Articolul de azi e despre cum gestionăm doliul și ce reprezintă de fapt acesta. Durerea poate lua multe forme diferite, de la sentimente de amorțeală la lacrimi de neoprit. Unii oameni trec prin cinci etape ale pierderii, dar fiecare dintre noi avem experiențe diferite. Fiecare reacție este unică și valabilă. Nu există vreun termen limită pentru doliu. Timpul necesar procesării unei pierderi depinde de mulți factori. Unul ar putea fi resursele pe care le ai la îndemână. De exemplu, abilitățile tale de a face față.
Ce este doliul?
Doliul se referă de obicei la o tristețe emoțională profundă rezultată în urma unei pierderi. Cu toate acestea, nu întotdeauna este vorba de pierderea unei persoane dragi. Pierderea unei case sau a unui loc de muncă, experiența unei calamități naturale sau chiar faptul de a fi martor că cineva drag trece printr-o perioadă dificilă poate face ca tu să simți tristețea. Pentru unii oameni, sfârșitul unei relații romantice poate duce, de asemenea, la doliu. Și în pofida a ceea ce pot crede unii oameni, doliul și depresia nu sunt același lucru.
Depresia este un diagnostic formal de sănătate mintală cu criterii sau simptome specifice și identificabile. În unele cazuri, un proces de doliu nerezolvat ar putea duce la simptome de depresie. Atât doliul, cât și depresia pot implica sentimente de tristețe și deznădejde, dar în cazul doliului, acestea sunt de obicei legate de un eveniment specific sau de o pierdere.
Simptomele depresiei pot dura, de asemenea, mai mult timp și adesea necesită sprijinul unui profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a le gestiona, ceea ce nu este, de obicei, cazul doliului.
Ce sunt abilitățile de coping?
Abilitățile de adaptare sunt acele gânduri și acțiuni pe care le folosești pentru a răspunde la evenimentele care îți pot provoca suferință. Aceste abilități sunt strategii conștiente pe care le pui în aplicare pentru a gestiona emoții precum furia, anxietatea, frica sau tristețea. Ele nu rezolvă neapărat situația, dar ajută la gestionarea sentimentelor. Însă nu toate abilitățile de coping te ajută să îți ușurezi suferința. Unele pot întârzia, de fapt, procesul, iar altele pot pune în pericol siguranța ta sau a altcuiva.
Abilități de evitare vs. abilități active de coping
Atunci când treci printr-o suferință, poți lucra cu abilități de coping active sau evitante. Aceasta poate depinde de situație sau de modul în care obișnuiești să gestionezi evenimentele stresante. Încearcă să abordezi direct sursa durerii tale emoționale prin gânduri sau acțiuni care schimbă evenimentul în sine sau modul în care îl privești. Abilitățile de coping evitant se referă mai mult la utilizarea unor strategii care îți îndepărtează mintea sau inima de eveniment. De exemplu, o abilitate de coping activ poate fi aceea de a cere cuiva ajutorul să rezolvi o problemă, în timp ce o abilitate de coping evitant ar putea fi consumul de alcool.
Diferența dintre abilitățile de coping și autoîngrijire
Abilitățile de coping pozitive pot fi resimțite ca o autoîngrijire, dar sunt diferite. Totuși, ambele sunt importante atunci când ești în doliu. Într-un anumit sens, autoîngrijirea este o abilitate de adaptare. Aceasta ajută să îți gestionezi emoțiile și să devii proactivă în ceea ce privește suferința ta.
Îngrijirea de sine poate include începerea unei psihoterapii, exerciții fizice, ținerea unui jurnal, solicitarea de sprijin, reconectarea cu familia și prietenii, începerea unui nou hobby, urmărirea obiectivelor propuse.
Diferența dintre abilitățile de adaptare și mecanismele de apărare
Nici abilitățile de adaptare nu sunt același lucru cu mecanismele de apărare. Mecanismele de apărare sunt în primul rând reacții subconștiente pentru a-ți proteja bunăstarea psihologică în timpul stresului extrem. Abilitățile de coping sunt mai deliberate. Ele urmăresc să rezolve și să depășească situațiile sau să reducă stresul. Să simplific: poți alege ce strategie de adaptare funcționează cel mai bine pentru un eveniment stresant, dar adesea nu ești conștientă de mecanismele tale de apărare.
De exemplu, după o despărțire te comporți jovial, deși ești tristă. Prin acest mecanism creierul tău te protejează de durere. O abilitate de coping ar fi să accepți că te simți deprimată, să ieși cu prietenii sau familia și să le ceri sprijinul.
Abilități de coping în practică
Dezvoltarea abilităților de coping poate lua timp. Le poți exersa căutând și acceptând în mod activ sprijin din partea altora, recunoscând că te afli în procesul de doliu și concentrându-te pe rezolvarea problemelor imediate. De asemenea, este important să înveți să îți exprimi sentimentele cu voce tare sau într-un jurnal și să fii amabilă și răbdătoare cu tine în ceea ce ține de procesul tău.
Când să soliciți ajutorul unui profesionist?
Dacă simți că treci printr-o perioadă deosebit de dificilă de doliu, să știi că acest lucru este firesc și obișnuit. Dacă acest lucru te împiedică să finalizezi sarcini importante sau să ai grijă de tine și de ceilalți, poate ar trebui să iei în calcul posibilitatea de a cere ajutor.
În unele ocazii, durerea nerezolvată poate duce la o suferință complicată sau la depresie. Discutarea a ceea ce simți cu un profesionist calificat te-ar putea ajuta să începi calea spre vindecare. Dezvoltarea abilităților de a face față doliului și altor momente dificile este vitală pentru gestionarea sentimentelor și emoțiilor. În unele cazuri, mai ales dacă simți că îți este greu să depășești provocările, un profesionist în domeniul sănătății mintale te poate ajuta.
Ramâi cu Diana Zazula la rubrica de Dezvoltare personală pentru mai multe articole din domeniul psihologiei, sau vizitează-i psihologul iocucioc.ro.