Știați că și gustările dintre mele sunt importante, nu doar cele 3 mese principale pe zi? Ba mai mult, avem 3 rețete delicioase și sănătoase, direct de la specialistul în nutriție și dietetică, deci puteți fi sigure că sunt benefice pentru a menține o siluetă de invidiat.
Evelin Papp – nutriționist și dietetician – colaborator Femzone.ro ne-a pus la dispoziție 3 idei de rețete de gustări practice și sănătoase, și ne-a explicat de ce proprietățile acestora sunt benefice pentru noi.
#1. Rețetă: Biscuiți de ovăz
Ingrediente: 2 banane mari, 2 pumni de nuci de casă, 1 lingură mică de scorțișoară, jumătate de lingură mică de bicarbonat de sodiu, jumătate de lingură mică de praf de copt, jumătate de cană de fulgi de ovăz.
Mod de preparare: Se mixează până devine cremos, apoi se așează câte 1 lingură pe rând pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace timp de 15 minute la 180 grade. Ies cam 10-12 biscuiți, o porție este 2-3 biscuiți.
#2. Rețetă: Chips (2 porții)
Ingrediente: 2 cartofi mari, 1 iaurt, 1 linguriță ulei de măsline, condimente verzi, puțin suc de lămâie.
Mod de preparare: Curățați cartofi și tăiați-i felii foarte subțiri. Se condimentează după gust și se așează pe o tavă cu hârtie de copt. Coacem la 180 grade timp de 30-35 minute, apoi la 200 grade pentru încă 5 minute. Pentru dressing, amestecați condimentele dorite, iaurtul și uleiul de măsline.
#3. Rețetă: Peanut butter toast de banană
Ingrediente: 1 felie pâine integrală, 1 lingură unt de arahide, 1/2 banană
Preparare: Ungeți pâinea cu untul de arahide, apoi așezați peste pâine banana. Simplu, ușor de ținut minte când ai nevoie de ceva rapid, și delicios!
Beneficiile alimentelor din rețetele de gustări
- Bananele
Conțin substanțe nutritive importante necesare pentru corp și minte. Mai exact, sunt o sursă important de Potasiu și oferă micronutrienți precum Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B6, Fier, Magneziu și Sodiu. Sunt, de asemenea, bogate în fibre și proteine.
- Scorțișoara
Se pare că, dacă ești la regim de slăbire, un vârf de linguriță de scorțișoară adăugat la unul dintre preparatele pe care le consumi zilnic în cadrul dietei accelerează arderea grăsimilor. În plus, scorțișoara reduce pofta de mâncare și oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Ba mai mult, substanțele chimice din compoziția scorțișoarei te ajută în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, datorită efectului astringent și antibacterian. S-a dovedit că uleiul de scorțișoară poate trata eficient infecțiile tractului respirator cauzate de fungi. Efectele antimicrobiene ale scorțișoarei pot, de asemenea, să ajute la reducerea respirației urât mirositoare.
Unele studii au arătat că scorțișoara poate avea efecte uimitoare pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare. Condimentul poate echilibra nivelul glucozei din sânge (glicemia), poate scădea colesterolul LDL și colesterolul total și poate reduce trigliceridele. În cazul persoanelor cu prediabet, scorțișoara poate încetini progresia spre diabet de tip 2.
- Uleiul de măsline
Folosit în orice mâncăruri sau direct presărat peste diverse salate, uleiul de măsline are multiple proprietăți benefice. Denumit în unele părți ale lumii drept „aur lichid”, uleiul de măsline este un super ingredient, foarte apreciat de specialiști pentru beneficiile sale incredibile pentru sănătate.
Acesta este un ulei de gătit sănătos care poate fi folosit chiar și pentru prăjit sau dressing de salată, pentru proportia sa benefică de acizi grași care țin sub control nivelul lipidelor. De asemenea, este bogat in vitaminele E, A, D, K și antioxidanti.
Magicul ulei de măsline ajută la piele dar și la păr. Este unul dintre cele mai versatile ingrediente pe care le poți folosi în rutina ta de înfrumusețare, iar beneficiile sale se extind dincolo de simpla condiționare și hidratare a pielii. Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene care pot îmbunatati aspectul pielii, făcând-o mai moale, mai netedă și mai sănătoasa în general.
- Untul de arahide
Cu toate ca untul de arahide conține grăsimi, acestea sunt nesaturate și pot contribui la scăderea colesterolului de tip LDL din sânge și la dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.
În doar 2 linguri de unt de arahide se afla 0.17 g de vitamina B6, care poate avea un aport în diminuarea simptomelor depresiei și a scăderii riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Poate contribui, printre altele, si la prevenirea anemiei, a riscului de afectiuni cardiovasculare, sau diminuarea simptomele sindromului premenstrual.
Untul de arahide mai poate avea un rol în formarea masei musculare. Persoanele care doresc să aibă parte de acest beneficiu trebuie să consulte un nutriționist. Acesta le poate ajuta să integreze untul de arahide în mod adecvat în alimentație.
Pe lângă asta, datorită grăsimilor nesaturate, a vitaminei B3 si a mineralelor, untul de arahide poate influența pozitiv sănătatea inimii. Însă în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, este necesar ca medicul să își dea acordul pentru consum.
Ți-a plăcut acest articol? Atunci poftă bună!
Rămâi alături de noi la secțiunea Dietă & Wellness, și vezi toate interviurile super utile cu nutriționistul-dietetician Evelin Papp.