Sensibilitatea la acarienii din praf și la mucegai sunt două probleme foarte comune și cu siguranță fiecare din noi ne-am trezit cu ele la un moment dat. Fiind niște sensibilități de care nu putem neapărat să ne protejăm constant, ne-am interesat mai mult pe acest subiect și venim spre voi cu informații și sfaturi utile direct de la medicul alergolog, dr. Alina Rusu.
Ce sunt acarienii?
„Acarieni” este un termen ce se referă la un grup de organisme asemănătoare insectelor, care pot provoca iritații sau mușcături. Aproape invizibili pentru ochii noștri, acarienii de praf de casă se găsesc peste tot, în mediul în care trăim: majoritatea saltelelor de uz casnic conțin acarieni.
Acarienii de praf sunt prezenți în casele din întreaga lume, cu preponderență în zonele cu un mediu cald și umed. Deoarece celulele moarte ale pielii sunt sursa lor principală de hrană, acarienii preferă să trăiască în saltele, covoare și tapițerii, lucruri pe care oamenii le folosesc frecvent.
Simptome de alergie la acarieni, prevenție și tratamente
„Sensibilitatea la acarienii din praful de casă este cea mai întâlnită patologie, și aceasta poate să se manifeste oricum: și cu simptome respiratorii, și cu simptome cutanate. Ea este relevată prin testarea cutanată (despre care puteți afla aici), sau de testele din sânge. De obicei simptomatologia apare cel mai frecvent în spațiile din interior, mai ales acolo unde este o cantitate mai mare de acarieni și anume – mai mult praf, covoare mai groase, perdele mai multe, perne sau pilote din perne (care pot conține un rezervor mare de acarieni), plușuri și toți factorii aceștia care sunt mai predispuși să acumuleze foarte mulți acarieni.”, ne explică medicul alergolog.
Ca și recomandări de prevenție, avem următoarele sfaturi utile:
- Nu ține rezervoarele de acarieni – dacă se poate, nu ține multe pene, covoare foarte groase, mochete, plușuri
- Spațiul să fie cât mai aerisit pentru a se putea face curat cât mai ușor
- Acolo unde există încălzire în pardoseală, acolo există și un deranj mult mai mare – pentru că aerul circulă, ridică praful și îl ține în acea zonă
- Există pe piață niște aspiratoare mai performante care pot să aibă o lampă UV sau încălzire la 60 de grade, și acestea pot aduce un plus, un beneficiu la aspirarea acelor zone mai pline de acarieni
„Oricum, în oricare mediu, oricâtă curățenie faci, există acarieni. Ei sunt în saltele, în canapele, în tapițerii. Și atunci, fiecare pacient va fi simptomatic în funcție de gradul de sensibilizare – anume cât e de alergic sau cât de tare se expune. Pentru că există persoane care răspund foarte bine dacă primesc tratament simptomatic, și fac acele măsuri în mediul în care stau sau lucrează. Și există pacienți care nu răspund prea bine, aceștia sunt cei care asociază și alte alergii și atunci această alergie la acarieni este mai dificilă de controlat. Tratamentul este legat de simptomele fiecăruia. Unii au urticarie, alții au rinită, alții au astm.”, ne informează dna. Dr. Alina Rusu.
Aparent, deranjul cel mai mare pe acarienii din praful de casă este în perioada septembrie-aprilie. Toată perioada de toamnă, iarnă, până în primăvară. Pentru a fi pregătiți, este bine de știut că acești acarieni au o perioadă de înmulțire fiziologică, le place umezeala, le place căldura și de aceea este acea perioadă mai specifică pentru ei.
Ce trebuie să știm despre mucegai
Mucegaiul este a doua problemă despre care discutăm în acest articol, una care provoacă alergii severe foarte multor persoane. Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se înmulțesc prin spori, și care se manifestă prin pete verzui sau negre pe pereți, în baie sau în zone cu umiditate ridicată. Mucegaiul poate apărea atât pe interior, cât și pe exterior. Ce e totuși interesant, e faptul că, mucegaiul care apare pe alimente sau cel exterior nu are aceleași caracteristici precum cel de interior.
Simptome de alergie la mucegai, despre prevenție și tratamente
„Alergiile la diferite tipuri de mucegai sunt aproape la fel ca și cele la acarieni, cel mai frecvent se manifestă prin probleme respiratorii – rinită sau astm – sau uneori asociază și fenomene de urticarie. Pentru a fi siguri, alergia la mucegai se poate releva tot din testele cutanate.”, ne spune medicul alergolog.
Ca și în cazul acarienilor, oricât de multă curățenie am face în casă, mucegaiul poate apărea brusc să ne facă probleme. Pentru a putea creste, sporii care creează mucegaiul au nevoie de umiditate, iar daca ai mucegai pe pereți, primul lucru pe care îl ai de făcut este să elimini din casa ta principala cauza a apariției lui – umiditatea.
„Ca și tratament, pacientul care are simptomele de alergie la mucegaiul de casă, poate să aplice soluții și să i-a tratament medicamentos, dar trebuie în primul rând să iasă din mediu. Să se rezolve sursa. Dacă persoana continuă să stea într-un mediu cu spor de mucegai, se va agrava afecțiunea și nu va fi deloc bine.”, ne sfătuiește Alina Rusu.
Ți-a fost de folos acest articol? Rămâi alături de noi pe Femzone.ro pentru mai multe articole interesante „de sezon” realizate în colaborare cu medicul alergolog Alina Rusu.