Creierul și alimentele bune sau „Tu știi ce alimente sunt recomandate pentru sănătatea mintală?” este un topic pe care dorim de ceva vreme să-l punem pe tavă aici pe Femzone.ro, alături de nutriționistul și dieteticianul nostru favorit – Evelin Papp.
Evelin are o expertiză și experiență fantastică în domeniul nutriției și dieteticii, iar astăzi ne răspunde la întrebări controversate privind cea mai bună și sănătoasă alimentație pentru funcționarea creierului.
Creierul și tractul gastro-intestinal consumă constant prin nervul vag, motiv pentru care contează foarte mult ce mâncăm, deoarece starea florei noastre intestinale va avea un impact foarte mare asupra funcțiilor noastre cognitive, memorie, somn, gândire, asupra stării și dispoziției noastre generale etc.
În primul rând, contează consumul de fibre în general. Fibrele solubile în apă, dar și cele insolubile (legume, fructe, cereale, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase) – au impact major asupra sănătății noastre mintale, deoarece fibrele trec prin bariera hemato-encefalică, ajutându-ne să avem niște funcții cognitive mult mai îmbunătățite.
Trebuie să știm că, 80-90% din serotonina din corp se produce în tractul gastro-intestinal și nu în creier, aceasta fiind un neuro-transmițător care ne provoacă stări de bine și de calm. Alături de serotonină, se produce și gaba respectiv dopamina, și acești neuro-transmițători sunt produși dacă consumăm 30-35, dar chiar și 40 de grame de fibre.
Creierul și alimentele bune
Specialistul recomandă diversificarea fibrelor consumate și anume să punem în farfurie 2-3 culori de alimente cu conținut mare de fibre – „Recomand să încercăm diferite tipuri de cereale sau mixuri de cereale pe săptămână și să introducem practic cel puțin 30 de tipuri de alimente de origine vegetală pe săptămână. Un studiu făcut, The American Gut Project, din care a rezultat faptul că persoanele care au consumat săptămânal 30 de tipuri de alimente pe bază de plante, au avut o floră intestinală mult mai îmbunătățită decât celelalte persoane, care au consumat doar 10 sau mai puține tipuri de astfel de alimente. Astfel, recomand diversitatea, consumul de alimente bogate în Omega 3 (pește, semințe de in, semințe de chia, de dovleac, de cânepă) deoarece Omega 3 ajută în buna funcționare a creierului.”, ne spune Evelin Papp.
Apoi, și carbohidrații, în speță cerealele integrale, au rol de a conferi energie creierului, fiindcă forma de hrană principală a neuronilor este glucoza, deci avem nevoie de carbohidrați de calitate, precum hrișcă, mei, cartofi, quinoa, leguminoase, paste și pâine integrală.
Probioticele, vitaminele și utilitatea lor
Pe lângă alimentele numai bune pentru creier, specialistul recomandă să acordăm o atenție sporită și probioticelor – „fie prin alimente fermentate sau suplimente alimentare, deoarece microorganismele vii se înmulțesc în tractul nostru gastro-intestinal și își exercită efctele benefice și vor avea un impact extrem de mare și asupra sănătății noastre cognitive” – ne împărtășește Evelin.
Vitamina D este și ea absolut importantă, mai ales în perioada sezoanelor reci (din septembrie până în aprilie), deoarece majoritatea adulților au deficiențe mari de vitamina D (se recomandă efectuarea unor analize în acest sens). Vitamina D funcționează ca un hormon, ce are efect si impact extrem de mare asupra creierului iar deficiențele de Vitamina D pot să ducă la lipsa de concentrare, dispoziție proastă, stări de anxietate, chiar depresive, stări de oboseală, ceață mentală.
Complexul de vitamine B (mai ales B12) joacă un rol important în diferite procese enzimatice și, mai ales B12 ajută la buna funcționare a creierului.
Rămâneți alături de Femzone.ro, unde vom continua interviurile noastre pe teme interesante și folositoare cu Evelin Papp, pe care o puteți găsi pe pagina ei de pe rețelele de socializare, sau în articolele noastre unde vine periodic cu noutăți în materie de nutriție și dietetică.