De ce să ieși la întâlnire cu cineva care nu este genul tău?

Din punct de vedere statistic, dacă reducem fondul de întâlniri la persoanele singure care îndeplinesc criterii fizice și monetare stricte, șansele noastre de a întâlni pe cineva care posedă și trăsăturile de personalitate favorabile unei fericiri de durată scad semnificativ.

De câte ori ți s-a întâmplat să ieși la un date cu cineva care nu este genul tău? Nu este neobișnuit să fii atrasă de o anumită „tipologie” de persoană. Poate că ești interesată o anumită constituție fizică, cum ar fi bărbații înalți sau bruneți cu părul creț și ochi verzi. Sau poate gravitezi în jurul unui anumit tip de personalitate, cum ar fi cineva care este mai degrabă rezervat decât extrovertit, cu hobby-uri și interese care se aliniază cel mai bine cu ale tale.

Oricare ar fi fost preferințele tale până în acest moment, poate a venit timpul să reconsideri puțin lucrurile. De fapt, experții spun că aceasta ar putea fi cheia pentru dezvoltarea unei relații satisfăcătoare.

Dar, de ce apăsăm butonul de repeat atunci când vine vorba de relații? Despre acest lucru și despre motivele pentru care ar trebui să rupi acest tipar și să te întâlnești cu persoane care nu sunt tipul tău, vom discuta azi.

De ce ne întâlnim cu același tip îmbrăcat în alte forme?

Potrivit experților, există multe straturi care alcătuiesc motivele pentru care suntem atrași de un anumit tip. Din perspectiva evoluționistă, de exemplu, formarea perechilor a fost un mijloc de supraviețuire, spre deosebire de căutarea iubirii și a atracției. În primele zile ale existenței umane, viața era scurtă și brutală. Cele care alegeau parteneri sănătoși, puternici și capabili să ofere protecție și acces la resurse aveau mai multe șanse de supraviețuire. Iar cei care au ales partenere sănătoase și fertile (buze pufoase, față simetrică) au avut mai multe șanse să își continue descendența genetică.

Apoi, trebuie să luăm în considerare istoria personală a fiecăreia. Tindem să ne alegem partenerii pe baza experiențelor noastre timpurii cu părinții sau cu alți îngrijitori primari. Aceste interacțiuni formative ne modelează sentimentul de valoare de sine și așteptările privind comportamentul celorlalți, care se transmit la vârsta adultă. Aceste persoane importante pot fi părinții biologici, părinții vitregi, bunicii, frații mai mari, mătușile, unchii și chiar bonele. Absența unuia dintre acești adulți poate, de asemenea, să lase o urmă și să ne influențeze „tipul”.

De exemplu, dacă creștem experimentând confort și afecțiune, învățăm că suntem demni de iubire și că ne putem aștepta ca ceilalți să ne trateze cu grijă și bunătate. Pe de altă parte, dacă am fost înconjurați de durere și frică, este posibil să considerăm că și acest lucru este normal. Acestea fiind spuse, dintr-o perspectivă neurologică, creierul nostru iubește scurtăturile. Este instinctul uman de a căuta tipare și de a funcționa în conformitate cu ele.

Și, în cele din urmă, probabil că ajungem să ne întâlnim cu tipologii similare de persoane pentru că atragem un anumit tip de persoană și pentru că se întâmplă să ne aflăm în situații în care întâlnim mai frecvent un anumit tip de persoană.

De ce este important să spargi tiparul și să ieși cu cineva care nu este genul tău?

În primul rând, întâlnirea cu o anumită „tipologie” este limitativă. Dacă te întâlnești doar cu un anumit tip de persoană, restrțngi numărul de persoane care ar putea fi potrivite pentru tine. Și, deși nu ar trebui să îți reduci standardele sau să simți că te mulțumești cu puțin, ar trebui să îți deschizi mintea și să le dai o șansă și altor persoane. La urma urmei, pur și simplu nu știi cu cine te vei potrivi. De asemenea, ajungi să judeci prematur pe cineva.

Atunci când continui să te întâlnești cu cineva care este „tipul tău”, rămâi blocată într-un tipar de relație nesănătos. Un alt motiv important pentru care este în interesul tău să te întâlnești cu cineva care nu este tipologia ta obișnuită este că te poate ajuta să rupi un tipar de relație dăunător. De fapt, s-ar putea să nici nu-ți dai seama că te întâlnești din nou cu același tip de persoană, cum ar fi faptul că te întâlnești continuu cu cineva care nu poate sau nu vrea să se implice, sau pe care încerci să îl repari.

Mai mult, întâlnirea cu cineva care nu este „tipul” tău te va provoca să ieși din zona ta de confort. În timp ce scanarea profilurilor online după un anumit „exterior” a devenit o modalitate rapidă de a naviga printre mii de opțiuni, pierdem imaginea de ansamblu. Cine este această persoană? Care sunt atuurile lor? Ce fel de suflet are? Mă va trata cum trebuie?

În cele din urmă, s-ar putea să nu știi cine este „potrivit” pentru tine. Să știi că poate fi un adevăr că tipul tău poate fi de fapt greșit pentru tine. Probabil cauți să întâlnești pe cineva care îți împărtășește toate interesele, are un trecut similar, dar este important să îți păstrezi mintea deschisă în acest proces. Cheia pentru a păstra o minte deschisă este să îți faci timp să analizezi relațiile anterioare și să cauți asemănări. De exemplu: „am tendința de a fi atrasă de băieți care vin foarte puternic la început, iar apoi mă desființează în câteva săptămâni?” sau „urmăresc bărbați care sunt mai distanți și mai reci față de mine?”.

Cheia unei relații satisfăcătoare

Când vine vorba de satisfacția relațională, s-au identificat trăsături de personalitate care tind să fie asociate cu aceasta, inclusiv niveluri ridicate de agreabilitate (amabilitate, toleranță), stabilitate emoțională și niveluri mai scăzute de căutare a noutăților. Deși aceste trăsături pot să nu sune la fel de sexy ca o combinație de frumusețe, bogăție și spirit de aventură, cercetările arată că acele cupluri care își evaluează partenerii mai sus în ceea ce privește stabilitatea au cele mai puternice niveluri de intimitate și satisfacție sexuală.

De asemenea, poate fi util să îți înțelegeți stilul de atașament. Persoanele care abordează relațiile de la o bază sigură (de atașament securizant) cred că merită să fie iubite și că vor găsi iubire. Cum arată acest lucru? Își comunică clar nevoile și dorințele. Sunt transparenți în privința celor care le strică relația și abordează red flag-urile. În plus, persoanele cu un stil de atașament sigur știu cum să își echilibreze viața de cuplu și propria viață în afara relației.

Ai încercat vreodată aplicațiile de dating? Vezi de ce nu le recomandă psihologii.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Relația in care te pierzi

Când partenerul nu te mai vede: relația în care te pierzi

Te întrebi de ce, în relații care par stabile, ajungi să te simți tot mai invizibilă? Când armonia din cuplu devine condiționată de tăcerea ta, ceva nu e în regulă. Hai să descoperim cum se formează tiparele care te fac să te adaptezi până la anularea de sine și ce poți face pentru a-ți recâștiga vocea, echilibrul și prezența într-o relație.

CITEȘTE MAI MULT
inscrierea la cresa

În vizită-test la creșă – provocare pentru mama și bebe!

Primii pași către creșă nu sunt doar ai celui mic, ci și ai parinților, care își desprind mâinile protectoare. Creșa nu este doar un loc, ci o adevărată aventură, unde cei mici învață să-și găsească echilibrul pe un teren necunoscut. Cum sună o vizită-test la creșă, inainte ca cel mic să-și înceapă programul zilnic? Programul Little Steps Together este special pentru a testa și explora ce înseamnă cu adevărat o vizită la creșă pentru micuțul tău!

CITEȘTE MAI MULT
Ladies creative day de ziua femeii

Ziua Femeii … altfel! Cum a fost la atelierul de pictură experimentală Ladies Creative Day?

Atelierele de pictură experimentală sunt concepute în așa fel, încât cele care iau parte la o astfel de activitate să-și poată relaxa creierul și pune în mișcare mușchii feței simultan, deoarece de Ziua femeii chiar am avut parte de relaxare și râsete. Am pictat, am colorat, ne-am distrat și a meritat! Impresiile noastre de la Ladies Creative Day se regăsesc în articol!

CITEȘTE MAI MULT
limitele sexuale in dating

Cum să vorbești despre limitele sexuale în etapa de dating

În era consimțământului, regula este consimțământul. Etapa de cunoaștere, de început de relație poate fi pe cât de euforică, pe atât de înspăimântătoare, mai ales atunci când vine vorba de comunicarea limitelor și mai ales ale celor sexuale. Vezi aici ce poți face pentru a te asigura că atât limitele sexuale proprii, cât și cele ale partenerului sunt respectate și înțelese pe tot parcursul relației voastre.

CITEȘTE MAI MULT
conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter