Cancerul de col uterin este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening anual şi poate fi vindecată și tratată corespunzător dacă este depistată la timp. Știați că peste 4000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin în România și că peste 1900 din ele nu supraviețuiesc conform statisticilor?
Nu este de mirare faptul că ne preocupă și pe noi acest subiect, deoarece cancerul – considerată boala secolului, ucide pe capete, iar datoria noastră morală este de a informa cât mai bine cu putință și a încuraja înspre vaccinare și prevenție.
Femzone este o revistă dedicată femeilor și sănătății feminine, iar așa cum deja v-ați putut obișnui, este o misiune personală pentru noi promovarea unui stil de viață sănătos.
În articolul de astăzi reluăm discuțiile pe teme grele, subiecte de domeniul oncologiei, discutând cu doamna Dr. Aracs Loredana, medic primar oncolog, și dezbatem subiectul cancerului de col uterin.
Doamna doctor va încerca să răspundă multor întrebări grele și cu impact asupra emoțiilor noastre, cum ar fi: cauze, simptome și tratament privind această boală.
Femzone: Ce este cancerul de col uterin, ce simptome are și cum îl putem depista în timp util?
Dr. Aracs Loredana: Cancerul de col uterin este o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul colului uterin. Ca simptomatologie ce apare de obicei este: sângerarea inter-menstruală la femeile care încă mai au ciclu menstrual și sângerările în cazul celor care deja nu ar mai trebui să aibă ciclu menstrual deoarece au intrat la menopauză. Atunci când avem această sângerare vaginală sau așa-numita scurgere de „zeamă de carne” deja discutăm de o boală puțin mai avansată. Ca să nu ajungem la acest stadiu avansat, ar fi bine să facem aceste consulturi ginecologice periodice și regulate, unde se pot vedea chiar și leziunile minore la nivelul colului uterin și se poate realiza un cancer de col în stadiul I, care este curabil.
Femzone: Câte stadii are boala și odată depistat această formă de cancer, cum se poate trata?
Dr. Aracs Loredana: Despre tratament discutăm în funcție de stadiul în care este depistată boala. Există 4 stadii ale cancerului, din care 3 este stadiul local avansat și 4 este stadiul metastazic. La stadiul 3 poate fi curabilă boala în funcție de răspunsul pe care organismul îl are la tratament, iar la stadiul 4 nu mai putem vorbi despre vindecare, doar despre prelungirea duratei vieții pacientei. Există o rată de supraviețuire la 5 ani, termenul la care ne raportăm, undeva la un 20-25-30% din paciente.
Femzone: Cum se manifestă boala în funcție de stadiile ei?
Dr. Aracs Loredana: Stadiul 1 este în fază incipientă, mic, localizat strict la nivelul colului uterin, nu avem ganglioni sau leziuni în altă parte. De obicei tratamentul este chirurgical, deoarece este o tumoră care este operabilă. În stadiul 2, există 2 substadializări: 2A și 2B – depinde de interesarea parametrilor în jurul colului și în funcție de invazia în aceste parametre, există posibilitatea de operabilitate sau nu. Dacă nu se poate opera, se face radio-chimioterapie în scop curativ. Se face radioterapia externă și brahiterapia este radioterapia internă – se face 1 doză/săptămână, 2 doze ar fi 2 săptămâni dacă se dorește operarea pacientei. Dar dacă se dorește să se meargă pe doză curativă, radioterapia este asociată cu 4 brahii, echivalentă cu chirurgia, așadar nu se mai operează pacientele ci se face chimioterapie concomitentă asociată cu brahiterapia. În stadiul 3 al cancerului de col uterin putem discuta doar despre radio și chimioterapie, iar în stadiul 4 doar de chimioterapie. Tot aici, în stadiul 4, putem discuta de chimioterapie, dar doar cu scop hemostatic, adică să oprim sângerarea, pentru că sunt foarte multe paciente care sângerează masiv, necesită foarte multe transfuzii sanguine și degeaba le tot perfuzăm, ele tot elimină. Atâta timp cât acest cerc vicios persistă, nu se poate administra chimioterapia, și atunci se face radioterapia în scop hemostatic, deoarece și prin chimioterapie se consumă elementele sanguine (leucocite, trombocitele, eritrocitele și hemoglobina scad).
Femzone: Care este probabilitatea ca dacă în 5 ani nu a mai revenit cancerul, după 5 ani să nu mai revină în același loc?
Dr. Aracs Loredana: Există o probabilitate, deoarece în cazul pacientelor de stadiul 3, după tratament cam după 2 sau 3 ani reapare boala, fie sub forma unor ganglioni abdominali, fie a unor ganglioni axilari. De exemplu, am avut cazul unei paciente la care după 5 ani de la tratarea cancerului de col uterin, au apărut niște ganglioni axilari, așa că am decis să scoatem acei ganglioni și în urma analizei a reieșit la rezultate, scoamos care e tipic pentru col uterin. Era practic o metastază la distanță. Curativitatea la stadiul 3 este foarte mică, așadar în aceste cazuri există riscul reapariției cancerului în corp. În timp apare recidiva, doar prognosticul și recidiva este mai mare decât în stadiul 4. În prezent sunt tot felul de tratamente și medicamente noi care pot crește posibilitățile de supraviețuire. Mai există așa numitele celule dormante, care stagnează, dorm la orice cancer. Aceste celule sunt descrise îndeosebi la sâni, care se pot reactiva și pot reporni chiar și după 20 de ani, și să apară la o metastază osoasă sau o metastază de la distanță. Într-adevăr, după 5 ani recidiva scade foarte mult, dar tot există, mai ales în stadiul 3.
Femzone: Ce pot face pacientele care trec prin cancer, ca să-și reducă șansele de recidivă și să-și mărească șansele de trai?
Dr. Aracs Loredana: Din câte știm, 90-95% din cancerele de col uterin sunt date sau cauzate de acest virus HPV (virusul papiloma uman). Singura posibilitate de prevenție este de a face această vaccinare HPV și de a face testele Papanicolau sau HPV anual. Dacă s-ar face aceste teste cu regularitate, aceste forme de cancer de col uterin nu s-ar mai depista abia la stadiile 3 și 4, ci în faze incipiente, stadiul 1 sau maxim în stadiul 2. De multe ori când vin paciente cu acest tip de cancer și le întreb când au fost la ultimul control ginecologic, răspunsul este „Când am născut” sau „În urmă cu 5 sau 10 ani”. Doamnele și domnișoarele trebuie să înțeleagă că scopul acestor controale ginecologice este de a se vedea aceste modificări incipiente, iar Papanicolau are rolul de a depista la nivel celular eventualele modificări ce nu se văd cu ochiul liber, și care pot fi modificări maligne ce pot duce la modificări maligne în 5-10 ani. Dacă ai modificări la rezultatele testului Papanicolau și se dă un tratament ginecologic, peste 3 luni de zile se reface controlul. Dacă și peste 3 luni apar acele modificări, se ajunge la conizație, unde dacă există rezultatul histopatologic, trebuie continuate terapiile. Important este că se poate descoperi încă din stadiul 1 și se pot face terapiile, deoarece este o formă curabilă. Așadar, se indică consultul ginecologic anual și vaccinarea împotriva HPV.
Un articol interesant pe tema HPV și vaccinarea am realizat cu Dr. Aracs Loredana în revista Femzone.