Conjunctivita – tot ce trebuie să știi

Conjunctivita este o patologie oculară des întâlnită și nu cunoaște limite de vârstă. Află totul despre cum se manifestă și cum o tratezi, de la medicul primar oftalmolog – Dr. Șter Sever.
Conjunctivita – cum avem grijă de sănătatea ochilor

În articolul de astăzi am discutat cu dr. Șter Sever – medic primar oftalmolog, despre o altă afecțiune ce apare frecvent, atât la adulți, cât și la copii: conjunctivita. Ce este, cum se manifestă, cum o recunoaștem, cum o tratăm și practic cum putem avea grijă de sănătatea ochilor noștri.

Ce este conjunctivita și cum se manifestă?

Conjunctivitele reprezintă o inflamație la nivel ocular, care poate să fie din mai multe cauze. Cauzele, desigur, sunt responsabile de simptomatologie – adică cea care aduce pacienții la medic.

Conjunctivita este o patologie care creează un disconfort ocular, înțepături, usturime, roșeață oculară, un exces de lacrimi și poate să se manifeste chiar și prin durere. În anumite situații, conjunctivita este caracterizată prin secreții oculare, adică depozite purulente la nivelul pleoapelor și genelor. Aceste simptome sunt și în funcție de etiologie, pentru că această conjunctivită poate fi infecțioasă – bacteriană sau virală, caz în care există aceste secreții, sau poate fi vorba de o conjunctivită de altă natură, de exemplu alergică, caz în care disconfortul persistă, dar nu există acele depozite la nivelul pleoapelor.”, spune medicul primar oftalmolog, dr. Șter Sever.

În ceea ce privește vârstele la care poate să apară cel mai frecvent această problemă de sănătate la nivelul ochilor, medicul spune că ea poate afecta absolut întreaga populație, chiar și copiii nou-născuți, încă din primele zile ale vieții. În esență, conjunctivita este o patologie care nu ocolește absolut nicio categorie de vârstă.

Dacă nu știi cum să recunoști această patologie, află de la medicul Șter Sever faptul că, această patologie se manifestă prin disconfort ocular, dar poate implica și alte probleme, motiv pentru care se recomandă consultul oftalmologic de îndată ce se simte acest disconfort.

„Conjunctivita poate fi tratată și vindecată cu succes, în schimb există și alte patologii care mimează simptomatologia unei conjunctivite și se pot complica cu alte probleme. Sfatul meu este ca atunci când o persoană simte un disconfort la nivel ocular, să se adreseze medicului pentru a nu se automedica, a nu-și administra singur o medicamentație care poate cauza alte probleme”, mai spune medicul.

Este conjunctivita transmisibilă? Ne putem feri de ea?

Conjunctivitele care au la bază un agent infecțios, fie bacteriene, fie virale, se pot transmite de la o persoană la alta în mod categoric. Ele se pot transmite destul de ușor, motiv  pentru care igiena mâinilor și igiena oculară sunt extrem de importante.

Este important ca obiectele noastre de igienă personală, cum ar fi prosopul folosit pentru mâini, cel pentru față, șervețelele folosite pentru ochi etc. să fie obiecte intime și să nu fie folosite de alte persoane, alți membri ai familiei. La fel ca la orice altă patologie infecțioasă, este foarte important să ne spălăm pe mâini, să reducem la minim atingerile la nivelul feței și ochilor – deoarece acestea sunt cele mai simple modalități de a lua o infecție. Cele mai dese situații sunt cele în care, într-o familie, mai multe persoane suferă de această conjunctivită infecțioasă, deoarece bine-nțeles toți folosesc același prosop sau aceleași produse de igienă”, mai spune medicul.

Un alt aspect important sunt și alte elemente care vin în contact direct cu pielea și cu ochiul. De exemplu când părinții dorm în același pat cu copiii, intră în contact cu lenjeria de pat, iar secrețiile ajung pe pernă și se face contactul la nivelul capului.

Cum se tratează conjunctivita?

Medicul spune că, conjunctivita se tratează în principiu diferențiat, în funcție de etiologie. Atunci când conjunctivita este de natură alergică, tratamentul este îndreptat împotriva reacției alergice a organismului. Este importantă îndepărtarea sursei de alergie, care poate să fie de la o alergie la polen vegetal sau diferite plante, o alergie la anumite animale de companie sau alți agenți chimici ce pot produce reacții alergice (cum ar fi produsele cosmetice, detergenți pentru spălarea lenjeriei de pat sau diferite articole vestimentare). Pe lângă îndepărtarea agentului care a creat alergia respectivă, există tratament cu administrare topică – picături de ochi, care ameliorează disconfortul și inflamația la nivelul ochiului, precum și tratament sub formă de tablete care să limiteze efectul alergiei la nivelul organismului.

În schimb, dacă conjunctivita are la bază un agent infecțios, bine-nțeles tratamentul va fi cu o soluție sub formă de picături cu antibiotice și anti-inflamatoare. În orice situație, se recomandă pacienților să procedeze la o igienă meticuloasă corespunzătoare atât la nivelul ochilor, cât și la nivelul feței în general.

În eventualitatea în care conjunctivita este cu un agent care nu are o agresivitate foarte mare asupra țesutului, ea poate să treacă și de la sine, în schimb în unele situații mai rare poate evolua și cu complicații fulminante, care se pot complica cu keratite – adică inflamații ale corneei. Acestea pot duce la ulcere corneene (adică distrugerea țesutului ocular), iar în cazuri extreme și rare, evoluția patologiei poate să ducă și la pierderea ochiului.

Dacă vrei un consult oftalmologic la unul dintre cele mai moderne, dotate și profesioniste centre de investigații oftalmologice, Imagister România este locul potrivit pentru tine!

Iar dacă vrei să mai citești și alte articole interesate pe teme medicale, rămâi pe Femzone.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter