Cum avem grijă de sănătatea inimii – vitamine bune, analize periodice recomandate

Sănătatea inimii este cea mai importantă, inima fiind motorul corpului uman. Iar dacă alocăm suficientă atenție și îi purtăm de grijă, ne vom putea bucura de o viață lungă și frumoasă, dar îndeosebi sănătoasă! Descoperă lista analizelor anuale de screening și ce alte demersuri trebuie să faci pentru a te bucura de sănătate îndelungată!
sănătatea inimii

După o anumită vârstă se recomandă să avem grijă de sănătatea inimii noastre, dar și să acordăm o atenție sporită stării generale de sănătate cu scop preventiv, pentru a fi în cea mai bună formă dar și pentru a trăi cât mai îndelungat și cât mai sănătos.

Deși cu toții suntem obișnuiți să mergem la medici doar atunci când o problemă ne deranjează pentru prea mult timp, prin acest articol încercăm să venim cu recomandări specifice de la medicul cardiolog cu privire la analizele medicale recomandate a fi făcute anual și cu privire la vitaminele bune de care are nevoie corpul nostru și inima pentru o viață lungă și frumoasă.

Analize anuale de screening, de făcut regulat

Cu siguranță multe dintre acestea nu îți sunt străine, iar unele poate sunt noi și pentru tine, însă fără doar și poate, toate acestea te vor ajuta să-ți faci o imagine de ansamblu asupra sănătății tale și a motorului corpului uman: inima.

Medicul nostru specialist cardiolog, dr. Viktor Orban, spune că e recomandat să facem aceste analize anual, deoarece ele ne vor ajuta să aflăm din timp în cazul în care există probleme ce pot afecta sănătatea inimii și a bunăstării noastre generale.

  1. Glicemia – este o analiză ce se poate realiza odată cu celelalte, la un laborator specializat, dar nu e obligatoriu din analiză, deoarece ea se poate măsura și prin aparatul folosit de diabetici – se verifică pe nemâncate, deoarece după mâncare crește glicemia. Glicemia prea ridicată poate afecta buna funcționare a inimii.
  2. Colesterol (HDL, LDL) – reprezintă niște valori care cresc de obicei datorită consumului de grăsimi. Colesterolul rău – LDL crește din cauza alimentației cu grăsimi animale, iar colesterolul bun HDL crește datorită consumului de grăsimi sănătoase (vegetale și pește). Colesterolul ridicat, îndeosebi când LDL-ul este prea mare, poate afecta serios inima.
  3. Trigliceride – cresc prin consumul mare de carbohidrați (dulciuri, alcool) și se recomandă monitorizarea acestor valori cel puțin anual pentru a se lua măsuri din timp dacă există o creștere vizibilă și peste limitele maxim admise.
  4. Tiroidă (analizele pentru TSH și FT4) – reprezintă un alt factor care odată ce prezintă valori prea mari, poate să apară lipsa toleranței la efort și în timp degradarea continuă a sănătății.
  5. Hemoleucogramă – e bine să o facem tot așa, cel puțin anual, deoarece putem depista eventualele probleme de anemie care pot cauza lipsa toleranței la efort și alte probleme de sănătate.
  6. Funcția renală (analize de uree, creatinină) și sumar de urină – prin aceste analize se pot depista bolile renale, insuficiențele renale – se recomandă monitorizarea în special în cazul persoanelor hipertensive.
  7. Ficat (analize de: GOT, GPT) – e bine să le facem anual pentru că putem descoperi problemele la nivelul ficatului, care pot afecta împreună cu alte probleme și neajunsuri în organism starea generală de sănătate.
  8. Deși nu se consideră analize propriu-zise, se recomandă să ne luăm tensiunea arterială cel puțin de 3-4 ori/an sau de fiecare dată când simțim că pulsul ne este prea mare sau prezentăm semne că tensiunea prezintă nereguli.

De unde luăm vitaminele necesare pentru sănătatea inimii?

Medicul Viktor Orban este de părere că vitaminele nu ar trebui suplimentate din exterior, ci ar trebui să ajungă în organismul nostru din alimentație. Excepție face Vitamina D3, care nu există în alimente (decât foarte puțin în anumiți pești), dar care se poate lua prin piele când e cald și ne expunem sub o formă sau alta la soare, și care doar în restul anului trebuie suplimentată.

Printre altele, analizele anuale e bine să ni le facem cât mai complexe, deoarece astfel putem vedea ce deficit de vitamine există în organism, iar după caz, medicii specialiști ne pot recomanda suplimentarea vitaminelor din surse externe dacă alimentația nu e suficientă. În cazul vitaminei C, medicul cardiolog spune că sunt discuții că ar avea efecte benefice luate din suplimente.

Cu privire la suplimentele de Coenzima Q10, trebuie să știi și tu că, se spune că este un furnizor de energie – dar nu este demonstrat științific nimic în acest, deoarece nu sunt studii că ar face vreo diferență în organism.

Sfatul medicului este: Toate vitaminele trebuie suplimentate doar dacă se dovedește din analize medicale că organismul duce lipsă de ceva. Ți-a plăcut acest articol? Vrei să mergi la un consult de specialitate la dr. Orbán Viktor, găsești datele lui la acest link.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter