Ce este prolactina, cum ne poate afecta pe noi femeile un nivel ridicat de prolactină și cum ne poate ajuta nutriția când prolactina e prea mare?
Nutriționistul Evelin Papp răspunde întrebărilor Femzone.ro cu privire la problemele cauzate de nivelul ridicat de prolactină.
Ce este de fapt prolactina?
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitară, care îndeplinește mai multe funcții în organismul nostru. Printre funcțiile primare este cea de sprijinire a dezvoltării sânilor și menținerea producției de lapte matern. Prolactina este crescută în mod normal în perioada de alăptare, adică după naștere.
Cu toate acestea, nivelurile ridicate de prolactină în perioada post-natală nu cauzează probleme de sănătate, fiind un lucru obișnuit nivelul crescut. În schimb, în afara perioadei post-natale, nu este un lucru normal ca nivelul de prolactină să fie crescut, peste parametri normali. Cu toate acestea, este o problemă destul de frecventă în cazul femeilor cu cicluri menstruale neregulate sau a celor cu probleme de fertilitate.
Ce face prolactina?
Rolul prolactinei include și inhibarea ovulației, acesta este și motivul pentru care alăptarea exclusivă poate avea un efect contraceptiv timp de aproximativ o jumătate de an cât timp mama alăptează. Însă chiar și acest aspect trebuie tratat cu atenție și nu trebuie lăsat la voia întâmplării, fără o cunoaștere aprofundată a propriului ciclu menstrual.
În această perioadă ciclul menstrual devine neregulat și imprevizibil în cazul femeilor care alăptează după naștere. Prolactina crescută ajută practic la prevenirea unei alte sarcini.
Ce efecte poate avea prolactina crescută?
Pe lângă cele enumerate, o prolactină crescută mai poate da de veste prin senzațiile de uscăciune vaginală, prin scăderea libidoului – care face actul sexual mai dureros, scăderea ciclului menstrual, dereglarea acestuia sau chiar și pierderea completă a ciclului menstrual. Însă, ca parte pozitivă a nivelului crescut de prolactină, ea poate ameliora și stările de anxietate și împreună cu oxitocina, o prolactină crescută poate crea o barieră protectivă la nivel emoțional, ajutând la dezvoltarea legăturii puternice a mamei cu bebelușul.
Poate să apară prolactina crescută în cazul femeilor care nu au copil?
Da, sigur că poate. Acest lucru se poate datora factorilor de stres, cum ar fi: urmarea unei diete foarte restrictive în carbohidrați sau la modul general, dacă femeia face prea multă activitate fizică sau vorbim despre un stres psihic – moment în care organismul transmite un semnal de alarmă că nu e un moment oportun pentru concepție, așadar ovulația este întreruptă, sângerarea este întârziată, ratată sau redusă ca volum. Poate să apară prolactina crescută și în cazul în care femeile nu dorm suficient (sub 6 ore în medie), precum și în cazul în care glanda tiroidă nu funcționează suficient, situație în care pot apărea probleme cu tiroida, de regulă când vorbim despre o hiperprolactinemie. Prolactina crescută apare chiar și din cauza medicamentelor antidepresive, antipsihotice sau tratamentele pentru tensiune arteriale, medicamentele pentru greață sau vărsături, anumite analgezice sau opioide – toate acestea pot crește nivelul de prolactină din organism.
Ce analize se fac pentru a determina valorile reale ale nivelului de prolactină din organism?
În primul rând, prolactina se testează pe nemâncate, de preferat în faza foliculară, în zilele 2-5 a ciclului, deoarece în faza luteală poate să fie crescută prolactina. Dacă apare un nivel crescut de prolactină, nu se face direct tratament medicamentos, ci se repetă încă o dată analiza sau chiar și de 2 ori. Această analiză se recomandă de medicul endocrinolog de regulă, iar dacă nivelul este crescut, medicul recomandă de regulă efectuarea unui RMN pentru a se exclude prolactinomul și se prescrie tratament medicamentos pentru scăderea prolactinei.
Ce alimente și nutrienți ne pot ajuta în menținerea prolactinei în parametri normali?
În primul rând, avem nevoie de calmarea sistemului nervos din alimente. Așadar, vom avea nevoie de alimente bogate în magneziu: nuci, semințe, cereale integrale, avocado și cacao – sau, suplimente de magneziu, însă neaparat să se facă analize înainte.
Apoi, mai recomand adaptogenii – care sunt niște suplimente care ajută organismul să se adapteze condițiilor de stres: suplimente pe bază de rodiola, ashwaganda, cordiceps, reishi (ciuperci medicinale).
Ca alimentație, recomand obligatoriu să fie una bogată în antioxidanți: consum de alimente în 2-3 culori în farfurie, să fie alimentație bogată în seleniu, vitamina C, vitaminele A, E, K, D. În general recomand legumele și fructele foarte colorate care conțin polifenol, cum ar fi clorofila din frunzele de salată verde, spanac și fructe de pădure, prune, struguri și alte legume și fructe intens colorate și dacă se poate să fie de sezon.
Ce putem face pentru a ne proteja sănătatea hormonală?
Este foarte important să avem o îngrijire și igienă personală atentă. Trebuie să avem grijă de microbiom, care și acesta poate să afecteze sănătatea hormonală: să consumăm alimente fermentate care sunt surse bune de probiotice, apoi să consumăm alimente ce constituie surse de prebiotice – care sunt niște particule alimentare nedigerabile (usturoi, ceapă, praz, fenicul, leguminoase, hrișcă, alune, sparanghel, caise etc).
Ce e foarte important la alimentație, este să adoptăm o alimentație bogată în complexul de vitamine B – pentru că ele pot scădea stresul psihic și intră în niște procese enzimatice în descompunerea alimentelor, având efecte benefice în dezvoltarea funcțiilor cognitive: frunze verzi, organe (ficat, inimă, pipotă) și cereale integrale, dar și alimentele fermentate cum ar fi kefirul.
Dacă și tu te-ai confruntat cu prolactinemie și ai căutat răspunsuri la întrebările tale, acest articol cu siguranță îți este de folos. Pentru noi a fost important să abordăm acest subiect din motive personale și sperăm să vă fie și vouă de folos, dragi femei de pretutindeni!
Dacă aveți nevoie de un nutriționist pentru a vă călăuzi în drumul vostru spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, o găsiți pe Evelin Papp pe Instagram și Facebook.
La acest link veți găsi și articolul despre Alimentația și sindromul colonului iritabil