La orice vârstă putem face ceva bun pentru noi însene, inclusiv pentru a reduce factorii de risc care duc la demența precoce.
Atunci când auzim de boala Alzheimer și de alte tipuri de demență, gândul ne zboară la faptul că acestea sunt boli ale bătrâneții. Să știi că am pățit-o și când am propus acest subiect și tocmai de aceea simt nevoia să discutăm despre prevenție. Este adevărat că incidența demenței crește cu vârsta, dar semințele ei pot fi semănate cu mult timp înainte. Și trebuie să știi că, de fapt afectarea creierului poate începe încă din copilărie. Din fericire, cercetările arată că există multe lucruri pe care le putem face la orice vârstă, din copilărie până la bătrânețe, pentru a proteja creierul de ravagiile declinului mental.
Ce este demența?
Definim demența ca fiind un grup de simptome care afectează memoria, gândirea, comunicarea și capacitatea de raționament. Datorită acestora, persoanei care suferă de această boală îi este dificil să îndeplinească chiar și sarcinile simple de îngrijire personală. Boala Alzheimer provoacă majoritatea cazurilor de demență.
Studiile The Lancet: Global Burden of Disease arată că există o serie de factori de risc care sunt responsabili pentru aproximativ 40% din cazurile de demență:
- consumul de alcool
- accidentările în zona capului
- poluarea aerului
- educația precară în copilărie
- pierderea auzului (după vârsta de 35-40 ani)
- hipertensiunea arterială
- obezitatea
- fumatul
- depresia
- izolarea socială
- sedentarismul
- diabetul
Alți factori care joacă, de asemenea, un rol în riscul de demență includ stresul cronic, lipsa de somn, anumite medicamente și substanțele din produsele de uz casnic și cosmetice, pesticide și alte substanțe chimice. Genele și istoricul familial joacă, de asemenea, un rol. Partea bună a lucrurilor este că până și anumite tipuri de risc genetic pot fi diminuate prin modificările stilului de viață despre care urmează să discutăm.
Dar, înainte să ajungem la schimbări, vreau să îți spun un lucru important. Poate va fi șocant pentru tine să afli, dar două treimi dintre cei care ajung să sufere de Alzheimer sunt femei. Un motiv este acela că după menopauză se reduce estrogenul din organism si acest lucru face ca creierul femeilor să fie mai vulnerabil la declinul cognitiv.
- Limitează consumul de alcool
Am mereu această discuție referitoare la consumul de alcool, mai ales că la noi este încetățenită ideea conform căreia un pahar de vin este sănătos, o sticlă de 0,33 ml ajută rinichii să se curețe, pălinca ajută la răceli și așa mai departe. Nicio o cantitate de alcool nu este benefică în vreun fel organismului, dar mai ales creierului nostru.
- Prevenția în cazul accidentărilor la cap
Nu voi discuta despre cum căzăturile și rănile la cap provoacă leziuni cerebrale ce perturbă funcționarea normală a creierului. Ce vreau să menționez este să te asiguri că porți centura de siguranță sau echipamentul de protecție adecvat atunci când faci exerciții fizice și evită să-ți orientezi copilul spre sporturile de contact.
- Evită poluarea
Efectele poluării aerului asupra sănătății fizice și mentale atât a copiilor, cât și a adulților sunt dramatice, ducând la incidente mai mari de astm, boli pulmonare, mortalitate și spitalizări. Nu poți să reduci poluarea de una singură, înțeleg acest lucru, dar poți reduce poluarea aerului acasă la tine. Stinge luminile, deconectează aparatele electrocasnice atunci când nu sunt necesare și cumpără un purificator de aer. Acestea sunt doar câteva lucruri mărunte care le poți face. Ah, și nu uita, în weekenduri, ori de către ori este posibil să petreci timp în natură.
- Educația timpurie la copii
Creierul nostru este un organ care are nevoie de exercițiu pentru a ne menține în formă. Cu cât se începe mai timpuriu, cu atât este mai bine.
- Ai grijă de auz
Știu că noi femeile uneori auzim prea multe și este foarte bine așa. Pierderea auzului poate interfera cu procesarea mentală. Pentru a-ți proteja urechile evită mediile zgomotoase. Pentru a preveni declinul mental, folosește aparat auditiv dacă este nevoie.
- Ține tensiunea arterială sub control
Tensiunea arterială ridicată deteriorează arterele, putând duce la formarea de cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale, reducerea fluxului sanguin la nivelul creierului și demență vasculară. Dacă este cazul, redu consumul de sare, fă exerciții fizice regulate și gestionează stresul.
- Evită obezitatea
Obezitatea este asociată cu numeroase riscuri pentru sănătate, inclusiv cu diabetul, bolile de inimă și unele forme de cancer. Urmează un plan alimentar sănătos. Limitează, dacă nu poți elimina mâncarea nesănătoasă, alimentele foarte procesate, băuturile și gustările zaharoase.
- Renunță la fumat
Ușor de spus, greu de făcut, îmi vei spune. Ce trebuie să știi este că fumatul subțiază cortexul, zona de gândire a creierului, potrivit cercetărilor. Un cortex mai subțire este asociat cu declinul mental. Simplu, nu?
- Tratează depresia
Depresia este puternic corelată cu dezvoltarea demenței, iar demența poate duce, de asemenea, la depresie. Este un cerc vicios, dar tratamentul poate ajuta la ambele probleme.
- Socializează
S-a constatat că implicarea socială regulată poate oferi o anumită protecție împotriva demenței. La scanările cerebrale, participanții mai activi social au prezentat o structură cerebrală mai sănătoasă decât cei cu niveluri mai scăzute de implicare socială.
- Fă mișcare
Există multe studii care discută despre beneficiile pentru sănătatea noastră ale exercițiilor regulate. Activitatea fizică poate chiar să prevină progresia tulburărilor cognitive ușoare către o demență mai gravă, potrivit unor studii recente.
- Diabetul
Deoarece diabetul poate deteriora vasele de sânge, acesta crește riscul de demență vasculară. Acest tip de demență apare din cauza leziunilor cerebrale care sunt adesea cauzate de un flux sanguin redus sau blocat către creier.
Aceste sugestii nu sunt nicidecum singurele instrumente posibile din cutia de instrumente pentru un creier sănătos. Cercetările indică mulți alți factori ca fiind posibili conservatori ai creierului, inclusiv: antrenarea creierului cu activități noi și interesante, identificarea unui scop motivant în viața ta, cultivarea unei mentalități optimiste, dormitul de 7-9 ore pe noapte, prevenirea bolilor parodontale, cititul, consumul unei diete de tip mediteraneean și dansul. Da, dansul. Succes!
Ți-a plăcut articolul Dianei? Poți vedea și alte materiale în rubrica de Dezvoltare personală semnate de ea!