Pentru articolul de astăzi am discutat cu dr. Leah Codruț, medic ginecolog la Clinica Gynoprax din Satu Mare, care ne povestește despre virusul HPV, ce este, cum se manifestă și cum îl putem ține sub control, precum și despre campania care se desfășoară în colaborare cu Institutul Oncologic din Cluj prin care femeile se pot testa gratuit pentru depistarea virusului HPV.
În cursul anului 2023 există un program realizat în colaborare cu Institutul Oncologic din Cluj, prin care femeile din zona de Nord-Vest a României pot participa la analize de screening GRATUITE prin care se poate depista existența virusului HPV în organism.
Ce este virusul HPV și cum se transmite?
„HPV este un virus care se transmite în rândul populației prin contact sexual. Depistarea lui este importantă pentru că acest virus poate fi factorul cauzator al modificărilor colului uterin care pot fi canceroase, și care se depistează ca urmare a efectuării testului Babeș-Papanicolau. Cu alte cuvinte, testul Babeș-Papanicolau le depistează, dar virusul HPV le cauzează. Și în aceste condiții e important să vedem prin analizele de screening dacă acest HPV este prezent sau nu.”, ne explică medicul ginecolog Codruț Leah.
Fiind un virus cu transmitere sexuală, el poate fi prezent atât la bărbați, cât și la femei, ambii putând să-l transmită mai departe, însă mai mult în cazul femeilor există și o simptomatologie.
Medicul ginecolog ne explică și faptul că testul HPV poate diagnostica existența acestui virus, care are undeva la 180 de tulpini. La nivelul ano-genital (la nivelul vaginului), există undeva la 140 de tulpini depistabile și se transmite prin orice formă de contact sexual.
„Virusul HPV se împarte în 2 mari categorii: HPV cu risc crescut și HPV cu risc scăzut. Cel cu risc scăzut e responsabil de apariția așa-numitelor condiloame (ca niște negi mici ce pot apărea în zona vaginului, pe mucoasă), iar cel cu risc crescut e factorul principal ce duce la modificarea în colul uterin, iar scopul acestui test este acela de a-l depista pe cel cu risc crescut, deoarece această formă de virus creează modificările pe care ulterior le depistăm prin testul Babeș-Papanicolau”, mai spune medicul ginecolog.
Statisticile sunt destul de îngrijorătoare, incidența HPV-ului fiind destul de mare mai ales în cazul persoanelor sub 40 de ani. Acest virus poate să aibă mai mulți factor ce pot cauza prezența virusului în organism, și anume: debutul tot mai precoce a vieții sexuale, existența multiplilor parteneri sexuali și partenerii acestora, motiv pentru care e foarte greu să se identifice sursa acestui virus în cazul unei persoane. O persoană poate avea acest virus chiar și având un singur partener toată viața.
În ceea ce privește consecințele prezenței virusului HPV în corp, medicul spune că cea mai mare consecință poate fi dezvoltarea cancerului de col uterin, însă infertilitatea, de exemplu, nu este o consecință a existenței acestui virus. O persoană poate trăi zeci de ani de zile fără să știe că are acest virus prezent în organism. Mai multe informații puteți obține în cadrul consultului, direct de la medicul ginecolog.
Există vreun tratament împotriva virusului HPV?
„Virusul HPV nu are un tratament. Imunitatea noastră e cea care îl ține sub control, singurele tratamente fiind de fapt imuno-stimulatoarele. În cazul persoanelor sub 30 de ani, imunitatea este cea care poate să curețe și să-l țină sub control. Tocmai acesta e motivul pentru care și campania pe care o desfășurăm acum se adresează persoanelor între 30 și 64 de ani și 9 luni”, mai spune medicul Leah Codruț.
Cu privire la diagnosticarea unei persoane cu un HPV pozitiv, medicul spune că acest lucru nu înseamnă că pacientul/pacienta are anumite probleme sau că poate să dezvolte anumite probleme. Este important ca persoana în cauză să efectueze controalele periodice, să-l țină sub supraveghere și control și să repete analiza o dată la 2 ani, cu testul Babeș-Papanicolau o dată la an, cu controlul ginecologic periodic.
Biletul de trimitere nu este obligatoriu pentru a participa la această campanie, are nevoie doar de un act de identitate și cardul de sănătate, nefiind obligatorie existența unei asigurări de sănătate sau medicale.
„Campania a început la finalul anului 2022 și ține până la finele anului 2023. Nefiind un program suficient de mediatizat, e greu pentru noi să adunăm oamenii, să-i informăm, așadar ne-am bucura să se răspândească vestea”, ne mai spune doctorul.
Ca mod de desfășurare a consultului și testării, nimic mai simplu: recoltarea probei pentru analiza HPV se face exact precum în cazul unui test Papanicolau, iar odată cu recoltarea probei, medicul procedează și la realizarea unui consult general privind pacientele. Rezultatele analizelor sosesc înapoi la clinică în aproximativ o lună de zile.
În situația în care o pacientă primește un diagnostic pozitiv, medicul procedează la consilierea acesteia privind posibilitățile de tratament, i se prezintă opțiunile: cum se identifică tulpina HPV prezentă și ce proceduri se recomandă pe mai departe.
Dacă vreți și voi să participați la screening-ul GRATUIT, puteți lua legătura cu cei de la Gynoprax sau vă puteți informa de locațiile care participă la această campanie din zona voastră! Rămâi pe Femzone pentru articole pe teme de sănătate!