9 discursuri TED despre încredere care schimbă perspective

Unul dintre lucrurile care îmi plac la TED Talks este faptul că sunt bucăți de înțelepciune, perspective și sfaturi ce reies din experiențe și istorioare proprii. Unele dintre cele mai faimoase și populare TED Talks prezintă idei despre vulnerabilitate, leadership, comunicare, depresie și relații umane. Iar azi propun 9 dintre preferatele mele din care am învățat despre încredere și despre cum să o cultivăm și la cei din jurul nostru.
discursuri despre încredere

Cauți un mic impuls de încredere? Aceste TED Talks abordează încrederea: cum să o construiești și cum să menții o stare de spirit încrezătoare.

Hai să vorbim despre încredere

Dacă îmi urmărești pagina de Facebook, știi deja că îmi plac prezentările TED Talks. În viață, cele mai greu de stăpânit sunt lucruri pe care simțim că pur și simplu „le avem”. Vorbesc de încredere. Mai specific despre stăpânirea încrederii. Despre crearea unor obiceiuri și obiective care să susțină încrederea. Despre crearea tipului de încredere care durează și care ne propulsează înainte.

În cele ce urmează iată 9 prezentări TED Talks, care îmi plac, despre toate aspectele ce țin de încredere: de unde vine ea, cum o putem „crește” și cum curajul duce la încredere.

#1 3 întrebări pe care să ți le pui despre tot ceea ce faci, de Stacey Abrams

Stacey Abrams, se străduiește să găsească un loc pentru toți cei care au fost marginalizați. Acest discurs este pentru a-i ajuta pe ceilalți să își atingă obiectivele și să facă o schimbare. Abram începe discursul cu o anecdotă despre experiența ei de discriminare. Acest lucru a condus-o la întrebarea: ce faci acum că ai un obiectiv?

Există trei întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a face ceva: Ce îmi doresc? De ce îmi doresc acest lucru? Și cum îl obțin?

Abrams pune accentul pe întrebarea „de ce”, pentru că, fără un motiv clar, „a face nu are sens”. Lucrurile pot deveni dificile odată ce, ceilalți nu mai cred în tine și chiar încearcă să-ți spună să te oprești. În cele din urmă, trebuie să știm „cum” ne vom atinge obiectivul. Vor exista obstacole, dar va exista și un câștig care va veni.

În general, discursul lui Stacey Adam este bine structurat și interesant de ascultat. De asemenea, folosește umorul pentru a-și ușura discursul și pentru a-și lăsa personalitatea să se vadă în discurs.

#2 Cum să-ți construiești încrederea – și să o stârnești în ceilalți, de Brittany Packnett

În acest discurs TED, Brittany Packnett discută conceptul de încredere. Ea susține că acesta este unul dintre cele mai importante ingrediente ale prosperității, care lipsește la mulți oameni. Ea își începe discursul făcând referire la o carte cu imaginea lui Septima Clark, o femeie după care și-a modelat cariera.

Packnett oferă audienței trei modalități cheie de a dezvolta încrederea. Mai mult, ea împărtășește visul ei despre o lume în care oamenii se folosesc de încredere pentru a-și transforma visele în realitate. Încrederea le permite oamenilor să înceapă să-și urmărească visele și să continue atunci când eșuează. De asemenea, poți afla cum să construiești o buclă infinită de încredere.

#3 Căutarea momentelor „Aha!”, de Matt Goldman

Cu toții suntem în căutarea momentelor noastre „Aha!”. În acest discurs TED, Matt Goldman ne povestește despre momentul său definitoriu și despre cum l-a condus la co-fondarea grupului Blue Man Group.

#4 Învățați-le pe fete curajul, nu perfecțiunea, de Reshma Saujani

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că cele mai multe dintre cele mai fundamentale lecții pe care le înveți despre cum să te comporți s-au întâmplat pe terenul de joacă? Ai fi surprinsă? În acest TED Talk, Reshma Saujani vorbește despre cum le putem învăța pe fete să fie curajoase în loc să fie perfecte.

Reshma Saujani vorbește în acest discurs despre faptul că bărbații sunt recompensați pentru riscurile și eșecurile lor mai mult decât femeile. Ca urmare, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să fie mai îndrăzneți la locul de muncă. Încă din copilărie, fetele sunt învățate să evite riscurile. Reshma Saujani ne împuternicește să ne schimbăm perspectiva. Este o provocare și nu câștig întotdeauna, dar este mult mai plină de satisfacții și împliniri.

#5 Pentru a crește fete curajoase, încurajați aventura, de Caroline Paul

Rămân încă la ideea de a învăța fetele să fie curajoase. Caroline Paul este autoarea cărții „The Gutsy Girl: Escapades for Your Life of Epic Adventure”, un ghid revoluționar pentru a crește fete curajoase. De asemenea, ea a pornit în multe dintre aventurile sale, a pilotat avioane, a făcut rafting, a lucrat pentru Departamentul de Pompieri din San Francisco, fiind, practic, și curajoasă și grozavă. Și ea spune că nu există niciun motiv pentru care orice fată să nu poată face aceste lucruri. În acest discurs, ea explorează de ce nu se așteaptă curajul la femei.

#6 Cum să crești copii care pot depăși anxietatea, de Anne Marie Albano

Riscul generează încredere. De aceea, psihologul Anne Marie Albano crede că graba constantă de a rezolva problemele unui copil poate perpetua un ciclu de dependență și resentimente pe tot parcursul vieții. În acest TED Talk, Albano descrie cum poți cultiva o încredere de durată celor din jurul tău. Acest lucru este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru părinți.

#7 Limbajul corpului tău poate modela cine ești, de Amy Cuddy

Ce spune limbajul corpului tău despre tine? Psihologul Amy Cuddy susține că power posing ne poate spori propriile sentimente de încredere și ar putea avea chiar un impact asupra șanselor noastre de succes. În acest TED Talk, Cuddy explică modul în care limbajul nostru corporal ne modelează și din interior și din exterior.

#8 Darul și puterea curajului emoțional, de Susan David

Ce este curajul emoțional? Psihologul Susan David ne împărtășește cum modul în care ne gestionăm emoțiile modelează tot ceea ce contează. Ne modelează acțiunile, cariera, relațiile, sănătatea și fericirea noastră generală. În acest TED Talk, Susan David contestă o cultură care prețuiește pozitivitatea în detrimentul adevărului emoțional și vorbește despre cum putem fi mai agili din punct de vedere emoțional.

#9 „Binele” și „răul” sunt povești incomplete pe care ni le spunem nouă înșine, de Heather Lanier

Suntem învățați să categorisim totul, la un nivel de bază, ca fiind „bun” sau „rău”, dar asta nu poate fi corect, nu-i așa? Fiona, fiica lui Heather Lanier, suferă de sindromul Wolf-Hirschhorn, o afecțiune genetică care duce la întârzieri în dezvoltare. În acest TED Talk, Lanier pune la îndoială presupunerile noastre despre ceea ce face viața „bună” sau „rea” și ne provoacă să luăm viața așa cum vine, fără a o judeca.

Citește și alte articole din domeniul dezvoltării persoanei, pe Femzone cu Diana

SHARE

Diana Zazila

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter