5 moduri în care maternitatea mi-a impulsionat cariera

Dacă ești suficient de privilegiată pentru a avea opțiuni, s-ar putea să te întrebi: Să caut un loc de muncă part-time sau să accept angajamente suplimentare pentru a plăti scutecele? Să rămân la locul de muncă actual sau să fac o pauză și să stau acasă cu copiii? Chiar dacă mă simt mai dedicată ca niciodată, sunt conștientă că prejudecățile implicite lucrează împotriva mea și a altor mame la locul de muncă. Mamele care muncesc sunt judecate ca fiind mai puțin competente și mai puțin devotate muncii lor. Acest lucru nu este deloc în regulă – putem și ar trebui să facem mai bine. În calitate de femei, trebuie să deschidem calea în sprijinirea altor femei, inclusiv a mamelor alături de care lucrăm.
cariera mama în maternitate

Pentru multe femei, a deveni mamă echivalează cu o răscruce de drumuri în carieră…

Maternitatea poate bloca sau deraia o carieră și pentru unele femei se întâmplă acest lucru. Nu îți fă iluzii pentru că și drumul meu înapoi la muncă a fost plin de gropi. Prima lună la serviciu după concediul de îngrijire a copilului a fost mizerabilă. Băiețelul meu angelic a ajuns la creșă și a intrat imediat în grevă. Nimeni din casa noastră nu mai dormea noaptea, nici măcar pisicile.

Pe măsură ce mă reacomodam la slujba mea cu normă întreagă, eram deprimată și abia funcționam. Am fost tentată să demisionez din pură epuizare. În schimb, am perseverat. Și, mai mult de un an mai târziu, mă bucur că am făcut-o, pentru că faptul că am devenit mamă mi-a avansat cariera în moduri la care nu m-am așteptat niciodată.

Am petrecut mai puțin timp la birou, dar am făcut mai multe lucruri

Înainte de a-l avea pe fiul meu, puteam oricând să rămân la ore suplimentare pentru a-mi gestiona volumul de muncă atunci când acesta era mare. După ce m-am întors la serviciu, jonglam cu orele stabilite de dus și adus de la grădiniță și cu „ora de culcare” a micuțului și nu mai aveam această flexibilitate. A fost o provocare. Îmi făceam griji cum voi reuși să fac totul.

Noile constrângeri asupra timpului meu m-au forțat să mă uit cu atenție la obiceiurile mele de lucru. Am început prin a-mi prioritiza munca esențială și am refuzat toate proiectele/întâlnirile pe care le puteam refuza fără să mă sinucid în carieră. Am mai lucrat de acasă și am folosit acel timp pentru a mă concentra pe proiectele majore.

Acest lucru a fost greu. Dar schimbările pe care le-am făcut, au funcționat. Și când copilul meu a început să doarmă liniștit toată noaptea (multe luni mai târziu), productivitatea mea de nivel următor a dat cu adevărat roade. Rareori a trebuit să lucrez în afara orelor stabilite.

Angajamentul meu față de familie m-a făcut să mă dedic mai mult carierei mele și companiei unde lucrez

Să mă descurc bine la locul de muncă a fost întotdeauna important pentru mine, dar dorința mea de a reuși s-a adâncit doar după ce am avut un pitic la care să mă gândesc. Acum sunt inspirată să mă descurc bine la locul de muncă pentru că trebuie să îl întrețin și pentru că vreau să dau un exemplu pozitiv. Să fiu despărțită de fiul meu în timpul zilei este mai greu decât mi-am imaginat vreodată, dar și să mă îndepărtez complet de carieră ar fi fost greu. Această luptă continuă m-a ajutat să îmi cristalizez convingerea de a lucra la un loc de muncă pe care îl iubesc.

Sunt recunoscătoare că lucrez pentru o companie care este orientată spre familie. Oferă modalități de lucru flexibile, directori care sunt mame și un grup de mame în cadrul companiei mele mi-au facilitat tranziția către muncă.

Mi-am găsit noi prieteni și mentori în alte mame care lucrează

Prietenele care au devenit mame înaintea mea, membrele grupului de mame din biroul meu care vorbesc deschis despre bucuriile și dificultățile de a fi părinte îmi reamintesc că mă descurc foarte bine. Acest punct neașteptat de conexiune cu alte mame a fost o oază în timp ce făceam tranziția dificilă de revenire la muncă.

Nu aș fi putut să fac față în această perioadă emoțional drenantă fără femeile care m-au încurajat chiar dacă simțeam că mă înec. Printre acestea s-au numărat atât mame experimentate, cât și mame mai noi. Relațiile au înflorit, iar unele chiar s-au transformat. Dar toate au făcut ca maternitatea la locul de muncă să se simtă mai puțin singură și mai ușor de gestionat.

Apariția fiului meu a născut un nou izvor de creativitate în mine

Nu eram pregătită pentru modul în care se va schimba viața mea. Acest lucru a inclus și viziunea mea asupra carierei. Chiar dacă eforturile mele păreau destul de nesemnificative, încet, dar sigur, făceam progrese făcând lucruri, indiferent de rezultat. Strângeam energia creativă pe care o dobândisem în această nouă etapă a vieții și o canalizam în abilitatea pe care o voi perfecționa permanent pentru cariera mea: scrisul.

Am devenit, de asemenea, un problem solver mai creativ acasă. Acest nou nivel de confort în ceea ce privește rezolvarea problemelor mi-a dat, de fapt, încrederea necesară pentru a propune sau a aplica soluții creative la problemele curente de la locul de muncă.

Am început să visez la lucruri mari

După ce am obținut un loc de muncă pe care îl iubeam cu câțiva ani în urmă, am apăsat pe pauză în ceea ce privește aspirațiile mele profesionale. Simțeam că în sfârșit reușisem. Lucram pentru o organizație pe care o iubeam, fiind plătită să fac ceea ce îmi place.

Maternitatea mi-a stârnit dorința de a mă gândi la ce urmează în cariera mea, peste doi, cinci și zece ani. Poate pentru că mi-am dat seama că, pe măsură ce fiul meu crește, cresc și eu (chiar dacă, cu siguranță, încă mă simt ca și cum nu aș fi un adult adevărat). Poate pentru că știu că trebuie să avansez în carieră dacă vreau să-mi cresc veniturile în timp.

Ascultați, doamnelor – în cele mai multe zile, să fii părinte și să lucrezi cu normă întreagă, să încerci să rămâi sănătoasă, să ai o casă curată și relații bune, și poate chiar și o afacere secundară pare o situație imposibilă. Nu este ușor sau frumos. Și cu siguranță nu este întotdeauna echilibrat. Dar, în acest moment, aleg să mă concentrez pe creșterea pe care am obținut-o. Faptul că am devenit mamă a fost grozav pentru cariera mea.

Cea mai bună întorsătură în această călătorie? Orele pe care le dedic urmărindu-mi vocația și bucurându-mă cu adevărat de momentele pe care le petrec cu fiul meu. Munca m-a făcut să fiu mai răbdătoare, mai iubitoare, mai prezentă și mai recunoscătoare atunci când sunt la locul de muncă ca mamă – o carieră care durează o viață întreagă.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter