Nu știi niciodată când poate apărea o recesiune… deși suntem deja în pragul celei mai anticipate crize economice din lume. Întrebarea care poate apărea pe buzele tale este „ce facem acum?”
Creșterea ratei șomajului însoțește adesea o recesiune. Este perioada în care mulți oameni se confruntă cu pierderea locului de muncă, concedieri, concedieri colective sau chiar cu falimentul companiei. Pentru cei care au norocul de a-și păstra locul de muncă, recesiunea poate duce la reduceri salariale, a beneficiilor și la amânări a oricăror creșteri salariale.
5 moduri de a-ți pregăti finanțele pentru o recesiune
Ei bine, am avut timp de practică cu pandemia și cu criza economică din 2009… Așadar, cum se poate proteja cineva care nu are un portofoliu de investiții de pierderea locului de muncă, de volatilitatea pieței și de factorii de stres ai unei alte recesiuni?
- Cunoaște-ți cheltuielile lunare
Scrie tot. Notează fiecare factură. Fă un bilanț al chiriei, al utilităților, al cumpărăturilor, al distracțiilor, al datoriilor și al fiecărei necesități și non-necesități. Află cât te costă să trăiești o lună de zile și apoi…
- Elimină cheltuielile inutile
Adună ceea ce ai fi putut evita să cheltui. Nu suntem perfecte și vom avea o cheltuială sau două care ar fi putut fi evitate, dar fii atentă la tiparele vechiului stil de viață care se strecoară. Este vorba de acele ieșiri bi-săptămânale la restaurant, este vorba de plimbarea cu mașina când ai fi putut lua un mijloc de transport în comun și este vorba de puloverul pe care trebuia să-l ai în trei culori. Odată ce îți cunoști cheltuielile lunare, evită acel stil de viață și cheltuielile inutile prin simpla conștientizare. Acest lucru devine cu adevărat util atunci când ajungem la punctul numărul patru.
- Deschide un fond de urgență (nu-mi pasă cât de mic, doar trebuie să începi!)
Nu te speria, dar majoritatea experților financiari recomandă să ai un fond de economii de urgență echivalent a 6-9 luni de cheltuieli. Dacă ești ca mine, atunci citirea unei astfel de cifre poate părea atât de descurajantă încât pur și simplu îți cumperi o rochie nouă, pentru că ce mai contează? Nu fă asta. Te rog, te rog să începi cu ceva mic, pentru că face o diferență uriașă.
Poți aloca 2% din salariul lunar pentru economii în fiecare lună. Încearcă! Pune aceste fonduri să fie depuse automat într-un cont de economii și nu te atinge de el. Odată ce te-ai obișnuit cu 2%, schimbă la 4%. Atunci când primești o mărire de salariu, dedică o parte din acesta în mod special economiilor.
- Fă bugete pentru orice
Nu-ți stabili bugete astfel încât să te simți prost atunci când le depășești. Crează bugete astfel încât să fii conștientă de banii pe care îi cheltui și de ce. Fă-ți o practică săptămânală să îți amintești bugetul. Notează ce nu era nevoie să cheltui, ce era absolut crucial și ce este discutabil. Șiiiii iată un lucru pe care majoritatea experților în finanțe nu ți-l vor spune. Acea cină cu cea mai bună prietenă, unde ai râs cu lacrimi, a meritat probabil fiecare bănuț cheltuit. Atunci când îți urmărești îndeaproape banii, te familiarizezi cu motivele pentru care cheltui și cu impactul acestora.
- Redu-ți datoriile
Urăsc datoriile. Este atât de boring și totuși, este un lucru la care mă gândesc seara, când pun capul pe pernă. Scoate-le din peisaj. Evident nu este ușor de dus la bun sfârșit, dar măcar redu din cele cu dobândă mare.
Plus: Amintește-ți să respiri
Este foarte stresant. Când amenințările unei recesiuni bubuie, poți avea impresia că vei pierde tot ceea ce ai muncit până în acest moment. Fii atentă la finanțele tale, dar și la stresul fizic, mental și emoțional. Vom reuși să trecem peste asta (din nou)!
3 moduri de a-ți pregăti cariera pentru o recesiune
Acum, să trecem la protejarea locului de muncă, la crearea de noi surse de venit și la a profita de orice ajutor pe care îl poți găsi.
- Examinează-ți abilitățile
Să îți cunoaști abilitățile, mai ales în ceea ce privește munca crucială și esențială. Fă o listă cu abilitățile tale, inclusiv cu cele pe care nu le folosești la locul de muncă actual. În cazul unei recesiuni, cele mai bine cotate competențe sunt cele transversale, competențele practice (hellou, meseriași!) și competențele tehnologice.
- Acum, extinde-ți competențele
Dacă există un program pe care îl poți învăța, acum este momentul să o faci. Profită de cursurile online, de YouTube și de profesioniștii din industrie pentru a fi la curent cu abilitățile pe care le cere jobul tău. Odată ce ai terminat un curs dă sfoară-n țară! Actualizează-ți profilul LinkedIn, anunță-ți superiorul și aplică noile competențe peste tot unde poți.
- Fii întotdeauna pregătită
Uneori poți face totul ca la carte și totuși să ai parte de o concediere surpriză. Protejează-te. Chiar dacă ai purtat toate conversațiile corecte cu superiorul tău, chiar dacă ai abilitățile cele mai bune și chiar dacă ți-ai îndeplinit rolul mai bine decât oricine, se pot întâmpla disponibilizări. Fă totul astfel încât să fii întotdeauna pregătită să începi mâine căutarea unui loc de muncă – cu sau fără recesiune. Iată ce poți face pentru a te pregăti pentru o concediere (pentru orice eventualitate):
- Actualizează-ți LinkedIn: Oferă și solicită recomandări pe LinkedIn ori de câte ori este posibil.
- Actualizează-ți CV-ul și scrisoarea de intenție: Fii pregătită să le personalizezi atunci când aplici la noi roluri.
- Networking: Cu foștii colegi și angajați ai unor companii unde ai vrea să lucrezi. Nu se știe niciodată când se poate ivi o oportunitate.
- Caută activități secundare: Dacă poți găsi activități secundare, locuri de muncă pe cont propriu sau să îți construiești un portofoliu, fă acest lucru. Locurile de muncă pe cont propriu pot acționa ca niște semințe plantate și pot crește în următoarele săptămâni, luni și ani.
… Și acum, respiră din nou… Gândul la o nouă recesiune este absolut stresant, dar nu uita să respiri.