S-ar putea să cunoști câteva persoane aflate în poziții de leadership care, în calitatea lor de lider, se descurcă destul de bine în ceea ce privește munca lor. Îi recunoști, pentru că a lucra cu acestea înseamnă nu numai să dai ce e mai bun din tine, dar și disponibilitatea de a le urma deciziile. Ai un sentiment de siguranță că știu ce fac și ai o presimțire că echipa ta va reuși cu siguranță. Azi, vom diseca ceea ce este necesar pentru a fi un lider mai bun la locul de muncă.
A fi lider nu este deloc o sarcină ușoară, darămite să fii unul excelent. Îți amintești de vremurile din școală, când ai acceptat cu reticență să conduci un proiect școlar? Ei bine, cine te poate învinovăți?
Ce calități are un lider bun?
#1. Carisma. Carisma este trăsătura clasică. Poate fi vorba de un aspect plăcut, de o personalitate fermecătoare sau de abilități oratorice superbe. Carisma ar putea fi considerată un talent, dar poate fi cultivată. Carisma este un punct de pornire, dar nu trebuie să te bazezi doar pe ea.
#2. Cunoștințe și expertiză. Unul dintre principalele motive pentru care liderii sunt aleși sunt cunoștințele lor aprofundate în domeniul lor de specialitate. Acestea îi vor ajuta să ia decizii mai bune și să abordeze problemele care pot apărea.
#3. Abilități de relaționare cu oamenii. A fi lider înseamnă pur și simplu a lucra cu oamenii. Cei pe care trebuie să îi coordonezi sunt cel mai probabil diferiți în ceea ce privește abilitățile, personalitatea și opiniile lor. Liderii ar trebui să stăpânească pe deplin modul de a relaționa cu oamenii, asigurându-se că toți cei implicați lucrează pentru un obiectiv comun.
Cum să devii un lider mai bun la locul de muncă?
A fi un lider la locul de muncă poate fi mai complicat decât a conduce o țară sau o armată, în sensul că nu există o putere absolută care să îi oblige la cooperare. Te confrunți cu o sarcină dificilă: aceea de a le câștiga respectul pentru a pune lucrurile în mișcare.
#1. Adoptă o perspectivă corectă în ceea ce-i privește pe colegii tăi de muncă. Gândește-te că a fi lider este mai degrabă o responsabilitate decât o poziție de putere. Poate că ești într-o poziție de conducere, dar nu ar trebui să dai ordine. În schimb, condu prin exemplu. Amintește-ți întotdeauna că ei lucrează CU tine, mai degrabă decât PENTRU tine. Și tu la rândul tău ești angajata unei organizații mai mari. Păstrarea acestei stări de spirit îi menține motivați și loiali.
#2. Ascultă în mod activ oamenii. Acest lucru înseamnă să îți faci timp și să fii disponibilă pentru o mică discuție cu oamenii care lucrează sub coordonarea ta. Ascultarea activă nu doar ajută la deschidere și accesibilite, dar îți permite să cunoști mai bine oamenii, înțelegând mai bine ideile lor, nemulțumirile și frustrările lor.
#3. Acordă credit și exprimă-ți recunoștința. Recunoașterea muncii bine făcute, lăudând și acordând echipei tale meritele cuvenite, este cea mai bună metodă de ridicare a moralului. În orice situație, nu doar la locul de muncă. Făcând acest lucru te asiguri că îi faci pe oameni să se simtă văzuți și că tu și organizația pe care o reprezinți le apreciați foarte mult munca lor. Ceea ce, la rândul lor, pe aceștia îi face mai dedicați echipei și mai motivați să continue să aibă performanțe bune.
#4. Înțelege-le rolul și implică-te în munca lor. Acesta este momentul în care conducerea prin exemplu prinde contur. În calitate de lider, se așteaptă de la tine să le oferi informații și îndrumări în situațiile în care nu au cunoștințele necesare pentru a continua o sarcină. Așadar, este un apel bun să le cunoști sarcinile individuale și să adopți o abordare mai practică a conducerii. Totuși, acest lucru nu înseamnă că vei face micromanagementul fiecărui detaliu. Ideea este ca tu să îți arăți prezența și să dai indicații adecvate atunci când este nevoie.
#5. Cereți soluții, nu scuze. Greșelile și gafele sunt destul de inevitabile la orice loc de muncă. În calitate de lider, ar trebui să cultivi un sentiment de responsabilitate, dându-le oamenilor mână liberă în rezolvarea problemelor și provocărilor. În loc să le permiți să găsească scuze și să dea vina pe alții pentru o sarcină eșuată, va fi în beneficiul întregii echipe dacă se propune o soluție la problemă.
#6. Recunoaște-ți propriile greșeli. Nici măcar liderii nu sunt infailibili în ceea ce privește comiterea de greșeli la locul de muncă. Atunci când apare o astfel de situație, învață să recunoști și să îți asumi responsabilitatea pentru propriile greșeli, în loc să dai vina pe altcineva. Nu uita că, în calitate de lider, acțiunile oamenilor tăi vor reflecta propriile tale abilități de lider.
#7. Analizați și elaborați strategii în echipă. A-i ține pe toți la curent nu este doar o practică de afaceri corectă, ci are și efectul secundar de a le transmite oamenilor că le apreciezi opinia în luarea deciziilor. Comunică în mod regulat și clar și include în discuții membrii echipei care vor fi direct afectați de planurile viitoare.
#8. Angajează pentru potențial, dar promovează pentru abilități. S-a subliniat faptul că oamenii sunt cel mai mare activ al oricărei întreprinderi. În calitate de lider ai sarcina de a construi și coordona o echipă. Este important să recunoști persoanele care au abilitățile și potențialul real de a fi un membru eficient al unei echipe. Cele mai multe probleme organizaționale apar din cauza plasării oamenilor nepotriviți în roluri nepotrivite, iar liderii buni sunt capabili să angajeze oameni nu pentru a face o favoare sau pentru calități superficiale, ci pentru abilitățile și experiența lor solide.
#9. Sărbătoriți succesul ca o echipă. Dacă echipa reușește să livreze cu succes un proiect sau să atingă obiectivul înainte de termen, o mică sărbătoare e bine venită.
#10. Pune o notă umană la tot ceea ce faci. Stabilește un sentiment de egalitate în cadrul echipei. Creează-ți un mediu în care ești ușor de abordat pentru idei și sugestii. Acest lucru va face ca echipa să fie mai în largul ei și va crea o atmosferă plăcută. De asemenea, folosește umorul în avantajul tău și râdeți împreună cu oamenii cu care lucrezi. Un loc de muncă fericit produce întotdeauna cele mai bune rezultate.
Concluzii
Performanța ta ca lider se bazează pe flexibilitatea și adaptabilitatea atât în ceea ce privește echipa, cât și a ta. Ia cunoștință de ceea ce este necesar pentru a fi un bun lider și urmează sfaturile de mai sus pentru a te transforma dintr-un manager oarecare în persoana care poate conduce întreaga echipă spre succes!