După naștere – despre alăptare și primele zile cu bebelușul

De 1 Iunie, ne întoarcem la început. Despre primele zile cu un nou născut discutăm în acest articol special, unde proaspetele mămici pot afla mai multe informații utile despre acele zile unice și despre alăptat, cu sfaturi utile direct de la consilierul pentru mămici și în alăptare Denisa Rusu.
alăptare primele zile cu bebelușul

Articolul de azi e despre mămici, bebeluși, alăptare și primele zi cu bebelușul. Iată că azi este frumoasa zi de 1 iunie, și de această zi specială ne bucurăm cu toții, cu mic cu mare, nu-i așa? Orice vârstă am avea, această zi este încă un prilej în plus să ne apropiem de familie, ca și copii sau ca și părinți. Să ne amintim de copilăria minunată și să ne bucurăm cu proprii copii dacă-i avem, oferindu-le distracție și amintiri de neuitat. De 1 iunie în fiecare an, cu toții suntem copii din nou.

Iar cu această ocazie, în articolul de azi ne amintim chiar de perioada de început, mai exact discutăm cu drag de bebeluși, de naștere și despre primele zile de alăptat proaspătul copilaș venit în familie. În ajutor ne-a venit consilierul pentru mămici Denisa Rusu, cu care am avut o discuție foarte productivă ce în mod sigur te va ajuta dacă urmează să devii mămică.

Primele zile cu un nou-născut

Fie că ai trecut deja prin asta sau urmează, trebuie să știi că primele zile după naștere sunt absolut unice. Fii pregătită să te copleșească o mulțime de sentimente – euforie, teamă, entuziasm, fericire – sentimente care sunt absolut normale. „Ambele tipuri de sentimente – negative și pozitive – sunt perfect normale, iar schimbările bruște nu ar trebui să îngrijoreze proaspetele mămici pentru că hormonii își fac de cap.”, ne explică Denisa.

Apoi, în mod sigur vei vrea să fii pregătită cu „de toate” pe când copilul ajunge acasă, nu-i așa? Câteva idei care te pot ajuta să te simți mai pregătită pentru asta ar fi:

  • Să-ți faci o listă de cumpărături înainte de naștere astfel încât să ai totul la îndemână
  • Să ceri ajutorul unei persoane apropiate pentru a se ocupa de îngrijirea casei și de mâncare câteva zile, astfel încât să ai tot timpul dedicat bebelușului
  • Să încerci să te odihnești și tu ori de câte ori bebelușul doarme – în primele zile după naștere acesta va dormi mai mult
  • Să te alimentezi sănătos și hidratezi corespunzător, în special în această perioadă de început și re-tranziție a corpului tău

Desigur, fiecare mămică are parte de o experiență proprie unică, iar un lucru foarte important de știut pe lângă toate cele de mai sus, este să nu-ți ignori instinctul matern. Acesta este foarte dezvoltat și nu ar trebui să-ți fie frică să-l urmezi, orice ar zice lumea. Mai ales că, imediat după naștere, sfaturi despre ce și cum să faci cu noul tău născut vor veni din toate părțile. Ceea ce ne duce la următorul subiect important.

Despre alăptat – sfaturi, beneficii, informații utile

Știai că, colostrul este primul tip de lapte produs de glandele mamare? Acesta este laptele de început, care poate avea o culoare variată, de la aproape transparent până la portocaliu. Acest colostru poate începe să curgă din sân în ultima perioadă din sarcină sau la scurt timp după naştere. Ceea ce încercăm să evidențiem cu asta, e faptul că nu trebuie să te sperii dacă nu poți alăpta imediat.

Organismul femeii începe întâi să secrete acest colostru apoi, după 2-5 zile, colostrul se transformă în lapte de tranziţie, care este bogat în vitamine, proteine şi carbohidraţi. Iar apariția laptelui matern sau laptele matur, poate începe și mai târziu. Toate acestea sunt tipuri de lapte benefice pentru bebeluș, colostrul conține o mulțime de compuși biochimici sănătoși.

Iar sânul este o glandă care secretă laptele ca urmare a stimulării de către bebeluș. Așadar, nu-ți ignora instinctul orice ar zice lumea, pune-ți bebelușul la sân și incepeți împreună călătoria în ale alăptării.

Beneficiile alăptării pentru mamă includ scăderea riscului de cancer la sân și ovarian, pierderea în greutate după naștere și stimularea eliberării de hormoni de stimulare a laptelui matern, care pot ajuta la prevenirea depresiei post-partum. Iar pentru copil, beneficiile alăptării pot include protejarea împotriva infecțiilor și a bolilor, precum și ajutarea la dezvoltarea sănătoasă a sistemului imunitar și a creierului.”, ne explică consilierul în alăptare pentru mămici, Denisa Rusu.

Iar odată ce simți că treaba merge, mai trebuie să-ți găsești o poziție preferată și confortabilă pentru a-ți alăpta puiul. Câteva idei ar fi:

  • Poziția leagăn – cea mai comună pentru că este instinctive, presupune poziționarea bebelușului pe mâna mamei
  • Poziția culcat – mama se va așeza întinsă pe o parte și bebelușul va sta paralel cu mama
  • Alte poziții – poziția mingii de fotbal, poziția culcat pe spate, poziția leagăn încrucișat și multe altele, te sfătuim să încerci mai multe pentru a o găsi pe cea mai comodă pentru tine și bebelușul tău

De ce unele femei nu reușesc să alăpteze?

În primul rând, se pare că ar putea fi vorba și despre un mit, având în vedere că statisticile de la nivel mondial spun că doar 2% dintre femei au într-adevăr probleme care le împiedică să producă lapte matern.

Din cauza faptului că laptele matern se digeră mult mai repede decât laptele praf, proaspetele mămici, influențate și de opiniile membrilor familiei sau ale cunoștințelor, vor ceda tentației de a oferi copilului lapte praf pentru a putea să doarmă mai bine. De fapt, recurgând la această „soluție”, proaspetele mame nu fac altceva decât să își saboteze propria producție de lapte. Cu cât copilul stă mai mult la sân, cu atât mai mult acesta va stimula sânul, care este o glandă și care va excreta lapte matern ca urmare a „cererii”. Situația expusă mai sus cred că este principalul motiv pentru care femeile nu reușesc să alăpteze o perioada mai lungă,”, ne mai explică Denisa.

Alte probleme care pot sabota alăptarea sunt:

  • Durerile sânului, care pot avea diferite motive
  • Faptul că mama nu este informată referitor la puseurile de creștere ale bebelușului – și anume perioade în care copilul cere mai des sânul, mama crede că nu se satură și poate ceda tentației de a oferi lapte praf
  • Lipsa suportului emoțional din partea partenerului sau familiei
  • Stresul
  • O alimentație nepotrivită și lipsa hidratării.

„Consider că este foarte important ca femeile să nu stea să îndure o stare de neliniște sau de confuzie în perioada de lăuzie și să ceară ajutorul persoanelor din jur, specialiștilor în alăptare, consultanților în alăptare, moașelor, doctorilor sau oricărei persoane care îi poate da un sfat”, ne îndeamnă la final Denisa Rusu, consilier în alăptare, consilier pentru mămici, și fondator Mama Walk and Talk, o pagină pe care nu trebuie să o ratezi!

Iar dacă ți-a plăcut acest articol și ți-a fost de folos, rămâi alături de noi la rubrica Sănătate Feminină, unde vom continua cu informații utile direct de la medici, specialiști și consilieri cu experiență.

Echipa Femzone vă dorește un 1 iunie plin de zâmbete și bucurii!

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter