Atunci când cineva flirtează cu noi, ne stârnește curiozitatea cu privire la intențiile sale, nu? Ne întrebăm dacă oare ne place cu adevărat? Vrea doar o aventură? Îi place joaca? Îți este dificil să decizi dacă vrei să flirtezi și tu la rândul tău înapoi până când nu îți sunt mai clare intențiile persoanei respective. Dar, observând modul în care cineva flirtează cu noi, putem face o presupunere cu privire la motivul pentru care o face și intențiile pe care le are cu noi.
De ce flirtăm?
Oamenii flirtează dintr-o varietate de motive. Astfel, din cercetările efectuate au rezultat câteva motivații repetitive. Acestea au fost clasificate în șase obiective primare de flirt:
Explorarea: a descoperi dacă există posibilitatea unei conexiuni de vreun fel;
Relațional: dorința de a consolida sau de a aprofunda o relație;
Sexuală: încercarea de a face sex;
Distracție: bucuria ce vine din emoția flirtului;
Stimă: validarea atractivității sale;
Instrumental: persuasiune, ca modalitate de a obține o favoare sau un ajutor.
Între aceste categorii, există câteva diferențe motivaționale importante care trebuie luate în considerare. De exemplu, acel străin „arătos” explorează posibilitatea de a se întâlni cu tine sau pur și simplu caută o aventură sexuală? Colegul de serviciu flirtează doar pentru amuzament sau vrea să-ți ceară o favoare? Din fericire, există o legătură între motivele pentru care oamenii flirtează și modul în care flirtează. O altă veste bună este că putem distinge aceste tipuri de motivații!
Cum flirtează oamenii?
Printr-o serie de studii de cercetare, Wiedmaier (2014) a explorat legătura dintre comportamentul de flirt și motivație. Ceea ce s-a observat a fost că comportamentele de flirt deschis sunt un predictor bun în ceea ce privește motivațiile de flirt relaționale, sexuale și de explorare. Adică, un individ care flirtează pentru romantism sau sex, pare mai probabil să ceară lucrurile în mod direct. În acest sens el îți va cere un număr de telefon, un dans sau o întâlnire. De asemenea, cel mai probabil îți va spune că te consideră atrăgătoare, îți va complimenta aspectul fizic și îți va cumpăra o băutură. În plus, ar putea fi tentat să folosească o „replică de agățat” sau să „fure” un sărut pentru a sparge gheața.
Diversele comportamente oferă indicii pentru a putea face distincția între fiecare dintre cele șase categorii de flirt. Astfel:
Motivațiile relaționale au fost prezise de comportamentele de implicare. Dacă își doresc o relație, bărbații par să flirteze prin începerea unei conversații, povestindu-ți despre ei înșiși și punând întrebări. De asemenea, aceștia întrețin conversația încercând să fie plini de umor și expresivi.
Motivațiile sexuale au fost prezise de comportamentele de atingere. Indivizii care flirtează pentru sex doresc să se apropie de tine prin șoapte sau atingeri „accidentale”. Te pot chiar prinde de o mână sau să te tragă mai aproape. Așa te pot îmbrățișa, îți pot atinge un obraz sau gâtul și chiar săruta mai ușor.
Motivația de explorare este prezisă cel mai bine de comportamentele legate de motivația relațională de cea sexuală. În primul caz partenerul se va concentra pe a întreține o conversație. În al doilea, accentul se va pune pe atingeri.
Motivația de distracție este prezisă de comportamentele în care partenerul este foarte atent la tine. În cazul acesta există mult contact vizual, o mai mare apropiere fizică și se zâmbește mult mai frecvent. De asemenea, se dă mai mult din cap în semn de aprobare sau răspuns și există o paletă largă de gesturi care însoțesc conversația.
Motivația instrumentală este prezisă cel mai bine de comportamentele indirecte. Persoanele care doresc să ceară o favoare au tendința de a se atinge mai des, vorbesc despre punctele lor forte, privesc în jos și își încrucișează picioarele.
Motivele de stimă sunt și ele prezise de comportamente indirecte. Însă în acest caz, implicarea este mai scăzută. Mai exact, cei care caută un impuls pentru stima lor de sine nu poartă multe conversații sau adresează multe întrebări. Dar, indirect vor menționa lucruri pozitive despre ei înșiși.
Cum afli dacă cineva flirtează cu tine?
Cunoscând aceste lucruri despre care am povestit până acum, poți să înțelegi mai bine motivația persoanei care flirtează cu tine. Adițional, putem evalua aceste comportamente trecând prin filtrul celor trei întrebări de mai jos:
#1. Cum se manifestă? Persoanele interesate vor avea un comportament evident în acest sens. Vei primi cu siguranță o invitație directă la o întâlnire sau o replica „de agățat” pentru a-ți atrage atenția. Genul acesta de comportament tinde să ducă lucrurile la nivelul următor. Calea cea mai simplă pentru a ajunge la ceva mai intim din punct de vedere emoțional sau sexual este comportamentul manifest.
În schimb, dacă va dori să ceară o favoare, să își stimuleze stima de sine sau puțină distracție va păstra lucrurile platonice și ocazionale. Prin urmare, va flirta, fără a lăsa ca relația să avanseze în mod direct și deschis.
#2. Vorbește sau te atinge mai mult? Dacă încearcă să stabilească o legătură cu tine și comunică cu tine, este foarte posibil să fie interesat de o relație mai intimă din punct de vedere emoțional cu tine. Dacă, însă, intențiile sale sunt mai mult de o apropiere fizică și atingeri, cel mai probabil caută sexul. Dacă vorbesc, întreabă despre tine și te și ating, atunci s-ar putea să exploreze atât posibilitatea iubirii, cât și cea a sexului.
#3. Este atent, neimplicat sau indirect? Bărbații care nu urmăresc în mod activ dragostea sau sexul sunt adesea în căutare de distracție, doresc o creștere a stimei sau caută o favoare. Dacă este foarte atent, se apleacă, face contact vizual și se bucură, atunci cel mai probabil se distrează pur și simplu. În schimb, dacă încearcă să facă o impresie bună, fie caută o favoare, fie caută să se simtă mai bine în pielea sa.
Poți face diferența după nivelul de implicare. Cel care dorește o favoare va fi mai vorbăreț, ajungând în cele din urmă să ceară ceva. Cel care vrea pur și simplu să se simtă mai bine va fi tăcut și se va bucura de atenția pe care i-o acorzi, fără să ceară ceva anume.
Ce părere ai despre acest articol? Îți plac materialele pe teme de dezvoltare personală și relații? Le regăsești AICI. Iar dacă vrei mai multe de la psiholog Diana Zazula, accesează psihoblogul ei.