Îți sună cunoscută noțiunea de constelații familiale? Ești curioasă să afli mai multe despre ce sunt constelațiile și cum pot ele ajuta procesul de vindecare a traumelor tale? Articolul de astăzi nu vine de la psiholog, el nu vine nici măcar de la un specialist. Acest articol este despre o experiență pe care mulți nu îndrăznesc să o trăiască. Încă…
Atunci când am auzit pentru prima oară despre constelațiile familiale, traumele transgeneraționale și tot ce ține de familie, arbore genealogic, traume moștenite și cum să le vindeci, recunosc că m-am speriat puțin de ce poate ieși la suprafață dacă „scormonesc” rănile cicatrizate.
Nu am să vă plictisesc cu detalii care nu vă ajută să înțelegeți subiectul acestui articol, dar una peste alta, după mulți, mulți ani în care doar am tatonat terenul psihologiei, dezvoltării personale și a tot ce este legat de vindecare în profunzime, în 2022 am ajuns și eu să descopăr ceea ce alții practică în întreaga lume, de mulți ani, cu succes: constelațiile familiale.
Ce sunt aceste constelații familiale sau constelații sistemice?
Constelațiile familiale ca formă terapeutică se leagă de numele lui Bert Hellinger, cel care a cercetat faptul că sistemul familiar, ca orice sistem din lume, are o anumită ordine naturală, care atunci când este afectată, efectele se resimt în timp peste mai multe generații ce vin din urmă. Teoria lui Hellinger este că absolut fiecare membru al familiei trebuie să își aibă locul în sistem, iar atunci când acest lucru nu se întâmplă și o persoană nu își asumă locul și rolul în acel sistem, aceasta poate să intervină în destinul altcuiva.
Conform unor definiții mai oficiale sau frecvent folosite, Constelațiile familiale sunt practic un proces de conștientizare prin reprezentarea exterioară a unui pattern sau a unui mod interior de raportare la un eveniment, la un membru al sistemului de familie sau chiar la persoane din afara sistemului de familie (cel puțin așa spune Wikipedia), însă în practică aceste constelații familiale sunt mult mai mult de-atât.
Până în prezent, experiența mea se rezumă la 2 participări la astfel de întâlniri, sesiuni terapeutice în cadrul cărora am explorat terenuri noi, am experimentat conștientizări și am trăit vindecări noi. Am să vă povestesc în cele ce urmează cum s-au desfășurat aceste întâlniri.
Cum se desfășoară o întâlnire de grup?
Odată decisă că trebuie să particip la o astfel de întâlnire, parcă totul s-a schimbat. Odată înscrisă în grup, parcă s-a activat un câmpul energetic invizibil. Cine a mai participat la constelații, sigur știe, iar cine nu, va afla la timpul potrivit.
O sesiune de constelații familiale se desfășoară de obicei timp de 2 zile, de dimineața până seara, pentru că grupurile formate au cel puțin 20 de membri și pot ajunge până la peste 50 în unele cazuri, fără să existe o regulă scrisă în acest sens.
Persoana care conduce întâlnirile se numește facilitator de constelații, deoarece oficial nu se permite utilizarea titulaturii de terapeut. Ei bine, această persoană este întotdeauna cea care îi ghidează pe participanți, pune întrebări și deschide căi.
Toți cei din grup participă la întregul proces, se conectează între ei, iar atunci când o persoană iese în față și se așează lângă facilitator pentru a-și lucra constelația, nimeni nu poate să știe ce va urma: cine va fi ales în vreun rol de către cel de pe scaunul din față, cine va intra într-un rol de bună-voie, cum se vor desfășura efectiv lucrurile în acel câmp.
Puterea intenției bine definite în procesul de vindecare
Persoana a cărei constelație se lucrează în acel moment își rostește cu voce tare intenția, adică afirmă ce problemă sau traumă dorește să rezolve, să schimbe în viața ei. Odată cu plasarea intenției, facilitatorul ghidează ceea ce urmează să se întâmple.
Trebuie să alegi câteva persoane care să reprezinte în spațiu familia sau evenimentele semnificative din familia ta, sentimentele, stările pe care dorești să le înțelegi, identifici și să le dai locul lor în sistem. Odată așezați reprezentanții în câmp, aceștia încep să genereze informații și noi perspective asupra dinamicii familiei, exprimate prin vorbe, stări emoționale descrise sau manifestări fizice efective (tuse sau diverse stări). Adesea ies la suprafață informații despre care persoana a cărei constelație se lucrează în acel moment nu știa sau cel puțin nu conștientiza că există.
Pentru mine a fost absolut incredibil și impresionant modul în care ceea ce aveam în interior, în subconștient, s-a văzut în câmp atunci când am început să scot personajele din „filmul meu” și care au început să acționeze, să simtă și să se manifeste exact așa cum era de fapt în realitate, într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat.
Scopul terapiilor de constelații familiale sau sistemice este acela de a identifica locul de unde pornesc problemele sau dificultățile dintr-un anumit sistem, probleme ce afectează prezentul nostru, dar în aceeași măsură scopul este și de a identifica acel eveniment din trecutul unei familii și acea persoană dintre antecedenți, care a trăit prima dată experiența ce afectează de fapt unii membri ai familiei noastre în prezent.
Astfel am putut vizualiza în câmp cum o străbunică și un străbunic au fost de fapt rădăcina unei traume, a unei probleme care a afectat apoi următoarele generații: pe copiii lor și copiii acestora, inclusiv pe mine.
Dacă ți se pare cel puțin interesantă această metodă terapeutică, îți recomand să aprofundezi subiectul, iar dacă nu îți poți imagina cum funcționează constelațiile familiale în realitate, te invit să vezi mini-serialul de pe Netflix – Un alt sine, unde se petrec o serie de evenimente și se explică mai mult decât pe înțelesul tuturor cum funcționează aceste traume transgeneraționale și cum poți să-ți vindeci anumite traume trăite. Până una alta, rămâi pe Femzone pentru alte materiale din sfera dezvoltării personale.