Aveam o perioadă în care recrutam destul de mulți ingineri. Știi, genul acela de introverți care merg la serviciu să lucreze, nu să „piardă vremea” prin oficiu la socializat. Iar atunci când venea momentul în care se iveau oportunități de promovare, erau trecuți cu vederea. Iar când le spuneam că ar fi bine să fie mai activi și mai vorbăreți, pentru că vorba dulce mult aduce se uitau la mine nedumeriți.
Iar acum, după cele spuse mai devreme, crezi că small talk-ul este inutil și banal? Mai gândește-te o dată. Iată de ce discuțiile mărunte sunt importante la locul de muncă sau oriunde altundeva.
Poate conversația măruntă să aibă un impact mare?
Să începem așa: discuțiile mărunte înseamnă mai mult decât să constați cum e vremea de afară și uite de ce:este o abilitate socială.
Este un lubrifiant social care umple golul dintre o tăcere incomodă și o conversație productivă. Este informală, politicoasă și adesea se învârte în jurul unor lucruri neimportante. Ajută la măsurarea stării de spirit dintr-o încăpere prin câteva interacțiuni scurte. Small talk-ul nu numai că umple spațiul și timpul, dar și conectează oamenii.
În timpul acestor mici conversații se formează o relație. Pe baza subiectelor de conversație și a nivelului de confort cu persoana respectivă, începi să faci distincția dintre un coleg, o cunoștință, un prieten sau o relație mai profundă și mai semnificativă.
Small talk nu are ca scop schimbul de idei sau de informații, ci găsirea unui teren comun și crearea de legături. Chiar dacă te angajezi în discuții mărunte cu persoane străine, interacțiunea te poate face să te simți ascultată și validată, deoarece creează o relație, combate singurătatea și stabilește o conexiune umană pe care o dorim cu toții.
Discuțiile mărunte la locul de muncă au adesea rolul de a umple un gol. Este adevărat că este mai ușor să îți iei telefonul și să începi să dai scroll pe rețelele de socializare, dar pare mai politicos să te angajezi într-o conversație cu colegii tăi de muncă, deoarece, știi, ești la serviciu 😊. Este, de asemenea, și momentul în care să te conectezi cu cineva fără nicio agendă, fără motiv, doar cu cele mai bune intenții.
Cum ne folosim de discuțiile mărunte la locul de muncă?
Să lămurim un lucru: doar pentru că small talk aduce beneficii, nu înseamnă că este mai puțin ciudat sau inconfortabil.
Acest lucru este valabil la evenimentele de networking, la întâlnirile personale și la locul de muncă. Mulți oameni caută să evite cu orice preț discuțiile mărunte, dar realitatea este că discuțiile mărunte sunt un rău necesar.
Atunci când ești nesigură cum să începi o întâlnire sau să te conectezi cu colegii, te poți folosi de câteva replici sau de umor pentru a pune lucrurile în mișcare. La locul de muncă, îți dorești să îți păstrezi profesionalismul, așa că evită subiecte de conversație precum: politica, religia sau subiectele potențial controversate. Ai putea în schimb iniția conversații pe teme neutre.
Să vedem câteva subiecte bune de conversație, nu?
Conversațiile mărunte, în special cele de la locul de muncă, nu au ca scop generarea de idei revoluționare. Nu este un loc în care să-ți împărtășești povestea vieții sau să stabilești o legătură profundă într-o singură interacțiune.
Discuțiile la locul de muncă sunt adesea scurte și ușoare. Asta nu înseamnă că discuțiile mărunte nu pot evolua în discuții mai profunde în timp, odată ce ai stabilit o relație cu persoanele respective. Dacă ai nevoie de idei despre subiecte pentru a porni discuția, încearcă câteva dintre acestea:
Vremea
Nu, nu e glumă. Fie că este soare sau plouă cu găleata, este cam cel mai neutru subiect pe care îl poți folosi pentru a începe o conversație.
Evenimentele curente
Gândește-te la ce se întâmplă în comunitatea ta sau în lume. Dacă ești la curent cu știrile, adu în discuție ceva interesant pe care l-ai văzut în dimineața respectivă. Menționează un eveniment de care ești încântată. După cum am menționat, este mai bine să eviți subiectele controversate, cum ar fi politica și religia, ca început de conversație.
Mâncarea
Toată lumea mănâncă. Vorbește despre o nouă rețetă pe care ai încercat-o sau despre restaurantul tău preferat din oraș. După cum spune proverbul, cea mai rapidă cale către un nou prieten este prin stomacul său sau ceva de genul ăsta, nu-i așa?
Hobby-uri
Ți-ai ales un nou hobby în ultimul an? Poate ai început să alergi sau să cânți la un instrument. Să discuți cu colegii despre ceea ce faceți în timpul liber este o modalitate rapidă de a identifica interese comune.
Complimente
Complimentează-ți interlocutorul pentru o bijuterie sau tunsoarea nouă. Intenționat sau nu, oamenii depun efort pentru felul în care arată. Dacă observi un top drăguț sau o fotografie nouă pe masa de birou, spune ceva drăguț despre asta. O regulă de bază este să eviți comentariile despre aspectul fizic, deoarece nu știi niciodată ce boli fizice, cronice sau mentale pot afecta aspectul.
Familia
Familia este un subiect excelent, mai ales atunci când atât tu, cât și interlocutorul aveți copii sau păreți să aveți cam aceeași vârstă. Până când nu cunoști persoana puțin mai bine, este bine să păstrezi o discuție ușoară. Dacă vezi o fotografie a copiilor sau ai cunoștință despre un eveniment important din viitorul apropiat (o nuntă, un botez), începe de acolo.
Munca
Mai ales la locul de muncă, poți oricând să te întorci la ceea ce se întâmplă în compania ta, la ce lucrezi sau la evenimentele viitoare. Atâta timp cât amândoi lucrați la firmă, este singurul interes comun pe care te poți baza.
Media
Ai o emisiune de televiziune, o trupă preferată sau un podcast deosebit de captivant? S-ar putea părea o prostie, dar să inițiezi o conversație pe subiect de mass-media creează multe punți de legătură. Ia în considerare posibilitatea de a împărtăși câteva din cărțile, filmele, serialele sau podcasturile preferate.
Sunt curioasă, tu oare ce subiecte ai mai adăuga pe această listă?
Pentru alte articole de dezvoltare personală puteți accesa rubrica noastră pentru noutăți săptămânale.