Cine este și ce rol are copilul interior în viața adulților? Carl Jung a conceptualizat pentru prima dată ideea de copil interior după ce și-a explorat propriile sentimente și gânduri. El a teoretizat faptul că, copilul tău interior ghidează și influențează modul în care îți trăiești viața. În prezent, mulți profesioniști din domeniul sănătății mintale folosesc munca cu copilul interior pentru a-i ajuta pe clienți să dobândească mai multă încredere și să se recupereze după traume din trecut. Dacă ai un istoric de traume sau lupți cu depresia, anxietatea sau comportamentele de autosabotaj, îți recomand să citești până la capăt acest articol.
Cine beneficiază cel mai mult de munca copilului interior?
Oricine care dorește să construiască o relație mai profundă și mai sănătoasă cu sine s-ar putea bucura de munca copilului interior. Nu e nevoie de o problemă specifică de sănătate mintală pentru a profita de aceste beneficii. Acestea fiind spuse, poate fi deosebit de eficientă pentru persoanele care au experimentat una sau unele dintre următoarele probleme:
Probleme de atașament: Atașamentul începe în copilărie. Modul în care părinții tăi au răspuns și s-au acordat nevoilor tale are un impact asupra modului în care te simți în siguranță în lume. Dacă te-ai simțit neglijată, sufocată sau lipsită de respect, este posibil să simți nesiguranță în relațiile cu adulții.
Traume din copilărie: Trauma poate avea un impact fundamental asupra dezvoltării creierului, mai ales dacă a avut loc în copilărie. Evenimentele traumatice pot coincide cu dificultăți în identificarea, controlul și exprimarea emoțiilor. Stresul complex poate, de asemenea, să exacerbeze condițiile de sănătate fizică și mentală.
Probleme de dependență și compulsie: Adesea, dependența are foarte puțin de-a face cu voința și totul are de-a face cu deconectarea și căutarea de plăceri pentru a face față suferinței emoționale. Mulți oameni folosesc substanțe pentru a se automedica pentru depresie și anxietate. Dar, în timp, comportamentul compulsiv agravează problemele de sănătate mintală.
Perfecționismul: Persoanele perfecționiste tind să aibă dificultăți în a-și arăta vulnerabilitatea sau slăbiciunea. Ele își măsoară valoarea pe baza a ceea ce realizează, mai degrabă decât pe baza a ceea ce sunt. Ca urmare, tind să aibă standarde nerealiste și prezintă un risc ridicat de epuizare și stres acut.
Stima de sine scăzută: Poate fi rezultatul unei traume, al unei suferințe familiale, al bullying-ului sau al altor probleme de sănătate mintală. Persoanele cu stimă de sine scăzută au adesea dificultăți în a practica auto-compătimirea sau în a se accepta pe sine. Prin urmare, au tendința de a fi excesiv de critici, iar această tendință le înrăutățește starea de spirit.
Anxietate: Persoanele cu anxietate au dificultăți în a fi în momentul prezent. Ele se simt adesea preocupate de ceea ce se va întâmpla în continuare și experimentează teama. Această îngrijorare tinde să afecteze alte domenii ale vieții lor, cum ar fi relațiile și munca.
Cum te poți conecta cu copilul interior propriu?
Te poți angaja în lucrul cu copilul interior cu un profesionist calificat în domeniul sănătății mintale. Dar poți, de asemenea, să iei măsuri pentru a începe această călătorie pe cont propriu. Iată câteva sfaturi practice pentru a începe:
Implică-te în activități sau hobby-uri care ți-au plăcut în copilărie: Adesea, vindecarea presupune să ne permitem să ne implicăm în joacă și distracție. Copilul interior știe intuitiv cum să se bucure de viață. Adu-ți aminte de unele dintre activitățile care îți plăceau când erai copil.
Întrebă-te ce nevoi are „micuțul” tău: De ce avea nevoie copilul tău interior în copilărie? De dragoste? De acceptare? De siguranță? Prietenie? Stabilitate financiară? Toate cele de mai sus. Acest lucru nu este menit să îți ataci îngrijitorii sau să ai resentimente față de ei. Este recunoașterea faptului că ai avut nevoi în copilărie și este posibil să lupți în continuare cu încercarea de a satisface aceste nevoi ca adult.
Identifică modurile în care te comporți, în mod nepotrivit, ca și îngrijitorul tău: Adesea repetăm ciclurile transgeneraționale, chiar dacă nu dorim să acționăm în acele moduri. Acest lucru se datorează faptului că îngrijitorii noștri ne oferă un șablon pentru modul în care funcționează lumea. Prin urmare, acționăm în moduri care ne sunt familiare.
Petrece timp cu copiii: Petrece mai mult timp în preajma copiilor, fie că sunt ai tăi, membri ai familiei sau voluntari. Este revelator să vezi cum intuiesc și interacționează copiii cu lumea. S-ar putea ca ei să te învețe mai multe despre viață decât îți dați seama!
Când ar trebui să cauți sprijin profesionist?
Este posibil ca tehnicile de auto-ajutorare să nu fie întotdeauna cel mai bun mod de acțiune. Iar în unele cazuri, acestea pot declanșa mai multă durere sau probleme emoționale. Iată câteva semne că ar trebui să iei în considerare consultarea cu un profesionist mai întâi:
Te simți blocată în traume din trecut: Trauma poate face ca munca cu sinele să fie extrem de dureroasă, mai ales dacă ai un istoric de traume complexe din copilărie. Este posibil să simți un sentiment de apatie, furie sau amorțeală față de sinele tău mai tânăr. Mai mult, gândindu-te la viața ta din această perioadă, poți exacerba simptomele legate de traume, cum ar fi coșmarurile sau atacurile de panică.
Conectarea cu copilul tău interior exacerbează depresia sau anxietatea: Acest lucru se întâmplă adesea atunci când sinele tău mai tânăr coincide cu niveluri de rușine sau frică. Se poate întâmpla, de asemenea, atunci când ai o stimă de sine semnificativ scăzută.
Ești într-o criză acută: O criză poate include orice, de la sentimentul de sinucidere la lupta cu consumul problematic de substanțe până la confruntarea cu o moarte subită. Sincronizarea este critică în aceste momente și rareori este potrivit să sapi în trecut atunci când prezentul are nevoie de un sprijin atât de iminent.
Concluzii
Lucrul cu copilul interior oferă o experiență bogată și profundă pentru vindecare. Prin conectarea la sinele tău mai tânăr, poți reconcilia părți dureroase din trecutul tău. Te poți simți mai prezentă și, de asemenea, te poți simți încrezătoare în a înfrunta obstacolele vieții.