Cancerul ovarian – simptone, tratamente, prevenție

Știi care este legătura dintre cancerul ovarian și cancerul de sân? Dr. Aracs Loredana, medic primar oncolog, ne oferă lămuriri privind cele mai dese forme ale acestei boli, dacă și cum pot fi ele prevenite și ce modalități de tratament există în diferite stadii.
Cancerul ovarian – stadii și tratamente – Femzone.ro

Cancerul ovarian este și el o formă de cancer cu care se confruntă exclusiv femeile, iar în articolul de față am dezbătut subiectul cu medicul oncolog Dr. Aracs Loredana, care ne spune care sunt simptomele, cauzele, modalitățile de tratament și chiar și prevenție. Cancerul ovarian este principala cauză de deces prin cancer de origine ginecologică la femei și a 4-a cauza de deces prin cancer la nivel mondial – așa spun studiile în domeniu.

Femzone: Ce este și cum se poate depista cancerul ovarian?

Dr. Aracs Loredana: Cancerul ovarian este de obicei avansat local în momentul depistării și se află în stadiul 3 sau 4, iar în stadiile 1 sau 2 se depistează strict incidental, în timpul consultului ginecologic dacă atunci a apărut foarte recent. Acest lucru se întâmplă astfel pentru că debutează prin ascită (carcinomatoza peritoneală sau altfel spus creștere abdominală). Depistăm în stadiul 1 sau 2 foarte foarte rar, nici nu știu dacă personal am avut cazuri. Ce este încă foarte important la cancerul de ovar, contează foarte mult încărcătura familială, dacă este genetic transmis acest cancer este mult mai grav.

Femzone: Ce înseamnă încărcătură familială și de unde știm dacă avem așa ceva?

Dr. Aracs Loredana: Persoanele cu istoric de cancere în familie ar fi bine să-și efectueze testul care poate confirma sau infirma prezența oricărei mutații de gene BRCA1 sau BRCA2. La ovar există aceste mutații de gene BRCA1 și BRCA2, care atunci când sunt prezente, ar fi bine ca pacienta să aibă consultații ginecologice la fiecare 6 luni, nu la 1 an, pentru că nu sunt suficiente, deoarece aceste forme de cancer sunt mult mai agresive, cu dezvoltare mult mai fulminantă. Dacă avem antecedente familiale, este bine să se facă testarea privind mutația BRCA la pacient, adică la persoana care are diagnostic de cancer, pentru a se depista mutația genei BRCA pe care o are, 1 respectiv 2, deoarece transmiterea genetică este undeva la 5-10%. Ce înseamnă asta? Dacă, de exemplu, testăm mama cu BRCA1, fiice ei sau nepoatele ei, după caz, pot avea tot o formă a mutației BRCA1, pentru că nu se poate transmite o mutație pe care mama nu o are.

Femzone: Care este diferența între BRCA1 și BRCA2?

Dr. Aracs Loredana: BRCA1 și BRCA2 sunt mutațiile strict pentru ovar și pentru sân și are mult mai multe variații de mutații. Atunci când se face testarea, la fiecare se dă probabilitatea genetică de a face cancer de sân sau de ovar. O persoană poate avea BRCA1 mutant și să dea probabilitatea pe parcursul vieții de a dezvolta cancer de 65%. Deși dă probabilitatea, este posibil ca persoana să nu facă totuși cancer pe parcursul vieții. Atunci când există o mutație de BRCA1 sau BRCA2, mai nou tot mai multă lume se gândește la o mastectomie bilaterală (îndepărtare a sânilor) cu scop de screening, adică prevenție. Cu toate acestea o șansă mică tot mai rămâne și în acest caz de a face o formă de cancer în această zonă a corpului, pe mamelon, unde sunt tot componente pe sân.

Femzone: Ce forme de tratament sunt posibile pentru cele 2 stadii (3 și 4) în care sunt descoperite cancerele ovariene?

Dr. Aracs Loredana: De obicei se scoate un ovar strict în scop de diagnostic pentru a se face biopsia. Apoi urmează chimioterapia pentru a încerca micșorarea tumoarei, deoarece în momentul în care apare cancerul de ovare extins, apare carcinomatoza peritoneală – care înseamnă că sunt metastaze pe acea foliuță care învelește toate organele peritoniene și de aceea apare ascita în burtă. În stadiile 3 și 4 nu se poate opera pacienta și atunci se face chimioterapia cu scopul de a reduce în dimensiune tumorile și după 6 cicluri și dacă markerii tumorali sunt în scădere, se poate face operația sau intervenția de citoreducție radicală, în care trebuie scos tot ce se vede vizibil macroscopic. Este o operație curativă, este una de durată de până la 8 ore și presupune ca chirurgul să scoată tot ce se vede cu ochiul sau microscopic pe peritoneu sau intra-abdominal.

Femzone: Ce metode de prevenție se pot face în cazul cancerului ovarian?

Dr. Aracs Loredana: La cancerele ovariene, din păcate, nu prea există metode de prevenție decât consulturile anuale sau bianuale în cazul persoanelor cu antecedente în familie. În aceste situații, cu istoric în familie ne putem face testele de BRCA 1 și 2 și putem face acele consulturi ginecologice tot la 6 luni sau chiar mai des, și la sâni ecografiile și mamografiile anuale și autopalparea lunară obligatorie. Dacă nu ne cunoaștem istoricul familiei privind bolile de cancer, tot mai avem încă posibilitatea testării de BRCA, doar că sunt niște teste mai costisitoare. Dacă testul este negativ, singura prevenție este cea de efectuare a consulturilor anuale, atât ginecologice, cât și ecografiile și/sau mamografiile anuale.

Despre mutațiile de gena BRCA1 și BRCA2 am mai povestit noi într-un articol pe Femzone.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter