât farmacistul, cât și asistentul trebuie să comunice cu oamenii și trebuie să se adapteze mereu astfel încât să ajungă să-l ajute pe fiecare să găsească cele mai bune soluții pentru acesta.

Câte etape pot fi parcurse? Și ce înseamnă să treci prin aceste etape?

CIM: În primul rând, domeniul nostru aparține domeniului de sănătate. Dacă-ți dorești să activezi și să vezi ce înseamnă practic zona de farmacie, poți să pornești de la nivel de asistent de farmacie, care ar înseamna să urmezi o școală post-liceală de 3 ani de zile. Apoi, este poziția de farmacist, care presupune să faci o facultate de farmacie care înseamnă 5 ani de zile. Și Bine-nțeles că studiile în domeniu nu se opresc aici, pentru că poți ajunge și farmacist rezident sau chiar farmacist doctor.

Ce înseamnă farmacist-rezident și ce înseamnă farmacist doctor, ca și studii respectiv competențe?

CIM: Ambele presupun să termini o facultate de farmacie care să ateste faptul că ești farmacist.

Apoi, pentru a deveni farmacist rezident, traseul este următorul: după terminarea facultății de farmacie și obținerea licenței, se organizează anual concursuri în centrele universitare din țară pentru ocuparea posturilor disponibile, iar rezidențiatul durează 3 ani.

Cu privire la poziția de farmacist doctor, traseul este puțin diferit, iar cine dorește să urmeze acest această ramură, informațiile se pot obține strict de la centrele universitare.

În ce unități sanitare există poziții deschise pentru farmaciști-rezidenți?

CIM: Farmaciștii-rezidenți pot să-și folosească specializarea în spitale, momentan în farmacii nu cunosc să fie posturi în care se caută farmaciști-rezidenți. Deci această specializare este folosită momentan doar în spitale, iar asta presupune ca farmacistul să lucreze într-o farmacie de spital cu circuit închis. Restul farmaciilor sunt de circuit deschis și comunitare, care la rândul lor pot fi de tip lanț sau independent.

Ca și farmacist-doctor, această profesie nu este foarte mediatizată și căutată, pentru că asta presupune ca acel farmacist să colaboreze „unu-la-unu” cu medicii în spitale. În aceste cazuri, medicii trebuie să ceară părerea și sfatul farmaciștilor-doctori, care au cunoștințe mai solide și detaliate în domeniul farmacologiei în interacțiunile medicamentoase, reacțiile adverse, cât și în ajustajul dozelor.

Mai există în România farmacii unde efectiv se prepară medicamente, sau totul vine de-a gata din fabrici? Dacă da, ce fel de medicamente se prepară de către farmaciști și dacă e nevoie de vreo pregătire aparte a farmacistului, cum ar fi pregătire de chimist, biolog sau biochimist?

CIM: Din păcate, în ziua de azi, prea puține farmacii mai prepară medicamente. Nu demult am trecut în era industrializării care se rezumă la reducerea timpilor de consum, timp și spațiu. Pe vremuri se făceau mai multe preparate farmaceutice, precum unguente, soluții externe sau interne,  siropuri, supozitoare, practic medicații care se folosesc zi de zi. Dar astăzi vin toate deja pregătite în farmacii și nu se mai prepară astfel că se evită timpii de pregătire, preparare și depozitare. În unele farmacii independente se mai prepară, cît și în unele lanțuri din țară. Să prepari medicamente înseamnă să ai o pregătire de farmacist și bineînțeles că și asistentul poate să ajute în pregătirea diferitelor substanțe, cum ar fi pulbere de uz intern sau extern, preparate cosmetice, diferite soluții, siropuri, unguente.

Revenind puțin la cariera în farmacie: cum se poate face avansarea în cariera de farmacist?

CIM: Prin ambiție, multă muncă si dedicare, farmacistul poate să acumuleze în timp competențe care să îl ajute să aiba rezultate și astfel să avanseze în carieră ca farmacist-diriginte-sef sau farmacist-manager, cum i se spune mai nou. Pe lângă aceste atribuții, trebuie să fie și un bun leader, o persoană exemplară care să fie capabilă să comunice suficient de bine ca echipa să înțeleagă care sunt sarcinile care trebuie îndeplinite zi de zi, cat să și motiveze echipa și să o țină unită.

Care este cea mai înaltă poziție care se poate ocupa în acest domeniu? Care sunt funcțiile care pot fi ocupate, de la funcția de bază până la cea mai mare funcție?

CIM: Da, asta e o întrebare foarte bună. Cel mai sus poți să fii farmacist-diriginte, farmacist-doctor, și chiar un manager vânzări regional sau director zonal pe domeniul farmaceutic.  Domeniul farmaceutic nu este atât de „restrâns”, poți să ajungi să lucrezi în mai multe ramuri ca de exemplu: farmacie, spital, depozit de medicamente, în industrie să prepari, ca agent de vânzări farmaceutice, dar mai poți să și predai în facultăți și postliceale ca profesor sau asistent universitar.

Cum ai reușit și ce te-a determinat pe tine să ajungi în poziția de manager farmacie? Care a fost parcursul tău profesional?

CIM: Prin multă ambiție, perseverență, încredere și rezultate, atribute care te ajută în viață să ajungi acolo unde îți dorești. Eu personal sunt mulțumit și împăcat cu alegerile făcute, iar tot ceea ce viața îmi va scoate în cale le voi îmbrățișa.

Rolul farmacistului în societatea românească de astăzi este unul important, deoarece, așa cum spune și interlocutorul nostru, există niște atribuții serioase ce nu pot fi suplinite nici măcar de către medici. Iar acest lucru e în regulă, fiecare profesie cu frumusețile și provocările ei.

SHARE

Mira Pop

Redactor-reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter