Carbohidrații – ce sunt și de ce sunt importanți în alimentația noastră?

Carbohidrații sunt principala noastră sursă de energie dacă știm să le consumăm în cantitate optimă și le luăm din sursele potrivite, adică din alimentele sănătoasă și nutritive. Aflăm tot ce trebuie să știm despre ele, de la Evelin Papp – nutriționist-dietetician.
Carbohidrații – importanța într-o alimentație echilibrată – Femzone.ro

Tu știi ce sunt carbohidrații și de ce sunt atât de importanți ei într-o alimentație sănătoasă și echilibrată? Astăzi aflăm de la Evelin Papp – nutriționist-dietetician, totul despre această grupă alimentară principală.

Ce sunt carbohidrații și de ce avem nevoie de ei în alimentația noastră?

Carbohidrații se găsesc și în învelișul protector al celulelor noastre, au o mulțime de roluri în organismul uman, răspund pentru echilibrarea glicemiei și insulinemiei noastre și sunt principala sursă de energie a organismului uman. Acesta e și motivul pentru care sunt atât de importanți în alimentație.

Carbohidrații sunt principala noastră sursă de energie pentru celulele noastre și mai ales pentru neuroni. Este important să consumăm carbohidrați într-o cantitate suficientă pentru că ne ajută în creștere și dezvoltare, dar ne sunt benefici și pentru menținerea nivelului optim de hormoni. În plus, carbohidrații mai au un rol destul de important și în regenerarea musculaturii.”, ne spune Evelin Papp.

De ce cantitate de carbohidrați avem nevoie?

Un gram de carbohidrați are 4 calorii, iar necesarul nostru zilnic de carbohidrați diferă de la o persoană la alta. Copiii sau femeile însărcinate sau în perioada de lactație, sau sportivii au nevoie de un nivel mai crescut de carbohidrați față de oricare altă persoane care nu sunt la fel de active.

Dacă ne gândim la ce cantitate de carbohidrați ar trebui să consumăm pentru a avea o alimentație echilibrată, atunci când nu avem posibilitatea de a cântări alimentele consumate, trebuie să avem grijă ca cel puțin o pătrime din farfuria noastră să fie alcătuită din surse de carbohidrați, iar în cazul sportivilor sau celorlalte categorii care necesită un consum mai mare de carbohidrați, chiar și o treime din farfurie poate să fie reprezentată de această grupă alimentară.”, ne mai spune Evelin.

Specialistul spune că din sursele zilnice necesare de energie a organismului, aproximativ 40-50% ar trebui acoperite de carbohidrați.

Ce fel de carbohidrați există?

Avem carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Cei simpli sunt monozaharidele și dizaharidele din fructe, legume sau produse lactate etc, care se digeră mai bine și se absorb mult mai eficient, având moleculele puțin mai simple.

Apoi, există așa numiții carbohidrați mai complecși, cum ar fi cerealele (mei, hrișcă, quinoa, arpacaș, secară, orez, cartofii simpli și dulci) sau leguminoasele (linte, mazăre, fasole, năut), care au o structură moleculară mai complexă. Aici sunt incluse și fibrele, care deși nu ne oferă energie, fiind un polizaharid nedigerabil, ele ne reglează tranzitul gastrointestinal și au o densitate nutritivă mai crescută.

Există carbohidrați „răi” sau nocivi?

Nu neapărat aș spune că există carbohidrați nocivi, ci doar unii din care ar trebui să consumăm cât mai puțin spre deloc dacă se poate. Așa sunt alimentele procesate din comerț, produsele de panificație, prăjiturile etc., din care recomand consumul maxim de 1 sau 2 ori pe săptămână. Majoritatea oamenilor fug de carbohidrați și nu ar trebui, doar că trebuie avut grijă ce fel de carbohidrați consumăm.”, mai spune specialistul nostru.

Dacă ne alegem foarte bine sursa de carbohidrați și aportul în care le consumăm, ele ne pot ajuta enorm de mult pentru că ne dau energie și sunt o sursă extrem de bună de nutrienți. Este important să înțelegem că acestea chiar au un rol foarte important în alimentația noastră, nu trebuie să ne ferim și să fugim de ele, doar să avem grijă să le consumăm într-o varietate foarte diversificată.

Dacă ți-a plăcut acest articol și mai vrei să citești pe teme de nutriție și alte materiale informative și valoroase, te invităm să vizitezi secțiunea de Dietă & Wellness, iar dacă vrei un consult nutrițional cu Evelin Papp, îți lăsăm și datele ei de contact aici!

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter