Eliberează furia reprimată și concentrează-te pe lucrurile pozitive

Ești blocată în trafic... din nou. Șoferul din fața ta se mișcă mai încet decât un melc în vacanță, iar semaforul pare să se distreze de minune rămânând roșu. Îți simți bătăile inimii crescând, iar strânsoarea pe volan se strânge. Acesta este momentul în care trebuie să știi cum să te eliberezi de furie. Îți sună cunoscut? Momente ca acestea ne pot face să ne gândim la: cum ne putem elibera furia într-un mod sănătos? În acest articol, vom explora psihologia complexă din spatele furiei și vom căuta prin metodele științifice modalități a o gestiona.
furia reprimată

Articolul de astăzi e despre sentimente care ne supără, pentru că deși nu ne place să le simțim, uneori nu avem de ales, azi e despre ce este furia reprimată și cum ne eliberăm de ea.

Conform teoriei James-Lange a emoțiilor, inima ta nu bate repede pentru că ești furioasă. De fapt, ești supărată pentru că inima ta bate repede. Așa este, corpul tău îți joacă o festă! E ca și cum fiziologia ta ar da o petrecere, iar emoțiile tale sunt ultimele care primesc invitația. Această înțelegere ar putea fi un prim pas în călătoria ta pentru a-ți da seama cum să te eliberezi de furie.

Acum, s-ar putea să te întrebi de ce ne înfierbântăm atât de tare în primul rând. Nu e ca și cum am căuta să ne enervăm, nu-i așa? Hai să apăsăm butonul de rewind și să călătorim înapoi-înapoi-înapoi în zilele în care locuiam în peșteri.

Furia a avut un rol vital în arsenalul de supraviețuire al primilor oameni. Atunci când cineva încerca să îți smulgă cina proaspăt vânată, supărarea avea un scop. Vezi tu, furia poate alimenta coeziunea socială și autoconservarea. Dacă nu te-ai fi înflăcărat puțin, probabil ai fi murit de foame sau ai fi devenit cina altcuiva. Dar, în vremurile moderne, să te înfurii pe un coleg pentru că ți-a furat capsatorul probabil că nu-ți va salva viața, deși te poate ajuta să identifici furia reprimată care trebuie abordată.

Metode susținute de știință pentru a elibera furia reprimată

În regulă, deci ai identificat că ești furioasă. Ce urmează? Nu vrei să o lași să se înrăutățească, să fii o oală sub presiune de furie reprimată. Nu! Vrei să o eliberezi într-un mod care este atât sănătos, cât și eficient. Hai să vedem ce sugerează experții despre cum să îți eliberezi furia fără să împarți pumni – la propriu sau la figurat.

  1. Atenție conștientă

Așadar, mindfulness, acel cuvânt la modă care plutește ca un fluture, are de fapt niște picioare științifice puternice pe care să stea. Studiile privind reducerea stresului bazate pe mindfulness arată că a fi conștient de momentul prezent poate regla semnificativ reactivitatea emoțională. În termeni mai simpli, este ca și cum ai avea un sistem de frânare emoțională încorporat.

  1. Exercițiile fizice

Fie că îți place Zumba sau powerlifting, activitatea fizică este un truc destul de bun pentru că eliberează endorfine. Aceste mici substanțe chimice acționează ca stimulenți naturali de bună-dispoziție, ajutându-te să risipești acel nor de furie care atârnă deasupra ta. Un pic de transpirație poate face mult atunci când îți dai seama cum să te eliberezi de furie.

  1. Fă o baie fierbinte și relaxantă

O baie fierbinte poate face minuni pentru starea ta de spirit prin declanșarea eliberării de dopamină, neurotransmițătorul „de bine” al creierului nostru. În plus, apa caldă poate relaxa fizic mușchii încordați, un simptom comun al furiei reprimate.

  1. Mergi la somn

Somnul servește ca un buton natural de resetare emoțională. Studiile au arătat că lipsa somnului exacerbează reactivitatea emoțională, așa că, câteva ore de 😴 poate oferi o perspectivă nouă asupra modului de a elibera furia.

  1. Joacă-te cu un animal de companie

S-a demonstrat că interacțiunea cu animalele de companie eliberează oxitocină, adesea numită „hormonul iubirii”, care poate contracara sentimentele de furie și stres. Cine știa că Fluffy este atât de terapeutic?

  1. Scrie într-un jurnal

E una dintre acele zile în care totul pare să meargă prost? Ținerea unui jurnal poate servi ca o formă de restructurare cognitivă, o tehnică des folosită în terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Punându-ți gândurile pe hârtie, poți obține o nouă perspectivă asupra modului de a elibera atât furia imediată, cât și cea reprimată.

