4 lucruri pe care oamenii cu boli cronice și-ar dori ca toți ceilalți să le înțeleagă

E greu să știi că cineva drag ție suferă de o boală cronică sau o boală autoimună, iar tu să nu poți face nimic pentru acea persoană. Acest „nimic”, însă, nu se rezumă doar la a face ceva fizic, ba chiar poți face multe din punct de vedere emoțional care să ajute acea persoană dragă ție într-un mod de neimaginat!
boli cronice si boli autoimune oameni

Pornesc cu acest articol deoarece trăiesc cu o boală autoimună și din păcate unele dintre persoanele apropiate mie au și ele variate boli autoimune sau boli cronice. Dar, nu vreau să discut doar despre cei cu boli autoimune, ci despre persoanele cu boli cornice. Pentru că o boală cronică implică și durerea cronică. O problemă la care trebuie să facă față este abilitatea de a răspunde la durerea emoțională de a se simți neînțelese.

Am ales să vorbesc azi despre 4 preconcepții greșite. Ar putea fi mai multe, dar intenția mea este dublă: pe de o parte îmi doresc să educ oamenii despre bolile cronice și să îi ajut pe cei care se simt neînțeleși să știe că nu sunt singuri.

#1. „A arăta bine” nu înseamnă neapărat „mă simt bine”

Dacă e să privesc puțin în urmă, la cum era viața mea înainte de boala autoimună, îmi dau seama cât de ne-educată eram. N-am presupus neapărat, dar porneam de la premisa că dacă o persoană arăta bine, se și simțea bine. Cât de mult mă înșelam! Azi este suficient să îmi spună cineva „dar tu arăți bine!” pentru a-mi reaminti cât de ignorantă eram.

Trebuie să îți povestesc despre colega mea care, ani de zile până să fie diagnosticată, suferea de dureri cumplite. Era tânără, dar avea probleme în a se ridica de pe scaun și părea să tresară de durere. Am întrebat-o dacă se simte bine și răspunsul ei a fost rapid și scurt: „am fibromialgie, dar sunt bine”. Mă gândeam în sinea mea că nu prea știu ce este, dar ce bine că e bine. Adevărul e că nu era bine, am aflat și eu într-un final.

Ceea ce am observat uneori este dorința de a compensa, tocmai pentru a nu face vizibilă durerea. De aceea de multe ori arătăm înspre exterior fața puternică și frumoasă, pentru că de cele mai multe ori nu se primește înțelegerea de care ai nevoie.

#2. Nu sunt zile libere când suferi de boli cronice

În cazul bolilor cronice, da, se poate întâmpla ca unele zile să fie mai bune decât altele. Dar puțini sunt aceia care au parte de o „zi liberă” fără simptome. Iar persecuția simptomelor mereu prezente, îți ia tributul atât la nivel fizic, cât și mental. Faptul că ești uneori mai irascibilă sau mai apatică, fără vlagă  sau dimpotrivă mult prea agitată se datorează și durerilor constante prin care treci.

Faptul că cei din jur se așteaptă să ne însănătoșim, desi nu este un lucru care depinde de noi, nu ajută deloc. Aceste așteptări nu fac altceva decât să creeze un teren fertil pentru autoînvinovățire, cea mai crudă dintre reacțiile emoționale.

#3. „Oboseala” ca simptom nu este identică cu „a fi obosit”

Majoritatea bolilor cronice includ pe lista de simptome „oboseala”. Iar un lucru cu care se confruntă multe persoane cu boli cronice atunci când spun ca sunt obosite este acela că „și eu sunt obosit”. Dar, oboseala bolilor cronice nu poate fi vindecată cu câteva nopți de somn bun. Pentru a înțelege oboseala trebuie să îți imaginezi că atunci când mă trezesc dimineața, indiferent de cât de bine am dormit în noaptea precedent, „bateria” mea este încărcată în proporție de 25%. Acum imaginează-ți că îți începi fiecare zi cu corpul tău doar 25% refăcut de somn. Nu e de mirare că uneori este greu să faci lucruri relativ minore. Dar, ajungi să accepți faptul și să faci tot ce poți în condițiile date.

#4. A fi acasă nu este de vis

Atunci când oamenii sănătoși „visează” la a fi acasă toată ziua, ei nu se gandesc să stea acolo simțindu-se bolnavi și suferind. În plus, cei care sunt imobilizați la domiciliu nu își petrec zilele cu timp liber. Dușul este o muncă. Spălarea hainelor este o muncă. A scrie acest articol este o muncă. Mulți oameni care sunt ținuți acasă din cauza unei boli cronice au grijă de membrii familiei, de la copii mici la părinți în vârstă. Și, bineînțeles, este o muncă să rămânem la curent cu starea noastră medicală – să ne ținem la curent cu cele mai recente evoluții, să evaluăm medicii, să evaluăm tratamentele și să-i ținem pe cei dragi la curent cu modul în care ne descurcăm.

Așa că, atunci când oamenii spun: „Mi-aș dori să pot sta întins toată ziua și să nu fac nimic”, știm că pur și simplu nu înțeleg.

Concluzii

Este greu să fii liniștit atunci când te simți neînțeles. Asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la eforturile tale de a risipi aceste preconcepții greșite. Dar, pe măsură ce o faci, încearcă să recunoști fără amărăciune că nu vei reuși întotdeauna. Nu toată lumea va înțelege cum este viața ta. De fapt, nu toată lumea va face efortul de a înțelege. Cu cât vei reuși să faci față dezamăgirilor tale cu o acceptare echilibrată, cu atât mai bine vei putea să te împaci cu viața ta așa cum este ea. Și asta te face să te simți bine.

Cu Diana ne întâlnim în podcastul iocucioc, unde discută subiecte interesante și controversate din domeniul psihologiei și poți rămâne alături de ea și pe Femzone.ro pentru teme interesante din domeniul dezvoltării personale.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter