Unele dintre noi ne pregătim ani de zile pentru a stăpâni niște abilități care ne vor aduce „slujba de vis”. Dar ce se întâmplă dacă devii din ce în ce mai nesigură de calea pe care ai ales-o? Este posibil ca propriile convingeri să te rețină din a face mișcarea necesară. Avem dreptul să schimbăm tot ceea ce nu se simte bine în viața noastră. Știu, problema este în a identifica momentul în care să renunți și să schimbi cursul.
Dacă ai îndoieli, atunci probabil te vei bucura de acest articol. Dar, hai să discutăm despre ce înseamnă „cariera greșită”. Care sunt semnele care indică că te afli la locul de muncă nepotrivit și despre ce trebuie să iei în considerare. Despre cum poți să te redefinești și să îți reconfigurezi traseul profesional.
Ce înseamnă o carieră greșită?
Pentru început, nu bifează criteriile și calitățile carierei tale ideale. Este adevărat că în ceea ce privește cariera ideală sau lucrurile pe care le dorești se vor schimba pe parcursul vieții. De ce? Pentru că tu însăți te vei schimba.
Ceea ce apreciezi cel mai mult la locul de muncă când ai 25 de ani va arăta probabil diferit la 35, 45, 55 și mai mult. Iar o carieră care pare „potrivită” poate deveni o carieră greșită pe măsură ce te dezvolți și crești în carieră. Iar realitatea este că toate alegerile de carieră necesită unele compromisuri între circumstanțele ideale și cele reale de muncă. Cu toate acestea, este important să te gândești dacă aceste compromisuri te apropie sau te îndepărtează de obiectivele profesionale pe termen lung.
De ce este ușor să alegi cariera greșită?
Răspunsul simplu este că nu știi ceea ce nu știi. Majoritatea dintre noi luăm decizii privind cariera folosind informațiile pe care le avem în față, problema este că nu avem niciodată TOATE informațiile.
În prezent există un număr variat de opțiuni de carieră. Multe dintre ele nu existau în urmă cu cinci ani. La care se adaugă și faptul că locurile de muncă se schimbă într-un ritm foarte rapid. Prin urmare, dacă nu ai beneficiat de un coaching de carieră consistent sau nu ai petrecut timp în fiecare săptămână pentru a-ți dezvolta cariera prin obiective și auto-reflecție, probabil că ai făcut alegeri profesionale pe care le regreți.
Care este rezultatul? Sentimentul că te-ai împiedicat în calea carierei tale, în loc să fii în controlul acesteia. Iată câteva semne mai serioase care arată că te afli în cariera greșită:
Îți urăști munca și ești detașată
Poate că cel mai evident semn că ai ales cariera greșită este că urăști cu desăvârșire munca pe care o faci. Ești detașată, îți lipsește motivația și, chiar dacă nu ești stresată de muncă, nu înveți nimic nou. Este, clar, un ciclu rău.
Ia-ți ceva timp pentru a reflecta asupra motivelor pentru care crezi că munca nu te atrage și ce te-ar putea ajuta în acest sens.
Nu te simți inspirată, provocată, creativă sau… orice altceva pozitiv
Carierele noastre ar trebui să ne propulseze. Joburile satisfăcătoare ne fac adesea curioase, antrenate și ne dau dorința de a ne îmbunătăți. Dacă te simți lipsită de aceste calități, poate îți cauți hobby-uri în afara muncii care pot umple acest gol.
În orice caz, activitățile „extracurriculare” îți vor permite să testezi pasiunile, fără riscuri, ceea ce te va conduce, posibil, către un nou loc de muncă sau o nouă industrie.
Sănătatea ta mentală și fizică au de suferit
Atunci când epuizarea, stresul, anxietatea și simptomele fizice îți ocupă mai mult timp decât orice altceva în viață, atunci trebuie să examinezi sursa.
Simptomele de sănătate mentală și fizică oferă indicii. Bolile cronice și efectele secundare pot fi cauzate de stresul și cerințele carierei tale. O carieră solicitantă poate face dificil să ai grijă de bunăstarea ta și să îți creezi o rutină de wellness, cum ar fi somnul, exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă, etc.
Ai prefera să fii oriunde decât la locul de muncă
La dentist, să escaladezi Everestul, pe o scenă… Putem fi de acord că a sta în sala de așteptare a cabinetului medical este destul de anxios, dar dacă găsești toate scuzele din carte pentru a evita munca, ar trebui să te gândești la ce anume alimentează aceste „dorințe de a chiuli”.
Amâni lucrurile până în ultimul moment? Îți este greu să gestionezi stresul? Îți displace cu adevărat ceea ce faci?
Te simți neapreciată și acest lucru generează resentimente
Să lucrezi în cariera greșită poate fi o sugativă de timp și abilități. Chiar dacă avansezi în rolul tău, dacă simți că abilitățile tale profesionale sunt nefolosite, poți fi nemulțumită, și ajungi să te simți neapreciată și plină de resentimente.
Ce faci dacă ai ales cariera greșită?
Dacă te confrunți cu oricare dintre cele de mai sus sau o combinație a acestora, merită să analizezi situația. Poate nici măcar nu e vorba de o carieră greșită, ci de un capitol care se încheie. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a lua măsuri împotriva alegerii unei cariere greșite:
- identifică de ce actualul loc de muncă nu este potrivit. Ia în considerare factorii interni și externi, mediul de lucru, conducerea, oportunitățile de dezvoltare, responsabilitățile profesionale, frustrările etc.
- identifică dorințele și nevoile unice pentru cariera ta.
- explorează opțiunile prin intermediul listelor de locuri de muncă. Păstrează o listă cu companiile și locurile de muncă vizate. Ce anume îți atrage atenția la aceste locuri de muncă și companii?
- solicită interviuri informative. Prin intermediul interviurilor informative, poți aduna informații despre post, competențele necesare și multe altele.
- dezvoltă o rețea. Fă networking.
- începe tranziția în carieră. Dacă stelele se aliniază, atunci fă acel salt într-o nouă carieră, actualizându-ți CV-ul și aplicând pentru roluri noi.
Concluzia? Nu ar trebui să ne demoralizăm și să ne complacem dacă ne aflăm în cariera greșită. Viața este un proces continuu de învățare și ar trebui să ne acceptăm propriile povești unice. Tu poți începe chiar acum!
Diana mai are un material interesant cu titlul: Lansează-ți propria afacere în timp ce îți păstrezi jobul, iar pe Femzone.ro conduce rubrica de Dezvoltare personală cu succes.