  1. Tehnici de terapie cognitiv-comportamentală (CBT)

De final, dar cu siguranță nu în ultimul rând, să vorbim despre CBT. Terapia cognitiv-comportamentală oferă un instrument la îndemână cunoscut sub numele de modelul ABC. „A” reprezintă evenimentul activator (acel blocaj în trafic sau acel capsator furat), „B” este convingerea ta despre eveniment, iar „C” este consecința emoțională. Prin modificarea convingerilor tale, poți schimba efectiv ceea ce simți. Este ca și cum ai fi propriul tău detectiv emoțional, investigând cum să eliberezi atât furia imediată, cât și cea reprimată.

Ce nu trebuie să faci?

Înainte de a te apuca de treabă, hai să vorbim despre un mit comun în care oamenii cad adesea atunci când încearcă să elibereze furia sau să se ocupe de emoțiile reprimate. Spoiler alert! Nu este ceea ce crezi și este susținut de știință.

  1. Descărcarea ca mit

Probabil că ai auzit sfatul: „Descarcă-te, țipă într-o pernă sau lovește un sac pentru a te simți mai bine”. Sună satisfăcător, nu-i așa? Ei bine, această credință se aliniază cu teoria catharsis, care sugerează că eliberarea energiei agresive prin acțiune sau fantezie reduce furia. Cu toate acestea, cercetările contemporane sugerează contrariul. Studiile au arătat că poate, de fapt, să intensifice sentimentele de furie și agresivitate, în loc să le risipească. Așadar, atunci când vine vorba despre cum să eliberezi furia sau să gestionezi furia reprimată, este posibil ca ventilarea să nu facă decât să alimenteze flăcările.

  1. Suprimarea emoțiilor

Cercetările au arătat că suprimarea emoțiilor poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare și ar putea chiar să vă reducă speranța de viață.

  1. Dependența excesivă de alcool sau de substanțe

Uneori, oamenii apelează la alcool sau la alte substanțe ca o modalitate de a-și „amorți” emoțiile. Deși acest lucru ar putea oferi o repriză temporară, substanțele nu abordează problema de fond și pot duce la dependență și la alte riscuri pentru sănătate.

Concluzii

Nu pot sublinia îndeajuns cât de vital este să adopți modalități sănătoase de a gestiona sentimentele. Gândește-te că este o investiție în viitorul tău: un viitor în care nu numai că ești mai fericită, dar ești și mai sănătoasă, atât emoțional, cât și fizic.

Așadar, data viitoare când începe să se acumuleze furia, respiră adânc și amintește-ți că ai la dispoziție instrumente cu metode eficiente, susținute de știință, despre cum să te eliberezi de furie. Corpul tău, mintea ta și toți cei din jurul tău îți vor mulțumi. Și, hei, sinele tău din viitor deja o face!

Pe Femzone am mai discutat noi despre 3 metode de a ne gestiona emoțiile. Citește articolul să-ți reîmprospătezi memoria.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Până când nu e prea târziu să faci un copil

Până când nu e prea târziu să faci un copil ca femeie?

Să naști un copil sau 3 nu mai e atât de normal sau de la sine stătător precum era în urmă cu 10-20-30 de ani. Evoluăm și ne schimbăm extrem de mult opțiunile în materie de întemeiere a unei familii și de a trăi o viață tradițională tip: școală, căsătorie, familie. Dar ce e de făcut atunci când suntem noi înșine incerte în privința opțiunilor de a face copii? Când devine ceasul biologic inamicul nostru principal?

CITEȘTE MAI MULT
aromaterapia la munca

Aromaterapia acasă versus în mediul de lucru: cum o folosim?

Uleiurile esențiale ne pot fi de real ajutor în viața de zi cu zi, fie că încercăm să ne relaxăm acasă, sau avem nevoie să fim cât mai productivi la muncă! Utilizate într-un difuzor sau aplicate direct pe încheieturi sau tâmple, uleiurile esențiale pure ca și lavanda, portocala sau lemnul de santal, pot face minuni pentru starea noastră de sănătate și de bine.

CITEȘTE MAI MULT
Curs de alăptare gratuit

Curs de alăptare gratuit – pentru viitoarele mămici

Alăptarea reprezintă începutul alături de nou-născutul tău. Explorează un curs gratuit pentru mămici, ce te poate ajuta să afli tainele alăptării și să-ți răspunzi la nelămuririle în legătură cu acest proces minunat. Participă, descoperă și fă pași către o conexiune mai profundă cu bebelușul tău.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter