Depresia – cauze, semne, simptome și cum să o învingem?

Depresia, alături de anxietate, este una dintre cele mai frecvent întâlnite tulburări de dispoziție. Ce trebuie să știm despre depresie și cum o recunoaștem? Citește acum și afla care pot fi cauzele depresiei, cum o putem recunoaște fizic și emoțional, respectiv cum o putem învinge.
depresia

Am citit recent o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății, care spunea că peste 264 de milioane de oameni se luptă cu depresia. Această afecțiune nu ține cont de vârstă și este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. În calitate de psiholog, dar și ca o persoană curioasă de fel în legătură cu ce se petrece în lume, îmi place să fiu constant informată în domeniu.

Cum apare și la ce să fim atenți?

Depresia este o tulburare a dispoziției care adesea îi face pe oameni să aibă un sentiment de lipsă de speranță sau de disperare. Pentru persoanele afectate de această tulburare, poate fi dificil să se ridice din pat sau să execute sarcini simple. În general, ele au adesea un sentiment de tristețe copleșitoare, de apatie și poate fi însoțit de gânduri suicidale.

Depresia are un debut lent. Deși simptomele pot apărea în orice moment, afecțiunea începe de obicei în adolescență sau la începutul vieții adulte. Uneori, afecțiunea rămâne ani la rând în stare latentă, putând oscila în funcție de diverși factori de stres din viață. Alteori, aceasta poate „apărea de nicăieri” – aparent – și poate progresa rapid.

Trebuie să înțelegem că persoanele cu depresie vor să se bucure de viață, doar că, în realitatea lor mentală, au impresia că o astfel de bucurie nu este posibilă. Așa că, de cele mai multe ori, zilele lor sunt sumbre, iar încrederea în sine inexistentă. Prin urmare, succesele tind să fie trecute cu vederea. Este important să ne reamintim că persoanele cu depresie nu pot pur și simplu „să își revină”. Depresia este o boală psihică – nu este o alegere sau o chestiune de voință.

Cum recunoaștem semnele și simptomele depresiei?

Semnele și simptomele depresiei pot fi diferite de la o persoană la alta. Diagnosticul poate fi pus doar de specialiști, medic psihiatru sau psiholog clinician. Dar, dacă tu sau o persoană cunoscută bifați mai multe din următoarele simptome timp de cel puțin 2 săptămâni, adresați-vă unui cadru specializat:

  1. Semne și simptome emoționale/mentale:
  • Anhedonie (lipsă de interes pentru activități)
  • Retragere socială (de prieteni sau familie)
  • Probleme de concentrare
  • Tristețe sau senzație de gol
  • Disperare
  • Anxietate
  • Stima de sine scăzută
  • Sentimente de vinovăție
  • Gânduri suicidale sau gânduri de moarte
  • Comportament autodistructiv
  • Dificultăți de memorie sau de gândire încețoșată (brain fog)
  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Angajarea în comportamente de evadare (ex. jocurile de noroc, abuzul de substanțe sau sporturi periculoase)
  1. Semne și simptome fizice:
  • Dureri de cap
  • Probleme inexplicabile ale stomacului
  • Modificări ale tiparelor de somn
  • Modificări ale apetitului
  • Pierdere sau creștere în greutate
  • Lipsă de energie
  • Dureri articulare sau musculare
  • Ignorarea treburilor casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau spălatul vaselor
  • Neglijarea igienei personale, cum ar fi dușul sau spălatul pe dinți
  • Scăderea libidoului

Uneori, simptomele depresiei se suprapun cu alte afecțiuni, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, PTSD, ADHD, tulburarea bipolară sau o tulburare de consum de substanțe. De asemenea, poate coincide cu afecțiuni fizice, cum ar fi diabetul sau afecțiunile tiroidiene.

Despre: care sunt cauzele ei?

În cazul tulburărilor mintale rareori se poate numi o singură variabilă care să le cauzeze. Specialiștii sunt de acord, însă, că există o serie de factori care pot crește probabilitatea de a dezvolta depresia. Acești factori includ:

  • Antecedente de trauma
  • Factori biologici care afectează serotonina sau dopamine
  • Antecedente familiale de depresie
  • Izolare sau singurătate pe termen lung
  • Stres prelungit la locul de muncă
  • Consumul de droguri sau alcool
  • Boală medicală gravă
  • Alte condiții de sănătate mintală pre-existente

Cum să învingi depresia? – 3 sfaturi practice

În cele ce urmează poți găsi câteva sugestii pentru a te ajuta să învingi depresia. Te rog să reții că sfaturile sunt pentru persoanele care nu se află într-una din cazurile grave, deși ele pot fi aplicate cu succes și în aceste situații alături de terapie și medicamentație.

  1. Caută sprijin

Chiar dacă depresia se poate simți ca o boală izolatoare, amintește-ți că nu ești singură. După cum am menționat, mulți oameni se luptă cu depresia. Toți acești oameni știu cum este să te simți speriată, tristă și furioasă. Însă, chiar dacă nu îți înțeleg exact simptomele, persoanele care te iubesc, doresc să te ajute. Astfel, înconjoară-te de oameni pozitivi, care te pot ajuta și avea grijă de tine. Să îți planifici activități alături de grupul tău de sprijin, poate fi o metodă simplă de autoîngrijire. În depresie este foarte ușor să te auto-izolezi. Important este să încerci să ajungi la alte persoane. Această strategie te poate ajuta să te simți mai productivă.

  1. Fă lucruri care te fac să te simți bine

Fă o listă cu activitățile care te fac sa te simți fericită. Păstrează această listă într-un loc ușor accesibil. Poți consulta lista atunci când ai nevoie de un imbold de energie. Îți recomand, deși poate părea un efort mare, să îți faci timp pentru cel puțin câte o activitate zilnic. Poate fi ceva mărunt, cum ar fi o baie fierbinte sau să gătești mâncarea preferată. Fii atentă la lucrurile care nu sunt consumatoare de energie și repetă cât de des poți să o faci.

  1. Practică în mod constant tehnici de relaxare

După cum spuneam, depresia te poate epuiza de energie. Astfel, o idee bună este de a practica tehnici de relaxare și de a le incorpora în ritualurile de zi cu zi. Sugestia mea este de a încerca tehnici variate. Ceea ce poate funcționa la o persoană, poate nu este bun pentru tine. Ai putea încerca meditația, să scrii într-un jurnal sau să practici exerciții fizice. Poți lua în considerare yoga sau relaxarea musculară progresivă. Dacă ai un animal de companie, te poate ajuta să îl scoți la plimbare. De asemenea, uneori este util, să stai pur și simplu în liniște și să practici afirmații pozitive.

Concluzii

Depresia poate fi tratată și poți învăța modalități sănătoase de a-ți gestiona afecțiunea. Cele mai multe persoane beneficiază de o combinație de terapie, medicamentație și auto-ajutorare. Recomandarea este să discuți cu un specialist pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite pentru tine.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să citești și următoarele materiale publicate pe Femzone.ro sau vizitează blogul Dianei.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog – redactor, colaborator

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter