Basmele: cum influențează ele dezvoltarea copilului?

Albert Einstein a spus odată: „dacă vrei ca copiii tăi să fie inteligenți, citește-le basme. Dacă vrei ca ei să fie mai inteligenți, citește-le mai multe basme”. Evident, există totuși alternative la basme, dacă ești îngrijorată de faptul că aceste povești ar putea speria copiii sau ar transmite un mesaj greșit. Printre acestea se numără cărțile tematice despre natură, cărțile făcute de voi și activități precum ascultarea și interpretarea de muzică și explorarea în aer liber.
Cum influențează basmele dezvoltarea copilului

Basmele, definite ca povești inventate care reflectă adesea realitatea, le oferă copiilor spațiu pentru a-și extinde imaginația și îi învață cum să relaționeze cu oamenii din viața reală. Aceste povești explorează teme comune, cum ar fi loialitatea, dreptatea, lăcomia, binele contra răul și triumful binelui asupra răului.

Deși basmele conțin teme nerealiste și tind să perpetueze stereotipuri, experții sunt de acord că acestea au un efect pozitiv general asupra dezvoltării copilului. Învățând despre două personaje aflate în dezacord unul cu celălalt, se poate deschide o discuție despre conflictul pe care copiii l-ar putea experimenta în propria viață cu frații, părinții sau colegii de clasă. De exemplu, adu-ți aminte de tensiunea pe care Cenușăreasa o are cu surorile ei vitrege sau la modul în care două personaje foarte diferite ajung să se aprecieze și să se iubească reciproc în Frumoasa și Bestia.

Așadar, în ce fel contribuie basmele la dezvoltarea unui copil? Și ce rol joacă ele în bunăstarea generală a unui copil?

Basmele – efectele psihologice

Văzându-se reflectați în basme, copiii se pot simți mai confortabil cu ei înșiși. Ei pot fi chiar inspirați să își exploreze propriile emoții. Cercetătorii au observat că basmele le-au permis copiilor „să ia contact, în siguranță, cu anxietățile legate de pericol și de moarte”. Alte cercetări, sugerează că utilizarea strategiilor narative și a povestirilor, cum ar fi basmele și poveștile populare tradiționale, pot îmbunătăți bunăstarea generală a unei persoane. Studiul a constatat că basmele au avut un efect pozitiv asupra creșterii personale și acceptării de sine a oamenilor. De asemenea, o altă observație a fost cea că basmele au avut un efect pozitiv asupra dezvoltării sentimentului de cooperare al copilului.

Formarea stereotipurilor

Basmele au fost povestite de secole în mod repetat și în moduri ușor diferite în culturi din întreaga lume. Poate că cele mai cunoscute povești implică o prințesă sau un prinț care se confruntă cu obstacole pe care trebuie să le depășească pentru a găsi fericirea sau pentru a face lumea un loc mai bun. Dar, este noțiunea de prințesă sau prinț, cu hainele lor strălucitoare și locuințele lor de lux, sănătoasă și potrivită pentru copii? Se pune oare prea mult accent pe aparențe și pe o presiune nejustificată asupra fetelor tinere?

Evident s-au făcut cercetări pe subiectul culturii prințeselor, constatând că în rândul fetelor de vârstă preșcolară o cultură a prințeselor Disney amplifică stereotipurile de gen. Ca să citez în totalitate, studiul spune că, pe termen scurt, cultura prințeselor a avut un efect negativ. Dar acest lucru se schimbă în timp. Cercetarea indică faptul că un angajament mai mare în cultura prințeselor la o vârstă mai mică a dus la atitudini mai progresiste despre femei la începutul adolescenței. De asemenea, a promovat convingerea că educația, relațiile și carierele erau la fel de importante pentru femei și bărbați. „Prințesele precum Moana sunt pline de profunzime, pasiune și bunătate”, se notează în comunicat. „Povestea nu este despre cum arată ea, ci despre cum să-ți urmezi visele și să descoperi cine ești. Părinții pot prelua aceste calități interpersonale și își pot ajuta copiii să crească.”

De ce sunt importante basmele?

