Ce sport se recomandă persoanelor cu boli cardiace?

Am discutat cu specialiști în domeniul sănătății și sportului și aducem în prim plan valoarea și importanța practicării unor sporturi pentru a avea o inimă sănătoasă și pentru a trăi o viață integră, fără probleme și pentru a reduce apariția unor boli cardiovasculare.
Sporturi pentru persoanele cu boli cardiace

Te-ai întrebat vreodată dacă persoanele cu diferite boli cardiace pot practica vreun sport? Venim cu o lămurire la această întrebare, din partea unor specialiști din domeniu.

Am mai discutat cu medicul cardiolog Orban Viktor despre bolile coronariene, într-un material pe care-l regăsești pe Femzone.ro, unde specialistul spunea că sedentarismul este printre principalii 6 factori de risc în cazul apariției bolilor coronariene și că pentru persoanele care nu doresc să întâmpine probleme de sănătate privind inima, li se recomandă practicarea unui sport. Printre cele mai bune opțiuni pot fi joggingul, cyclingul sau mersul cu bicicleta, înotul și sporturile de echipă. Și dacă tot s-a discutat de sport, medicul a precizat și faptul că practic toate sporturile sunt recomandate, mai puțin în cazul persoanelor cu boli cardiace, care în funcție de boală și cât de avansată este ea, li se recomandă să facă sport în funcție de capacitatea sa de efort, care poate fi mai redusă sau mai mare.

Ce sporturi li se recomandă persoanelor cu boli cardiace?

Pe aceeași temă am discutat și cu Anzik Arnold, antrenor personal, specializat în fitness și sport cu o experiență de peste 10 ani de zile în munca cu diverși clienți cu patologii diferite.

Înainte de a intra în problema efectuării unor forme de sport în cazul persoanelor ce prezintă afecțiuni cardiace, înainte de orice trebuie să vedem problema medicală în sine, să discutăm cu medicul cardiolog, să vedem care sunt motivele pentru care nu se recomandă practicarea unui sport (fie că are un stent, fie că a avut operație la inimă) sau dacă se poate practica un sport cu mișcare moderată, gen plimbare, plimbare lejeră pe banda de alergat cu monitorizare permanentă pentru a se vedea pulsul, tensiunea etc.

Am avut clienți cu probleme cardiace destul de serioase, dar care au venit la sport pentru a-și recăpăta vitalitatea. Chiar într-unul din cazuri o clientă a venit la orele de bicicletă timp de 1 an de zile, de 2 sau 3 ori pe săptămână, și care a reușit performanța să slăbească între 10 și 15 kg, lejer, fără dietă drastică, însă acesta nu a fost scopul ei principal. Clienta a reușit să se lase de medicamente deoarece se simțea tot mai bine făcând sport”, mărturisește antrenorul Anzik Arnold.

Legat de cycling ca formă de sport recomandată, trebuie să știm că acesta oferă posibilitatea practicanților să-și regleze singuri intensitatea antrenamentului în funcție de cât duce fiecare persoană, însă, cu toate acestea, se recomandă să nu se ducă în exces nici acest sport. E bine ca de 3 ori pe săptămână să practicăm sport, însă nu neapărat trebuie ca toate cele 3 antrenamente să fie clase de cycling.

Alte sporturi care întăresc mușchii inimii

Alergatul, antrenamentele de tip cardio (cum este și aerobicul) sau antrenamentele de tip funcționale (HIIT, TRX sau antrenamentele de tip circuit, unde se lucrează pe intervale) sunt la fel de recomandate pentru cei care doresc să aibă grijă de sănătatea inimii, antrenamentele de tip funcționale fiind cele în cazul cărora există 2 tipuri de efort: aerobe și anaerobe, care chiar se recomandă foarte mult pentru astfel de probleme.

În cazul acestor eforturi se întărește musculatura inimii, musculatura corpului, crește capacitatea pulmonară și circulația sanguină devină mai rapidă (metabolismul devine mai rapid) și practic în decursul unei ore se lucrează toate grupele musculare și mobilitatea.

În cazul persoanelor cu diverse probleme cardiace fără afecțiuni grave, în funcție de recomandarea medicului specialist, se recomandă ca pentru menținerea greutății să se practice sporturi circa 30 de minute/zi, dar tipurile de antrenamente să fie intercalate.

Pentru scăderea în greutate, înainte de stabilirea programului de antrenamente, trebuie pusă la punct alimentația cu ajutorul unui dietetician-nutriționist, trebuie stabilit scopul (cât se dorește să se scadă în greutate și în cât timp) și în funcție de acestea lucrează și creierul.

Nu trebuie exagerat cu nimic, nu trebuie restricții dure, ci trebuie făcut totul echilibrat. De exemplu, se poate face cu un post intermitent echilibrat, pentru că scade glicemia și rezistența la insulină și se curăță organismul”, ne mai spune Anzik Arnold.

Odată început postul intermitent, organismul se curăță, mental intrăm într-o detoxifiere generală, se regenerează organismul și organele și a doua zi se poate începe ziua mult mai revigorat, iar în timp apar și rezultatele pe cântar.

Vrei să afli mai multe despre ce sporturi poți practica pentru sănătatea inimii tale? Anzik Arnold și echipa Energy Kardio Club este la dispoziția ta! Iar pe Femzone.ro citește articole pentru și despre sănătatea feminină!

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter