Știați că, căldura poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra noastră? Chiar dacă e toamnă, vremea instabilă, cu extremități, e foarte apăsătoare. Cert este că, în fiecare an, parcă verile sunt mai călduroase decât în anii precedenți. Nu am să discut despre încălzirea globală, însă trebuie să fim conștienți că aceste temperaturi extreme amenință viața și bunăstarea oamenilor. Efectele dăunătoare ale căldurii extreme asupra sănătății fizice și a ecosistemelor au primit o atenție semnificativă. Dar valurile de căldură pot avea, de asemenea, un impact profund asupra sănătății mintale, iar acest lucru nu a fost recunoscut pe scară largă până acum. În această postare aș vrea să discutăm puțin despre știința din spatele relației dintre căldură și sănătatea mintală.
În timp ce legătura dintre căldură și sănătatea mintală ar putea să nu fie imediat evidentă, cercetările au început să descopere relația complexă dintre cele două. Cel mai important impact al valurilor de căldură asupra sănătății provine din reacțiile fiziologice ale corpului uman la căldura extremă. Atunci când este expus la temperaturi ridicate, corpul nostru se străduiește să regleze temperatura internă prin transpirație și dilatarea vaselor de sânge. Un studiu a arătat că expunerea șobolanilor la căldură extremă a fost suficientă pentru a duce la modificări la nivelul hipocampusului, o structură mică din adâncul creierului legată de memorie și de multe alte funcții cognitive. Aceste modificări sunt ușor de măsurat în cercetările pe animale.
Dar cum modifică căldura sănătatea mentală umană?
Cercetătorii au testat asocierea dintre căldura extremă și sinucidere în SUA și Mexic. Autorii au arătat că temperatura lunară a fost asociată cu ratele de sinucidere în ambele țări. Acest lucru a fost diferit de relația dintre căldură și „mortalitatea din orice cauze”. Decesul din orice cauze, crește de obicei atât la temperaturi extrem de mari, cât și la temperaturi extrem de scăzute. Îngrijorător este faptul că autorii au căutat, de asemenea, dacă diverse măsuri de adaptare, cum ar fi aerul condiționat, ar putea diminua în timp impactul climatic asupra sănătății. Cu toate acestea, nu a existat nicio scădere semnificativă din punct de vedere statistic a asocierii dintre temperatură și sinucidere, ceea ce sugerează că creșterea frecvenței utilizării aerului condiționat nu a făcut diferența.
În cele din urmă, autorii au investigat dacă temperaturile medii lunare sunt corelate cu creșterea frecvenței utilizării unui limbaj depresiv în postările de pe rețelele de socializare din SUA. Astfel, au identificat, o asociere între temperatura de-a lungul timpului și limbajul depresiv de pe rețelele sociale. Când temperaturile erau mai ridicate, oamenii postările conțineau un limbaj mai depresiv, decât în cazul temperaturilor mai scăzute.
Dar de ce este important acest studiu?
Acest studiu este important și pare să susțină o legătură între căldură și creșterea ratelor de sinucidere, precum și a limbajului depresiv. Cu toate acestea, motivul pentru care cele două sunt asociate este încă neclar. Este poate neobișnuit faptul că măsurile de adaptare, cum ar fi aerul condiționat, au fost considerate ca neavând efect, deoarece dacă răcirea nu schimbă asocierea, de ce sunt ele legate în primul rând? Un alt studiu a arătat, de asemenea, că precipitațiile au avut un impact ușor mai puternic asupra limbajului depresiv postat pe Twitter decât căldura, sugerând din nou că ar putea fi vorba mai degrabă de fenomenele meteorologice extreme decât de căldură în mod specific. Cu toate acestea, este clar că niciun studiu nu constată că căldura extremă este bună pentru sănătatea mintală.
Căldura și somnul
Este bine cunoscut faptul că expunerea prelungită la căldură poate perturba tiparele de somn, nopțile fierbinți ducând la un somn agitat și la epuizare în ziua următoare. Tulburările de somn au fost recunoscute de mult timp ca fiind un factor de risc semnificativ pentru problemele de sănătate mintală, inclusiv depresia și anxietatea. Acest cerc vicios al perturbării somnului induse de căldură ar putea exacerba afecțiunile de sănătate mintală existente și ar putea declanșa altele noi. Un studiu a folosit datele de la brățările de urmărire a somnului din 68 de țări corelate cu datele meteorologice locale. Studiul a constatat că o temperatură mai ridicată a fost asociată cu faptul că oamenii nu adormeau la fel de repede, reducând durata totală a somnului.
Cum afectează căldura sănătatea mintală a diferitelor persoane
În timp ce valurile de căldură pot afecta pe oricine, anumite populații sunt deosebit de vulnerabile la impactul asupra sănătății mintale. Persoanele în vârstă, care sunt mai sensibile la bolile legate de căldură, se confruntă adesea cu o izolare socială crescută în timpul temperaturilor extreme. Comunitățile cu venituri reduse au mai puține șanse de a avea acces la aer condiționat și la spații verzi, ceea ce amplifică povara psihologică a valurilor de căldură. În plus, copiii și femeile însărcinate sunt expuși riscului, expunerea la căldură în timpul sarcinii putând duce la rezultate negative la naștere și la probleme de dezvoltare la copii.
Concluzii
Pe măsură ce oamenii din întreaga lume continuă să se confrunte cu frecvența și gravitatea tot mai mare a valurilor de căldură, este imperativ să se recunoască și să se abordeze impactul profund pe care aceste evenimente îl au asupra sănătății mentale. Cercetările actuale indică mai multe căi prin care vremea extremă ar putea afecta sănătatea mintală. Din cercetările viitoare ar trebuie să se înțeleagă mai multe despre mecanismele pentru care acestea sunt legate, astfel încât să putem interveni cu succes. Înțelegerea mai multor factori sociali, cum ar fi diferitele datorate caracteristicilor demografice ale populației, va fi crucială pentru a reduce impactul negativ într-un mod care să fie relevant pentru oamenii din întreaga lume.