Tu știi care sunt principalii factori de risc ce pot duce la bolile coronariene cum ar fi cardiopatia ischemică? Aceste boli și factori de risc pot apărea din diverse motive și duc la degradarea stării de sănătate generale în timp dacă nu luăm măsuri de precauție.
În cadrul unei discuții cu dr. Orban Viktor, medic cardiolog, am identificat care ar putea fi principalii 6 factori de risc și cum putem preveni în mare parte apariția acestora.
Specialiștii din domeniul cardiologiei spun că bolile la nivel cardiac pot apărea în principiu la orice vârstă și pot avea cauze ereditare sau pot avea la bază stilul de viață pe care fiecare persoană alege să-l trăiască.
În timp ce în cazul bărbaților bolile de acest tip apar în preajma vârstei de 40 de ani, în cazul femeilor ele se arată cu precădere după instaurarea menopauzei, deoarece hormonii feminini nu se mai produc în aceeași măsură în organism (este vorba despre estrogen, progesteron și derivațiile acestora care oferă o anumită protecție împotriva cardiopatiilor ischemice) deci pe la vârsta de 50 de ani.
Cardiopatia ischemică este un spectru de boli, prima dată apar factorii de risc, iar în timp se poate ajunge la infarct miocardic – care este practic boala acută și pe care nu ne-o dorim cu siguranță.
6 factori de risc la să fim atente pentru a evita bolile coronariene
#1. Fumatul
Cu siguranță ai mai auzit cât de dăunător este fumatul pentru întregul organism, îndeosebi pentru plămâni. Dar ce nu știai, poate, e faptul că inima este și ea la fel, sau poate chiar și mai tare afectată de efectele pe care țigările de zi cu zi le pot avea asupra ta.
#2. Dislipidemiile
Prin dislipidemii facem referire la probleme privind hipercolesterolul și hipertriglicemia sau, mai pe înțelesul tuturor, colesterolul ridicat și triglicemia mare.
Astfel de probleme pot să apară din cauza stilului de viață nesănătos pe care o persoană îl are. Prin stil de viață ne referim la alimentația deficitară și incorectă, necesare pentru menținerea unei stări de sănătate optime, respectiv despre lipsa mișcării. Dar, în același timp, pe lângă stilul de viață, o cauză a apariției bolilor cardiace ischemice poate fi genetică, caz în care persoana în cauză nu poate să intervină, decât să crească calitatea vieții prin alimentație sănătoasă și mișcare regulată.
Referitor la problemele privind colesterolul, întâi trebuie să înțelegem noțiunile de LDL și HDL.
Tipul de colesterol LDL – adică colesterolul rău – crește de obicei din cauza grăsimilor de origine animală. În schimb, tipul de colesterol HDL – adică colesterolul bun – crește de la grăsimile din pește și grăsimile vegetale sănătoase (nuci, alune etc).
Atunci când ne facem analize, trebuie să ne uităm la colesterol pe fracții, nu la colesterol per total care poate fi mare fie din cauza LDL-ului, fie din cauza HDL-ului. Dacă HDL-ul e mare e un lucru bun, iar dacă LDL-ul e mare, atunci trebuie văzut ce tratament se recomandă pentru scăderea lui.
#3. Hipertensiunea arterială
Este un alt factor de risc ce poate afecta pe termen lung sănătatea inimii și a omului în general.
Hipertensiunea arterială sau tensiunea mare poate fi considerată și o boală de sine stătătoare, dar în același timp este și unul din principalii factori de risc ai cardiopatiei ischemice.
Dacă nu suntem atente sau neglijăm problemele privind tensiunea ridicată constantă, riscăm o îmbolnăvire mai gravă pe termen lung.
#4. Diabetul
Problemele de diabet, de toate tipurile, cu precădere cel de tipul 2, apar mai ales în condițiile unui stil de viață și a unei alimentații nesănătoase și pot duce la creșterea șanselor de a suferi în timp de problemele cardiace serioase. La fel de periculos este și diabetul de tip 1, care nu are nicio legătură cu stilul de viață, ci care pur și simplu poate să apară în organism fără niciun motiv extern, fiind o boală autoimună. Diabetul, inițial apare ca un sindrom metabolic, și se manifestă prin apariția rezistenței la insulină. De regulă se întâmplă atunci când o persoană ia mult în greutate brusc, apare rezistența la insulină și poate ajunge la diabet.
#5. Sedentarismul
Lipsa de mișcare continuă și constantă din viața unei persoane poate afecta întregul organism, îndeosebi funcțiile normale și sănătoase ale inimii.
Tocmai din acest motiv, medicii recomandă mișcarea regulată și sportul. Iar dacă vă întrebați totuși care ar putea fi diferența între mișcare și sport, există o explicație și pentru asta.
A face mișcare înseamnă a nu sta locului mereu, cel mai simplu exemplu fiind a face plimbări sau mersul pe jos atunci când ne deplasăm undeva. Mișcarea este recomandată zilnic, iar sportul de cel puțin 3 ori pe săptămână câte 30-60 de minute.
Sportul în sine presupune o formă de mișcare mai rapidă, mai ritmată, iar pentru persoanele care vor să prevină apariția unor probleme cardiace, li se recomandă practicarea a cel puțin unei forme de sport. Printre cele mai bune opțiuni pot fi joggingul, cyclingul sau mersul cu bicicleta, înotul și sporturile de echipă, fiind important ca sportul practicat să aibă o formă susținută. Cu alte cuvinte, dintr-o oră de sport să nu fie doar 10-15 minute active. De aceea sporturile în echipă sunt o opțiune bună, deoarece există susținere reciprocă.
Practic toate sporturile sunt recomandate, mai puțin în cazul persoanelor cu boli cardiace, care în funcție de boală și cât de avansată este ea, li se recomandă să facă sport în funcție de capacitatea sa de efort, care poate fi mai redusă sau mai mare.
#6. Supraponderalitatea
Creșterea în greutate (Supraponderalitatea și obezitatea) – apare atunci când o persoană depășește greutatea normală aferentă înălțimii sale.
Pierderea controlului greutății poate să ducă și ea la creșterea în greutate peste normalitate sau chiar și la obezitate dacă persoana în cauză nu ia măsuri în timp prin reglarea alimentației și introducerea regulată a sportului în rutina sa zilnică.
Mai mult decât a ajunge la supraponderalitate, se poate ajunge la obezitate, ceea ce poate afecta în mare măsură buna funcționare a inimii și care de fel este o boală de sine stătătoare.
Ți-a plăcut acest articol? Vrei să mergi la un consult de specialitate la dr. Orbán Viktor, găsești datele lui la acest link.
Iar dacă vrei să citești și alte articole de specialitate medicală, rămâi pe Femzone.ro