În articolul de azi, revenim cu o nouă discuție faină despre bebeluși, anume despre puseurile de creștere, cu Denisa Rusu – consilier pentru mămici și în alăptare. Data trecută am discutat despre naștere, alăptare și primele zile cu un nou-născut, noul membru al familiei. Acum am dorit să acoperim puțin subiectul legat de comportamentul bebelușului, pentru a-l înțelege pe el mai bine, dar și pentru a ajuta proapetele mămici să fie informate în perioadele stresante post-partum.
Imediat după naștere, bebelușul are aproximativ o oră în care este alert și caută sursa de hrană. Aceasta se numește de obicei „ora magică” în care bebelușii sunt puși la pieptul mamei pentru a interacționa și pentru a se liniști auzind bătăile inimii cu care erau obișnuiți din pântec. În această oră, bebelușii pot deja fi puși la sân să se hrănească.
Apoi, în prima săptămână după naștere, majoritatea bebelușilor sunt liniștiți și dorm destul de mult.
Dar ce face ca, comportamentul acestora să se schimbe ulterior?
„Principalele motive pentru care comportamentul bebelușului se schimbă este, de cele mai multe ori, pentru că îi este foame, sete, are scutecul plin. Dar poate fi vorba și despre un puseu de creștere, o răceală sau altă afecțiune sau greva suptului, adică reflux sau confuzie tetină, sân.”, ne explică consilierul Denisa Rusu.
Despre puseurile de creștere
Puseurile de creștere reprezintă perioade scurte de timp pe parcursul cărora se înregistrează o creștere rapidă în înălțime si greutate a copilului și constituie etape fiziologice în dezvoltarea acestuia,
Iar primele săptămâni de viață ale unui nou-născut sunt perioade plină de schimbări, când bebelușul are parte de o dezvoltare rapidă atât la nivel fizic, cât și emoțional.
Cum știm că bebelușul nostru are un astfel de puseu?
„Simptomele se manifestă în general prin nervozitate și plâns, agitație atunci când este treaz dar și când doarme, și binecunoscuții colici. În aceste perioade, bebelușul dorește să se hrănească mai des, deci timpul petrecut la sân va crește brusc. Acum, mama s-ar putea să creadă că nu are lapte suficient și să suplimenteze, motiv pentru care producția de lapte poate să nu mai crească. Uneori, aceste puseuri pot să nu fie observate cu ochiul liber, dar există. Bebelușul se dezvoltă din punct de vedere mental, motric și fizic.”, ne povestește atât de frumos consilierul în alăptare.
Câte puseuri sunt?
Aparent, destule 😊
- Puseul de la 5-10 zile
- Puseul la 2-3 săptămâni – aici pot apărea colicii care îi creează bebelușului o stare de nervozitate și agitație
- Puseul de creștere la 4-6 săptămâni
- Puseul de creștere la 3 luni
- Puseul de creștere la 6 luni
- Puseul de creștere la 9 luni
- Puseul de creștere după 1 an
Ceea ce este foarte important de știut aici, și ceea ce ne explică foarte bine și pe înțelesul tuturor Denisa Rusu – consilier în alăptare, consilier pentru mămici, și fondator Mama Walk and Talk – este că „Puseul de creștere la 3 luni este cel mai dificil pentru mamă. La fel precum în cazul celorlalte etape, copilul poate părea mai înfometat decât de obicei, se poate trezi mai des noaptea și este mai agitat. Acum el începe să-și susțină singur capul, se mișcă mult mai mult, și își dezvoltă simțurile. Acest puseu devine mai dificil în alăptare, pentru că în acest moment laptele mamei se produce atunci când copilul stimulează sânul, astfel că mama va avea senzația că sânul îi este gol și există riscul să suplimenteze cu lapte praf. Dacă au existat probleme în alăptare de la început, acesta este momentul în care mamele cedeaza și oferă copilului și mai mult lapte praf. Oboseala mamei este încă un aspect care favorizează renunțarea la alăptare.”, conchide Denisa Rusu.
Așadar, comportamentul bebelușului și aceste puseuri sunt etape firești în dezvoltarea acestuia, și cu cât mai bine informate sunt proaspetele mămici, cu atât mai ușoară poate fi trecerea prin acestea. Indiferent de perioada de dezvoltare prin care trece copilul, este important ca ambii părinți sa încerce să le înțeleagă nevoile, și să dispună de răbdare în perioadele schimbărilor bebelușului lor.
Dacă ți-a fost de folos acest articol, rămâi alături de noi la rubrica Sănătate Feminină, unde vom continua cu informații utile pentru gravide, mămici și pentru toată lumea, direct de la specialiști și consilieri cu experiență.