Am testat antrenamentele de Crossfit – Cum a fost?

Crossfit este o formă de antrenament extrem de benefică și solicitantă în același timp, care îmbină cu succes exercițiile cardio cu cele funcționale, cu scopul de a obține rezultatul dorit.
Am testat Crossfit

Știți deja, cu siguranță, că printre altele, Femzone este și despre sport, pe lângă nutriție, sănătate și dezvoltare personală. Așadar, în ultimele luni am testat mai multe tipuri de antrenamente în vogă și îndrăgite, iar acum venim cu o recenzie despre Crossfit, un antrenament extrem de solicitant, dar care sigur te menține sănătoasă.

După o vizită la medicul cardiolog și confruntarea cu o problemă privind lipsa rezistenței la orice fel de efort banal, mi s-a recomandat să încerc un tip de sport care să combine exercițiile de cardio cu antrenamentele funcționale pentru a crește treptat rezistența la efort și să fie și prietenos cu inima.

Așa am dat de Crossfit, antrenamentul despre care, după îndelungi documentări, am aflat că are o mulțime de beneficii, chit că e al naibii de greu la început.

Beneficiile Crossfit

Se pare că acest tip de antrenament, Crossfit, este soluția ideală pentru oricine, indiferent dacă e vorba de începători sau sportivi cu experiență sportivă, pentru a-i ajuta să învețe să se antreneze corect și eficient, pentru a duce la o îmbunătățire rapidă a nivelului de fitness.

Crossfit este practic un tip de antrenament de forță și condiționare. El presupune exerciții funcționale și variate care se execută la o intensitate crescută. Crossfit nu se adresează doar unui anumit segment de persoane, deoarece răspunde nevoilor tuturor persoanelor, ajutând organismul să obțină îmbunătățiri semnificative în toate competențele fitness-ului.

Așadar, am descoperit că antrenamentele de Crossfit sunt benefice în formarea rezistenței cardiovasculare și musculare, în îmbunătățirea forței, flexibilitate, putere, viteză, coordonare, agilitate, echilibru și precizie.

Pentru cine este indicat Crossfit?

Antrenorii spun că e un tip de sport recomandat tuturor, de la copii la vârstnici inclusiv. Ba chiar mulți sportivi de elită din diverse domenii folosesc acest tip de antrenamente în completarea sportului pe care-l practică la nivel de performanță, ajutându-i să devină mai buni în aria lor de activitate sportivă.

Metodele Crossfit funcționează deopotrivă și pentru persoanele sedentare sau supraponderale, tineri ori vârstnici, dovedind de-a lungul timpului cât sunt de eficiente. „Rețeta” Crossfit poate fi universală, așadar e universal valabilă în forma sa adaptată oricărei persoane. Pentru începători sau categoriile de vârstă cu rezistența scăzută existe variantele scalate ale exercițiilor și ghici ce? Funcționează!

Începând cvasi de la zero, desigur că mi s-au atribuit exerciții în forma lor scanate acolo unde antrenorul considera că e mai bine pentru mine. Ideea e să faci corect exercițiile, chiar dacă sunt mai puține la număr față de ceea ce fac ceilalți din grup. Altfel tot ce faci, faci în zadar.

Care e metoda Crossfit?

Adevărul este, dacă ne uităm cu atenție, sălile obișnuite de fitness sunt pline cu aparate care deși sunt atractive, ele sunt utile doar pentru exercițiile izolate (flexii biceps, extensii, ridicări laterale etc), pedalare pe bicicleta staționară sau alergare pe bandă timp de 30-40 min – toate aceste exerciții sunt mișto, antrenante dar din păcate nu duc la rezultate consistente pe termen lung.

Pe de altă parte, programele de antrenament Crossfit folosesc exerciții funcționale, care sunt mișcări poliarticulare și compuse, și care sunt combinate cu ședințe de antrenamente cardiovasculare mai scurte și intense care produc un stimul variat și puternic în organism.

Antrenamentele de Crossfit sunt solicitante, cer determinare și voință, pentru că se muncește mult. Tehnic vorbind, Crossfit este un program de antrenament extrem de variat, care într-o singură oră ne pregătește corpul pentru orice, lucrând întregul corp la intensitate ridicată, desigur totul îndrumat de un antrenor personal.

Aceste mișcări funcționale practic sunt fix opusul acelor mișcări izolate din sălile de fitness, de care am menționat mai sus. Exersând aceste exerciții constant, într-un mediu controlat precum orele de antrenament Crossfit, se întărește musculatura corpului în aceste zone intens solicitate.

Ce rezultate poate da Crossfit?

La un antrenament de Crossfit se lucrează toți mușchii, reducând eventualele accidentări cauzate de transferul presiunii dinspre coloana vertebrală și articulații spre mușchi. Astfel se dezvoltă musculatura, fără să punem accent pe acești mușchi care sunt puțin solicitați de peste zi. Adrenalina e constant prezentă în cursul antrenamentelor și corpul va arăta armonios dacă există constanță, eliberându-se endorfinele. Dacă ne ținem de treabă, fetelor, după un timp nu foarte lung putem observa o creștere a forței și a vitezei de reacție.

Un antrenament de Crossfit garantează combinarea mișcărilor anaerobe, adică elemente de gimnastică, haltere, izometrice.

Unde poți încerca Crossfit? Sunt multe locuri în România, însă eu am participat la antrenamentele de la CrossGym, o sală de sport specializată pe acest tip de antrenamente, unde în aceste zile începe un nou curs de Crossfit Fundamentals, pentru cine e interesată.

Citește și alte articole din secțiunea Dietă, wellness și fitness.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter