Inima îți bate cu putere, îți este greu să respiri și nu poți gândi limpede? Acestea ar putea fi câteva dintre simptomele intense ale unui atac de panică. Simptomele atacului de panică pot răspunde direct la ceva șocant sau înfricoșător, dar pot apărea și fără niciun motiv aparent. Este de înțeles că bruschețea și lipsa de control le poate face să se simtă copleșitoare și înfricoșătoare.
Pentru mulți oameni, atacurile de panică pot fi un eveniment unic. Pentru alții, poate fi un lucru recurent. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în contextul unei afecțiuni de sănătate mintală precum tulburarea de panică. Primul pas în gestionarea simptomelor unui atac de panică, fie că este ocazional sau frecvent, este înțelegerea acestora.
Simptomele atacurilor de panică
În timpul unui atac de panică, poți experimenta simptome fizice, emoționale și cognitive, toate deodată. Conform DSM-5 (Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale), dacă experimentezi patru sau mai multe dintre următoarele simptome ale atacului de panică, incidentul va primi un diagnostic oficial:
- palpitații ale inimii
- transpirație
- tremor
- dificultăți de respirație sau senzație de sufocare
- dureri în piept
- greață sau disconfort abdominal
- amețeli
- temeri de pierdere a controlului sau de moarte
- amorțeală sau furnicături
- frisoane sau bufeuri
- palpitații cardiace și o bătaie rapidă a inimii
Un simptom comun al atacurilor de panică este senzația că ritmul cardiac se accelerează rapid. S-ar putea să simți sau să îți auzi inima bătând mai tare sau mai repede, sau să observi un punct de pulsare care bate foarte tare. De obicei, ritmul cardiac va încetini pe măsură ce atacul de panică și simptomele dispar.
Transpirația: ca parte a răspunsului de panică, este posibil să începi să transpiri. Acest lucru se poate simți inconfortabil sau chiar jenant dacă te afli în public, dar acest simptom durează de obicei doar câteva minute și este complet natural.
Tremor: unul dintre primele simptome pe care le poți experimenta atunci când ai un atac de panică este tremorul excesiv și incontrolabil, sau tremuratul mâinilor și picioarelor. S-ar putea să tremuri în continuare, deși mai puțin intens, la câteva ore după ce celelalte simptome ale atacului de panică s-au încheiat. Dar pe măsură ce te calmezi ar trebui să dispară.
Dificultăți de respirație și senzație de sufocare: în timpul unui atac de panică, mulți oameni hiperventilează sau au senzația că se sufocă. Acest lucru te poate face să tușești, să caști sau chiar să vomiți. Oricât de intense și inconfortabile ar fi aceste simptome, ele reprezintă un răspuns natural la adrenalina pe care o simți.
Încearcă să te concentrezi asupra stabilizării respirației, inspirând și expirând adânc. Ritmul obișnuit de respirație ar trebui să revină într-un interval de 5-30 minute.
Senzație de sufocare: La fel ca în cazul respirației, senzația ca de sufocare poate fi rezultatul hiperventilației. Gâfâitul după aer poate intensifica simptomele atacului de panică. Oricât de dificil ar fi în mijlocul unui atac de panică, încearcă să îți amintești că este un produs al anxietății și nu o afecțiune fizică. Nu te sufoci de fapt. Este o metodă de a recâștiga controlul asupra respirației și să îți revii mai rapid.
Dureri sau disconfort în piept: între palpitațiile inimii și hiperventilație, este posibil să ai și dureri în piept. Prima dată când se întâmplă acest lucru este adesea cel mai înfricoșător, deoarece este posibil să presupui că este vorba de inima ta și să nu realizezi că este vorba de anxietate. Chiar dacă disconfortul toracic este un simptom comun al atacului de panică, este important să soliciți asistență medicală dacă nu ai mai avut niciodată dureri în piept. Acest lucru va exclude orice afecțiune cardiacă de bază.
Greață sau disconfort abdominal: o altă consecință a întregii cantități de adrenalină este greața sau durerea de stomac. Aceste simptome se pot înrăutăți în primele 10 minute, chiar în momentul de vârf al atacului de panică. Uneori, este posibil să simți în continuare grețuri la câteva ore după ce atacul se termină. Anxietatea, în general, poate provoca tulburări de stomac.
Senzație de amețeală, instabilitate sau leșin: combinația de simptome ale atacului de panică, inima care bate repede, hiperventilația și teama de a pierde controlul, te poate face să te simți amețit. Acesta este un răspuns natural la panică.
Deconectare: pe măsură ce simptomele atacului de panică ating punctul culminant, este posibil să ai senzația că ceea ce se întâmplă nu este real sau să începi să percepi mediul înconjurător în mod diferit, ca și cum ai fi într-un film. Sau te poți simți detașată de tine însăți, ca și cum nu ai fi conectată la propriul corp.
Frisoane sau senzații de căldură: acesta este corpul tău care încearcă să se adapteze la adrenalină și la valul de panică.
Alte simptome și senzații de atac de panică: poți experimenta și alte simptome, cum ar fi plânsul, durerile de cap sau vărsăturile. Dar, pentru a primi un diagnostic de atac de panică, va trebui să discuți cu un specialist în sănătate mentală.
Cum se simte un atac de panică?
În timpul unui atac de panică, senzațiile fizice dramatice pe care le simți pot fi atât de supărătoare încât unii oameni le confundă cu un atac de cord. Simptomele emoționale și mentale pot fi, de asemenea, copleșitoare. S-ar putea să simți că se va întâmpla ceva catastrofal sau că trebuie să scapi din situația în care te afli pentru că ești în pericol iminent.
Aceste senzații și sentimente nu sunt întotdeauna legate de un declanșator specific. Simptomele atacului de panică te pot lua prin surprindere și pot apărea chiar și atunci când te odihnești sau dormi. Adesea, atacurile de panică de acest gen sunt cele mai supărătoare.
Astfel, cel mai important este să avem grijă de noi deoarece atacurile de panică pot fi gestionate, recomandarea este de a lua legătura cu un specialist în sănătate mentală. Pe Femzone.ro vei găsi multe articole interesante în domeniul psihologiei și dezvoltării personale.