Deși s-a creat acum câțiva ani un trend, care văd că încă mai persistă la nivel mediatic, este adevărat că practica BDSM a devenit mai răspândită, dar rămâne totuși marginalizată.
Conceptul de sexualitate sănătoasă a fost întotdeauna definit din punct de vedere cultural, de către grupurile și persoanele cu cea mai puternică influență socială. Publicul profan își construiește noțiunile de sexualitate sănătoasă prin influențe socioculturale și financiare. Cinefilii de toate vârstele sunt bombardați de imagini și povești puse în scenă de actrițe și actori, care ne vor spune ce este acceptabil și ce nu. Chiar și în pat în intimitatea noastră…
Patologizarea sexualității
Richard von Krafft-Ebbing a fost un psihiatru german care a susținut un model medical de clasificare a sexualităților alternative în cartea sa Psychopathia Sexualis: Eine Klinisch-Forensische Studie (Psihopatie sexuală: un studiu clinic și medico-legal), publicată în 1886. El a prezentat cazuri, în principal de violența sexuală non-consensuală, care nu au nicio asemănare cu ceea ce se numește acum sadomasochism consensual. Însă a fost sursa de inspirație a lui Sigmund Freud pentru dezvoltarea unui sistem de clasificare a patologiilor, unde spunea că „sadomasochismul era cel mai pervers”.
Moștenirea lui Freud de a patologiza sexualitățile nenormative este vizibilă până în zilele noastre. Până de curând, cercetările au fost părtinitoare, în sensul că fundamentele ipotetice caută patologia și nu au o bază etnografică și nici empirică.
Definirea sexualității sănătoase
Dacă sexualitatea sănătoasă este definită de cei care au cea mai influentă voce în societate, atunci cine sunt aceștia și cum definesc ei sexualitatea sănătoasă în actuala eră tehnologică postmodernă? Sexualitatea sănătoasă este în schimbare, pe măsură ce conștiința socială și culturală devine deschisă la noi idei. Această expunere are loc prin intermediul artelor, al mass-mediei și, în special, al internetului. Ca urmare, membrii ascunși și marginalizați ai comunităților BDSM devin din ce în ce mai mult publici.
În prezent, nu există definiții cuprinzătoare și clare ale sexualității sănătoase care să cuprindă sexualitățile emergente. Cele mai multe din aceste definiții iau în considerare în mare măsură integritatea corporală, siguranța, erotismul, genul, orientarea sexuală, atașamentul emoțional și reproducerea din perspectiva sănătății publice.
Există mai mult de cincizeci de nuanțe de BDSM?
BDSM este un fenomen emergent în societatea mainstream și, conform cercetărilor etnografice, este prezentat în mod semnificativ în mod eronat în mass-media. Publicarea romanului Fifty Shades of Grey (2011) al lui E. L. James este un exemplu al modului în care sursele nesigure duc la o confuzie profundă și la controverse în cadrul comunităților profesionale. Redarea BDSM de către Hollywood ca fiind o tihnă scandaloasă precede înțelegerea publică și profesională a ceea ce reprezintă cu adevărat această expresie sexuală alternativă.
Ce este BDSM?
Termenul BDSM este o abreviere care reprezintă o varietate de concepte și comportamente consensuale puse în practică în cadrul unei anumite dinamici relaționale. Termenul în sine datează din 1969. În cadrul unui spectru larg de activități și definiții, BDSM este inclus și termenul de „kink”, care definește un comportament sexual nenormativ. Comportamentele generale la care se face referire aici sunt interesele fetișiste, care pot include purtarea de latex, jocul de roluri cu animale, cultura leather-sex și jocul pe vârste (age-play), pentru a numi doar câteva.
- „B” și „D” reprezintă în mod tradițional bondage și disciplină, care includ activități legate de constrângerea și provocarea de senzații extreme sub formă de pedeapsă
- „D” și „S” reprezintă dominanță și supunere și se referă la aspectele psihologice ale controlului în care o persoană dă ordine și cealaltă se supune. Acest lucru are loc adesea în cadrul unui contract social scris. Acest contract poate sublinia protocoale, așteptări, limite și granițe.
- „S” și „M” reprezintă sadism și masochism, de obicei cunoscute și scrise simplu ca „SM”. În mass-media și ca parte a titilării sclipitoare, cele mai vii imagini ale BDSM se referă la provocarea și primirea de senzații intense, cum ar fi durerea. În realitate, acest lucru poate să nu facă neapărat parte din orice relație BDSM.
- În cele din urmă, „M” și „S” reprezintă „maestru și sclav”. Aceasta se referă la o relație dinamică între doi adulți care au consimțit, în care unul dintre ei își asumă diferite grade de autoritate și responsabilitate asupra unui partener voluntar.
Este ceva „rău”, „nebunesc” și „bolnav” sau este în regulă?
Cercetările empirice nu susțin ideea că persoanele BDSM ar avea un istoric mai mare de abuzuri sau traume din trecut care să îi predispună la această formă de exprimare sexuală sau relațională. În relațiile BDSM pe termen lung, există adesea contracte care implică o negociere și o gândire prealabilă considerabile.
Practicanții tind să fie mai introspectivi și mai atenți la ceea ce este important pentru ei, la ceea ce își doresc și la ceea ce nu își doresc. Toate acestea necesită limite personale puternice și intacte pentru a negocia o scenă sexuală legată de fanteziile proprii. De asemenea dintr-un sondaj al Coaliției Naționale pentru Libertate Sexuală, rezultă că practicanții BDSM tind, în general, să aibă un nivel mai ridicat de stimă de sine; sunt mai sănătoși decât o persoană obișnuită; au abilități de comunicare, imaginație și conștiință de sine mai bune decât media; și sunt capabili să se supună unei reflecții pătrunzătoare în timpul psihoterapiei.
Concluzii
Cred că fiecare dintre noi am avut la un moment dat fantezii care să aibă o nuanță, chiar dacă una foarta pală, de BDSM. Avem încă numeroase mituri și credințe cu privire la cei care practică acest stil de viață. Unele poate suntem atrase de el, dar în cazul în care nu ai experiență în acest sens, recomandarea este de a nu te avânta fără o educație prealabilă în acest sens și fără să te asiguri că o faci cu partenerul potrivit.