S-a observat că basmele sunt o parte integrantă a dezvoltării unui copil, deoarece promovează construirea personalității, crearea de legături familiale și descoperirea de sine. Citirea basmelor poate fi benefică pentru dezvoltarea copilului într-o varietate de moduri. Expunerea la basme în timpul copilăriei poate:

  • să îi distreze pe copii, învățându-i în același timp structura de bază a povestirii unei povești
  • să stimuleze dezvoltarea copiilor, permițându-le să-și proiecteze imaginația și creativitatea într-o poveste
  • ajută la înlăturarea fricii de necunoscut
  • să îi ajute pe copii să facă față dificultăților legate de maturitate și să încurajeze credința într-un viitor mai bun
  • îi ajută pe copii să învețe despre conflicte și despre modalitățile posibile de rezolvare a unei probleme
  • explorează teme universale, cum ar fi dragostea și ura, frica și curajul, precum și lăcomia și generozitatea, în siguranța unei povești interesante
  • oferă o modalitate de validare a emoțiilor pe care un copil le poate simți în viața reală

Ce alternative avem la basme?

Pentru părinții care preferă să stea departe de basme, există o mulțime de opțiuni alternative de cărți. Cărțile cu imagini, fără cuvinte sunt excelente pentru a-i iniția pe cei mici în lectură. Sau poate preferi să alegi o carte de ficțiune despre păsări, avioane, flori sau orice îl interesează pe micuțul tău.

Pentru a stârni creativitatea copilului, puteți face propriile voastre cărți, care includ fotografii și întâmplări care spun povestea copilului tău. De asemenea, puteți include desenele aduse acasă de la școală și le puteți pune împreună pentru a face o carte pe care să o puteți citi împreună.

Alte modalități de a cultiva creativitatea copilului includ: jocul, crearea de obiecte de artă, ascultarea și interpretarea de muzică, cântatul, explorarea activităților în aer liber, discuții despre emoții și modalități de exprimare a emoțiilor.

Concluzii

Basmele sunt o parte importantă a copilăriei. Aceste povești imaginate care reflectă adesea realitatea, le oferă copiilor ocazia de a-și cultiva imaginația și îi învață despre situații și sentimente cu care se pot confrunta în viața reală. Da, basmele conțin adesea teme care sunt nerealiste și tind să perpetueze stereotipurile de gen. Dar, experții sunt de acord că efectul lor general asupra copiilor este pozitiv, de la întărirea creativității lor până la a-i ajuta să facă față situațiilor dificile.

Dacă-ți plac articolele din domeniul psihologiei și dezvoltării personale, rămâi pe Femzone alături de Diana.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, Redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Relația in care te pierzi

Când partenerul nu te mai vede: relația în care te pierzi

Te întrebi de ce, în relații care par stabile, ajungi să te simți tot mai invizibilă? Când armonia din cuplu devine condiționată de tăcerea ta, ceva nu e în regulă. Hai să descoperim cum se formează tiparele care te fac să te adaptezi până la anularea de sine și ce poți face pentru a-ți recâștiga vocea, echilibrul și prezența într-o relație.

CITEȘTE MAI MULT
inscrierea la cresa

În vizită-test la creșă – provocare pentru mama și bebe!

Primii pași către creșă nu sunt doar ai celui mic, ci și ai parinților, care își desprind mâinile protectoare. Creșa nu este doar un loc, ci o adevărată aventură, unde cei mici învață să-și găsească echilibrul pe un teren necunoscut. Cum sună o vizită-test la creșă, inainte ca cel mic să-și înceapă programul zilnic? Programul Little Steps Together este special pentru a testa și explora ce înseamnă cu adevărat o vizită la creșă pentru micuțul tău!

CITEȘTE MAI MULT
Ladies creative day de ziua femeii

Ziua Femeii … altfel! Cum a fost la atelierul de pictură experimentală Ladies Creative Day?

Atelierele de pictură experimentală sunt concepute în așa fel, încât cele care iau parte la o astfel de activitate să-și poată relaxa creierul și pune în mișcare mușchii feței simultan, deoarece de Ziua femeii chiar am avut parte de relaxare și râsete. Am pictat, am colorat, ne-am distrat și a meritat! Impresiile noastre de la Ladies Creative Day se regăsesc în articol!

CITEȘTE MAI MULT
limitele sexuale in dating

Cum să vorbești despre limitele sexuale în etapa de dating

În era consimțământului, regula este consimțământul. Etapa de cunoaștere, de început de relație poate fi pe cât de euforică, pe atât de înspăimântătoare, mai ales atunci când vine vorba de comunicarea limitelor și mai ales ale celor sexuale. Vezi aici ce poți face pentru a te asigura că atât limitele sexuale proprii, cât și cele ale partenerului sunt respectate și înțelese pe tot parcursul relației voastre.

CITEȘTE MAI MULT
conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter