3 modalități prin care îți poți da seama de ce flirtează cineva cu tine

Se vorbește adesea despre arta de a flirta, nu ți se pare? Dar care sunt motivele pentru care flirtează cu noi tipul de la cafenea? Află din acest articol de la psihologul Femzone, Diana Zazula, despre cum poți să recunoști motivele pentru care oamenii flirtează și cum ne dăm seama de acest lucru dacă dăm nas în nas cu el.
De unde știi dacă flirtează cu tine

Atunci când cineva flirtează cu noi, ne stârnește curiozitatea cu privire la intențiile sale, nu? Ne întrebăm dacă oare ne place cu adevărat? Vrea doar o aventură? Îi place joaca? Îți este dificil să decizi dacă vrei să flirtezi și tu la rândul tău înapoi până când nu îți sunt mai clare intențiile persoanei respective. Dar, observând modul în care cineva flirtează cu noi, putem face o presupunere cu privire la motivul pentru care o face și intențiile pe care le are cu noi.

De ce flirtăm?

Oamenii flirtează dintr-o varietate de motive. Astfel, din cercetările efectuate au rezultat câteva motivații repetitive. Acestea au fost clasificate în șase obiective primare de flirt:

Explorarea: a descoperi dacă există posibilitatea unei conexiuni de vreun fel;

Relațional: dorința de a consolida sau de a aprofunda o relație;

Sexuală: încercarea de a face sex;

Distracție: bucuria ce vine din emoția flirtului;

Stimă: validarea atractivității sale;

Instrumental: persuasiune, ca modalitate de a obține o favoare sau un ajutor.

Între aceste categorii, există câteva diferențe motivaționale importante care trebuie luate în considerare. De exemplu, acel străin „arătos” explorează posibilitatea de a se întâlni cu tine sau pur și simplu caută o aventură sexuală? Colegul de serviciu flirtează doar pentru amuzament sau vrea să-ți ceară o favoare? Din fericire, există o legătură între motivele pentru care oamenii flirtează și modul în care flirtează. O altă veste bună este că putem distinge aceste tipuri de motivații!

Cum flirtează oamenii?

Printr-o serie de studii de cercetare, Wiedmaier (2014) a explorat legătura dintre comportamentul de flirt și motivație. Ceea ce s-a observat a fost că comportamentele de flirt deschis sunt un predictor bun în ceea ce privește motivațiile de flirt relaționale, sexuale și de explorare. Adică, un individ care flirtează pentru romantism sau sex, pare mai probabil să ceară lucrurile în mod direct. În acest sens el îți va cere un număr de telefon, un dans sau o întâlnire. De asemenea, cel mai probabil îți va spune că te consideră atrăgătoare, îți va complimenta aspectul fizic și îți va cumpăra o băutură. În plus, ar putea fi tentat să folosească o „replică de agățat” sau să „fure” un sărut pentru a sparge gheața.

Diversele comportamente oferă indicii pentru a putea face distincția între fiecare dintre cele șase categorii de flirt. Astfel:

Motivațiile relaționale au fost prezise de comportamentele de implicare. Dacă își doresc o relație, bărbații par să flirteze prin începerea unei conversații, povestindu-ți despre ei înșiși și punând întrebări. De asemenea, aceștia întrețin conversația încercând să fie plini de umor și expresivi.

Motivațiile sexuale au fost prezise de comportamentele de atingere. Indivizii care flirtează pentru sex doresc să se apropie de tine prin șoapte sau atingeri „accidentale”. Te pot chiar prinde de o mână sau să te tragă mai aproape. Așa te pot îmbrățișa, îți pot atinge un obraz sau gâtul și chiar săruta mai ușor.

Motivația de explorare este prezisă cel mai bine de comportamentele legate de  motivația relațională de cea sexuală. În primul caz partenerul se va concentra pe a întreține o conversație. În al doilea, accentul se va pune pe atingeri.

Motivația de distracție este prezisă de comportamentele în care partenerul este foarte atent la tine. În cazul acesta există mult contact vizual, o mai mare apropiere fizică și se zâmbește mult mai frecvent. De asemenea, se dă mai mult din cap în semn de aprobare sau răspuns și există o paletă largă de gesturi care însoțesc conversația.

Motivația instrumentală este prezisă cel mai bine de comportamentele indirecte. Persoanele care doresc să ceară o favoare au tendința de a se atinge mai des, vorbesc despre punctele lor forte, privesc în jos și își încrucișează picioarele.

Motivele de stimă sunt și ele prezise de comportamente indirecte. Însă în acest caz, implicarea este mai scăzută. Mai exact, cei care caută un impuls pentru stima lor de sine nu poartă multe conversații sau adresează multe întrebări. Dar, indirect vor menționa lucruri pozitive despre ei înșiși.

Cum afli dacă cineva flirtează cu tine?

Cunoscând aceste lucruri despre care am povestit până acum, poți să înțelegi mai bine motivația persoanei care flirtează cu tine. Adițional, putem evalua aceste comportamente trecând prin filtrul celor trei întrebări de mai jos:

#1. Cum se manifestă? Persoanele interesate vor avea un comportament evident în acest sens. Vei primi cu siguranță o invitație directă la o întâlnire sau o replica „de agățat” pentru a-ți atrage atenția. Genul acesta de comportament tinde să ducă lucrurile la nivelul următor. Calea cea mai simplă pentru a ajunge la ceva mai intim din punct de vedere emoțional sau sexual este comportamentul manifest.

În schimb, dacă va dori să ceară o favoare, să își stimuleze stima de sine sau puțină distracție va păstra lucrurile platonice și ocazionale. Prin urmare, va flirta, fără a lăsa ca relația să avanseze în mod direct și deschis.

#2. Vorbește sau te atinge mai mult? Dacă încearcă să stabilească o legătură cu tine și comunică cu tine, este foarte posibil să fie interesat de o relație mai intimă din punct de vedere emoțional cu tine. Dacă, însă, intențiile sale sunt mai mult de o apropiere fizică și atingeri, cel mai probabil caută sexul. Dacă vorbesc, întreabă despre tine și te și ating, atunci s-ar putea să exploreze atât posibilitatea iubirii, cât și cea a sexului.

#3. Este atent, neimplicat sau indirect? Bărbații care nu urmăresc în mod activ dragostea sau sexul sunt adesea în căutare de distracție, doresc o creștere a stimei sau caută o favoare. Dacă este foarte atent, se apleacă, face contact vizual și se bucură, atunci cel mai probabil se distrează pur și simplu. În schimb, dacă încearcă să facă o impresie bună, fie caută o favoare, fie caută să se simtă mai bine în pielea sa.

Poți face diferența după nivelul de implicare. Cel care dorește o favoare va fi mai vorbăreț, ajungând în cele din urmă să ceară ceva. Cel care vrea pur și simplu să se simtă mai bine va fi tăcut și se va bucura de atenția pe care i-o acorzi, fără să ceară ceva anume.

Ce părere ai despre acest articol? Îți plac materialele pe teme de dezvoltare personală și relații? Le regăsești AICI. Iar dacă vrei mai multe de la psiholog Diana Zazula, accesează psihoblogul ei.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor, colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter