Cum să-ți înfrunți lipsa de încredere

Lipsa de încredere joacă un rol foarte important la locul de muncă, precum și în viață la modul general. Există multe sfaturi despre cum să lucrezi pentru a avea mai multă încredere în tine, totuși nu strică niciodată să sapi adânc pentru a determina cauza lipsei de încredere în tine. Înțelegerea factorilor declanșatori te va ajuta să abordezi direct gândurile negative, stima de sine scăzută și slăbiciunile și să integrezi încrederea în sine ca o parte naturală ființei tale.
lipsa de încredere

Este ușor să confunzi încrederea cu ego-ul sau narcisismul, totuși, încrederea adevărată înseamnă să ai o relație sănătoasă cu tine însăți. Aveți o imagine de sine pozitivă, aveți o doză mare de stimă de sine care nu este legată de factori externi și vă acceptați atât punctele forte, cât și pe cele slabe. Când ești cu adevărat încrezătoare, știi cine ești, accepți cine ești și îmbrățișezi toate părțile din ceea ce înseamnă viața și personalitatea ta.

De ce contează încrederea în sine și de ce bine să-ți înfrunți lipsa de încredere?

Cercetările și dovezile empirice arată că încrederea în sine poate crea următoarele:

  • Un sentiment general de bunăstare
  • Sănătatea mentală și sănătatea fizică sunt mai prioritare
  • Performanțe mai bune la locul de muncă
  • Reziliență și curaj sporite
  • Șanse mai bune de reușită și de atingere a obiectivelor
  • Iubire de sine și acceptare
  • Relații mai sănătoase și abilități interpersonale mai sănătoase
  • Deschidere pentru a încerca lucruri noi

Sfaturi pentru cum să fii mai încrezătoare

Încrederea poate părea imposibilă atunci când îndoiala de sine este o constantă. Însă vestea bună este că încrederea în sine este o trăsătură care se poate învăța. Dacă ești gata să îți sporești încrederea în tine, hai să abordăm împreună acest aspect în doar câțiva pași!

#1. Asumă-ți riscuri, oricât de mici ar fi acestea

Cercetările demonstrează că creierul uman poate fi reconfigurat, la orice vârstă, în moduri care afectează gândirea și comportamentul. Indiferent cât de timidă sau plină de îndoieli ai fost până acum, construirea încrederii în sine este în mare parte o alegere. Îndoiala de sine este un simptom al mai multor factori care variază ca gravitate de la o persoană la alta. Deși s-ar putea să nu se aplice la situația fiecăreia, este încurajator, totuși să știm că schimbarea ar putea fi posibilă. Poți crea rezultate pozitive începând cu gânduri și cu o gândire pozitivă.

#2. Enumeră momentele în care ai făcut o treabă excelentă și cum ai făcut-o

Deseori le cer clienților să îmi povestească despre un eveniment când au realizat ceva ce credeau că nu pot; să îmi vorbească despre ce anume i-a făcut să treacă cu succes prin acea experiență și îi întreb cum aceste abilități îi vor ajuta să treacă prin orice provocare cu care se confruntă acum.

Dacă asta este prea greu, ți-aș putea sugera să te adresezi celor apropiați pentru a-i întreba ce găsesc oamenii cel mai inspirant la tine sau la punctele tale forte. Uneori, verbalizate de alte persoane îți permite să le auzi într-un mod în care poate nu ai fi dispusă să le auzi de la tine însăți. Cel mai important este că nu trebuie să mergem singure. Să ceri ajutor pentru a descoperi de ce există sentimentele tale de îndoială nu va face decât să te ajute pe termen lung.

#3. Vorbește atunci când observi o nouă oportunitate

În unele ocazii, lipsa de încredere te poate costa avansarea în carieră, fie că este vorba de o promovare, de o oportunitate internațională sau de altceva. Deși nu este garantat că aceste tendințe îți vor ruina cariera, încrederea nu poate decât să te ajute. Capacitatea de a te apăra și de a comunica eficient cu colegii despre valoarea ta îi poate ajuta pe ceilalți să aibă încredere în tine. Este destul de frecvent ca oamenii să nu vorbească despre oportunitățile de care sunt interesați pentru că au impresia că nu sunt suficient de buni și pierd șanse de a progresa în carieră.

Este important să înțelegi clar care este expertiza ta și fă o listă cu calitățile pozitive. Apoi începe să exersezi în moduri mărunte, în care miza este mai mică. Nu numai că îți vei dezvolta mușchii încrederii, dar îți vei reaminti cu ajutorul listei tale de atuurile tale și îți vei da zilnic acel plus de încredere.

#4. Recunoaște că, în calitate de femeie, s-ar putea să ai mai mult de lucru decât bărbații

De ce pare să fie mereu așa? Dar, serios, la fel ca diferența de remunerare între femei și bărbați, există, de asemenea, dovezi ale unei diferențe a nivelului de încredere. Există și o explicație a rolului acestuia (a nivelului de încredere) în inegalitățile cu care se pot confrunta femeile de-a lungul carierei.

Cred că toți ne luptăm cu acești demoni: bărbați sau femei. Doar că bărbații par mai puțin frământați de dorința de a încerca sau sunt mai puțin dispuși să discute deschis despre asta. Femeile trebuie să fie atente la ceea ce le stă în cale, pe plan intern, ecologic sau de altă natură.

#5. Fii sinceră

Poate că cea mai mare provocare în ceea ce privește încrederea în sine este depășirea stigmatului în jurul recunoașterii faptului că te simți lipsită de talent. Perfecțiunea nu este scopul aici. Fii deschisă în legătură cu provocările cu care te confrunți, găsește mentori, prieteni, colegi și oameni cu care poți discuta deschis despre aceste lucruri pentru a porni cu dreptul. Găsirea partenerilor și a ghizilor potriviți poate face toată diferența în experiența ta.

La fel ca majoritatea preocupărilor din viață, nu există un singur răspuns pentru a deveni mai încrezătoare. Începe prin a menține cursul și a face aceste mici schimbări ici și colo. Cine știe? Poate că te vei surprinde pe tine însăți.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter