Creierul și alimentele bune sau ce să consumăm pentru sănătatea mintală?

Creierul are și el nevoile sale din toate punctele de vedere. Astăzi ne lămurim cu specialistul în alimentație despre alimentele favorite pe care i le putem oferi creierului nostru pentru buna funcționare și randament maxim!
creierul și alimentele bune

Creierul și alimentele bune sau „Tu știi ce alimente sunt recomandate pentru sănătatea mintală?” este un topic pe care dorim de ceva vreme să-l punem pe tavă aici pe Femzone.ro, alături de nutriționistul și dieteticianul nostru favorit – Evelin Papp.

Evelin are o expertiză și experiență fantastică în domeniul nutriției și dieteticii, iar astăzi ne răspunde la întrebări controversate privind cea mai bună și sănătoasă alimentație pentru funcționarea creierului.

Creierul și tractul gastro-intestinal consumă constant prin nervul vag, motiv pentru care contează foarte mult ce mâncăm, deoarece starea florei noastre intestinale va avea un impact foarte mare asupra funcțiilor noastre cognitive, memorie, somn, gândire, asupra stării și dispoziției noastre generale etc.

În primul rând, contează consumul de fibre în general. Fibrele solubile în apă, dar și cele insolubile (legume, fructe, cereale, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase) – au impact major asupra sănătății noastre mintale, deoarece fibrele trec prin bariera hemato-encefalică, ajutându-ne să avem niște funcții cognitive mult mai îmbunătățite.

Trebuie să știm că, 80-90% din serotonina din corp se produce în tractul gastro-intestinal și nu în creier, aceasta fiind un neuro-transmițător care ne provoacă stări de bine și de calm. Alături de serotonină, se produce și gaba respectiv dopamina, și acești neuro-transmițători sunt produși dacă consumăm 30-35, dar chiar și 40 de grame de fibre.

Creierul și alimentele bune

Specialistul recomandă diversificarea fibrelor consumate și anume să punem în farfurie 2-3 culori de alimente cu conținut mare de fibre – „Recomand să încercăm diferite tipuri de cereale sau mixuri de cereale pe săptămână și să introducem practic cel puțin 30 de tipuri de alimente de origine vegetală pe săptămână. Un studiu făcut, The American Gut Project, din care a rezultat faptul că persoanele care au consumat săptămânal 30 de tipuri de alimente pe bază de plante, au avut o floră intestinală mult mai îmbunătățită decât celelalte persoane, care au consumat doar 10 sau mai puține tipuri de astfel de alimente. Astfel, recomand diversitatea, consumul de alimente bogate în Omega 3 (pește, semințe de in, semințe de chia, de dovleac, de cânepă) deoarece Omega 3 ajută în buna funcționare a creierului.”, ne spune Evelin Papp.

Apoi, și carbohidrații, în speță cerealele integrale, au rol de a conferi energie creierului, fiindcă forma de hrană principală a neuronilor este glucoza, deci avem nevoie de carbohidrați de calitate, precum hrișcă, mei, cartofi, quinoa, leguminoase, paste și pâine integrală.

Probioticele, vitaminele și utilitatea lor

Pe lângă alimentele numai bune pentru creier, specialistul recomandă să acordăm o atenție sporită și probioticelor – „fie prin alimente fermentate sau suplimente alimentare, deoarece microorganismele vii se înmulțesc în tractul nostru gastro-intestinal și își exercită efctele benefice și vor avea un impact extrem de mare și asupra sănătății noastre cognitive” – ne împărtășește Evelin.

Vitamina D este și ea absolut importantă, mai ales în perioada sezoanelor reci (din septembrie până în aprilie), deoarece majoritatea adulților au deficiențe mari de vitamina D (se recomandă efectuarea unor analize în acest sens). Vitamina D funcționează ca un hormon, ce are efect si impact extrem de mare asupra creierului iar deficiențele de Vitamina D pot să ducă la lipsa de concentrare, dispoziție proastă, stări de anxietate, chiar depresive, stări de oboseală, ceață mentală.

Complexul de vitamine B (mai ales B12) joacă un rol important în diferite procese enzimatice și, mai ales B12 ajută la buna funcționare a creierului.

Rămâneți alături de Femzone.ro, unde vom continua interviurile noastre pe teme interesante și folositoare cu Evelin Papp, pe care o puteți găsi pe pagina ei de pe rețelele de socializare, sau în articolele noastre unde vine periodic cu noutăți în materie de nutriție și dietetică.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Reporter, redactor – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter