Deși nu e bine să vedem lumea doar în alb și negru, când vine vorba de alimentație, mereu tindem să categorisim în alimente bune și „nebune” – cum ne place nouă să le spunem acelor alimente – care nu neapărat ne fac bine atunci când le consumăm.
Am discutat cu dieteticianul Evelin Papp despre cele două categorii de alimente – bune și rele (sau mai puțin benefice) și ea este de părere că atunci când încadrăm alimentele în categorii, trebuie să observăm alimentele pe nuanțe și să le servim în așa fel încât balanța să încline mereu spre cele sănătoase, chiar dacă uneori mai consumăm și din categoria „nebune”.
„E important să avem o alimentație de includere, nu de excludere, și să includem alimente nutritive în alimentația noastră și, în același timp să excludem alimentele care ne pot afecta sănătatea”, explică dieteticianul Evelin Papp.
Diferența între alimente bune și rele
În topul produselor ce trebuie excluse sau evitate aproape integral este alcoolul și fumatul – alcoolul în exces cauzează direct o afecțiune, iar fumatul în sine ca un obicei poate interveni asupra sănătății noastre.
Ca să trecem efectiv la alimente, începem prin a menționa că în opinia specialiștilor, mezelurile (carnea procesată) sunt și ele în cap de listă când vine vorba de alimente ce trebuie evitate din alimentația noastră.
„Carnea procesată este considerată un aliment cancerigen extrem de dăunător, și atunci eu recomand să gătim carnea într-un mod cât mai simplu, de preferință acasă. De exemplu ficatul, șunca și nu numai se pot prepara acasă, chiar dacă necesită timp, pentru că mai bine depunem un efort aici decât atunci când apare o afecțiune”, explică specialistul.
Un alt produs alimentar ce trebuie evitat sau redus la minim posibil sunt băuturile acidulate, deoarece ele conțin o cantitate de fosfor ce ajută la demineralizarea oaselor și pot apărea probleme pe termen lung. În plus, desigur ele conțin și zahăr procesat.
Ce alimente sunt „bune” dar nesănătoase și cum le înlocuim?
O altă categorie de alimente ce e bine să o evităm la capitolul alimente sunt produsele de patiserie – în special cele din comerț – care de regulă conțin margarină, ulei de palmier, și atunci mai bine încercăm să pregătim acasă alternative de gustări și mâncăruri pentru acestea, folosind făină integrală și o cantitate redusă de zahăr în rețetele noastre. De asemenea, bineînțeles se recomandă și evitarea alimentelor prăjite – pe care la fel le putem pregăti acasă la cuptor sau la air-fryer.
„Sunt de părere că majoritatea alimentelor nu trebuie excluse de tot din alimentația noastră, ci pur și simplu să le găsim alternative mult mai sănătoase decât cele aflate în comerț la ora actuală.” – ne mai explică Evelin.
La capitolul snack-uri și chips-uri – bineînțeles că trebuie evitate cele ultra procesate din magazine, chiar dacă ele ne oferă gânduri de confort pentru că ne salvează timp petrecut în bucătărie, însă nu trebuie să uităm că acest timp salvat în bucătărie ne poate costa sănătatea.
„E bine să revenim la rădăcini și la acest slow-living, slow-cooking, să alocăm timp preparării alimentelor, mâncărurilor și să evităm tot ce este dăunător și nociv organismului nostru. Câteva astfel de exemple sunt: margarina hidrogenată, produsele cu sirop de fructoză sau de porumb, pâinea albă, bomboane, ciocolata cu mult zahăr. Este important să găsim alternative la acestea, iar atunci când le poftim să le consumăm într-o cantitate mai mică, mai moderată, pentru că dacă încercăm să le eliminăm, există riscul să mergem într-o altă direcție, o altă extremă”, spune dieteticianul Femzone.ro.
Ca alternative sănătoase putem prepara acasă: pâine integrală cu maia, ceaiuri și ice tea-uri din plante, limonade, putem folosi ciocolată cu 80-85% cacao, humus, nuci, semințe, pește și legume – fructe proaspete și multe astfel de alimente mai puțin procesate, ce sunt bogate în materii prime.
Citește mai multe articole pe teme de dietă, nutriție și wellness pe Femzone.ro
Dacă vrei să intri în contact cu Evelin Papp, o găsești pe rețelele de socializare.