Cât de mult spațiu este prea mult spațiu într-o relație?

Probabil ai și tu câteva fraze în palmares care îți dau fiori pe șira spinării atunci când le auzi de la partenerul tău. Dacă „trebuie să vorbim” este cât se poate de rău, nici „am nevoie de spațiu” nu este prea departe. Adevărul este că spațiul nu este un lucru rău, chiar și într-o relație romantică. S-ar putea să te simți puțin panicată dacă partenerul îți spune că are nevoie de puțin spațiu, dar să știi că el poate fi o forță pozitivă într-o relație. De fapt, poate fi un lucru extraordinar… cu anumite condiții.
spațiu personal

Dacă partenerul tău spune că are nevoie de spațiu, este ușor să intri în panică și să crezi că ai făcut ceva greșit – dar adevărul este că puțin spațiu este sănătos într-o relație. Uneori începem să petrecem prea mult timp împreună sau ne este dor de prietenii noștri sau pur și simplu nu ne simțim noi înșine. Iar spațiul poate ajuta la restabilirea echilibrului.

Așa că, dacă partenerul tău spune că are nevoie de puțin timp sau de o pauză, ai încredere în instinctele sale și fă tot ce poți pentru a face acest lucru să se întâmple. Dar dacă o faceți cum trebuie, puțin spațiu și puțină perspectivă vă pot face relația mai puternică ca niciodată.

Ce este spațiul personal într-o relație?

Spațiul personal într-o relație înseamnă să îți faci timp să te pui pe primul loc. Să faci lucruri care sunt doar pentru tine. Alegeri care te fac să te simți bine în pielea ta, punându-te într-o stare de spirit mai bună pentru a avea grijă de relația ta.

Secretul este să găsești echilibrul potrivit. Dacă partenerul tău spune că are nevoie de spațiu în relația voastră, înseamnă că ceva a mers puțin prost, fie cu parteneriatul, fie în propria viață. Așadar, indiferent dacă sunteți împreună de două luni sau de 20 de ani, trebuie să iei în serios acest lucru.

Vestea bună este că este o problemă destul de ușor de rezolvat, atâta timp cât poți găsi un echilibru între a-i oferi spațiu și a te asigura că nu vă îndepărtați. Dacă o faceți cum trebuie, s-ar putea să descoperiți că a avea puțină distanță vă face să vă simțiți mai recunoscători unul față de celălalt și, în cele din urmă, vă aduce mai aproape unul de celălalt. Așadar, cât de mult spațiu este prea mult? Iată ce trebuie să luați în considerare.

  1. De ce are nevoie de spațiu?

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să vorbești cu partenerul tău despre motivul pentru care are nevoie de spațiu. Chiar dacă te simți ciudat în legătură cu acest lucru, adu-ți aminte că este o solicitare absolut normală și rezonabilă din partea lui. Așa că, asigură-te că îi pui la îndoială motivele cu o curiozitate autentică, mai degrabă decât să fii defensivă. S-ar putea să fie foarte stresat la serviciu, sau să simtă că nu a avut suficient timp cu prietenii sau poate că se simte claustrofob în relație. Atunci când înțelegi care este rădăcina problemei, va fi mai ușor să știi cum și cât spațiu să îi acorzi.

  1. Cât de mult spațiu își dorește?

După ce discutați despre motivul pentru care are nevoie de spațiu, roagă-l să-ți explice cum poți să-i oferi acest spațiu. Dacă vrea mai mult timp pentru a merge la sală sau pentru a-și urma un hobby, acesta este un lucru ușor de negociat: află de câte ori pe săptămână vrea să facă asta. Dacă nu e prea clar nici pentru el ce vrea, cum ar fi „mai mult timp pentru mine”, probabil va trebui să ceri să fie puțin mai specific cu privire la modul în care îl poți ajuta în acest sens.

În general, ar trebui să faci ce poți pentru a-l ajuta, dar în limita rațiunii. Dacă el spune că vrea să plece să călătorească în lume timp de șapte luni în Asia și să te lase cu doi copii acasă, evident că ai dreptul să pui piciorul în prag. Dar, în cele mai multe cazuri, ar trebui să puteți găsi un compromis. Dacă nu presupune o schimbare uriașă în viețile voastre sau ca ceva care va crea o prăpastie între voi, probabil că este în regulă.

Cum te asiguri că îi acorzi partenerului tău suficient spațiu fără să simți că vă îndepărtați unul de celălalt?

Probabil cheia este să te asiguri că faci câte un check-in cu regularitate. Spațiul dintre voi nu trebuie să se simtă ca o distanță între voi, dacă o faci cum trebuie. Așa că spune-i cât de mult regreți că se luptă și dorești să-i oferi spațiul de care are nevoie, dar sugerează-i să vă vedeți în fiecare duminică sau o dată la două săptămâni. Este ocazia de a lua legătura, de a vedea cum evoluează lucrurile și dacă partenerul tău se simte mai bine.

Este, de asemenea, o oportunitate de a vă exprima orice îngrijorare pe care o aveți și de a vorbi despre modul în care vă afectează relația – pozitiv sau negativ – această distanțare. Chiar dacă partenerul tău are nevoie de spațiu, ai și tu propriile nevoi care ar trebui luate în considerare. Așa că explică-i că te vei simți mai bine dacă puteți rămâne conectați în acest fel. Comunicarea este esențială.

Cum va evolua relația?

Deși majoritatea solicitărilor de acest gen sunt rezonabile, trebuie să iei în considerare relația în ansamblu. Dacă partenerul tău are un istoric de infidelități, de minciună, de detașare emoțională sau de a nu ține cont de nevoile tale, atunci solicitarea de spațiu poate fi de fapt doar un mod de a te manipula. Tu ești cea care își cunoaște partenerul.

Dacă în mod normal este bun cu tine și aveți o relație puternică, a cere spațiu este probabil o cerere sinceră. Dar dacă relația voastră este tumultoasă sau toxică, s-ar putea să trebuiască să fii puțin mai suspicioasă cu privire la ceea ce înseamnă acest lucru. În mod normal, însă, nu este nimic de care să îți faci griji.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter