3 dintre cele mai proaste obiceiuri într-o căsnicie

O căsnicie necesită mult efort direcționat și conștient pentru a fi menținută și a fi satisfăcătoare. Greșelile sunt inevitabile, uneori le facem inconștient. Iată 3 dintr-o listă mai lungă de obiceiuri ce pot eroda o căsnicie.
căsnicie, relație, obiceiuri proaste

Ți-ai dorit vreodată ca uneori să poți să îi scrii soțului tău o listă lungă cu toate lucrurile pe care acesta le face și care te înnebunesc? Eu am făcut acest lucru. Și uitându-mă la listă am realizat că, dacă ar vrea, soțul meu ar putea scrie și el o listă cu lucrurile care îl înnebunesc pe el. Am putea face schimb de liste… și apoi ce? Am realizat că multe dintre problemele din căsnicia mea nu sunt de fapt deloc din vina soțului meu. Câteodată erau. Dar, de cele mai multe ori, eram la fel de vinovată ca și el pentru o mulțime de lucruri pe care le aveam pe listă. Așa că, am mototolit lista și am aruncat-o. Am regândit lista cu lucrurile la care știam că trebuie să lucrez în viața mea. Câțiva ani mai târziu, iată o listă cu unele dintre cele mai proaste obiceiuri din căsnicie:

1. Nu te plânge prietenilor tăi

Este pe primul loc dintr-un motiv important.

Crede-mă când spun că îmi este cunoscut sentimentul! Adică, unele lucruri sunt foarte greu de adus în discuție cu partenerul și simți că vei avea o cădere nervoasă dacă nu împărtășești cuiva cu ce te confrunți. Înțeleg…

Dar, fiind totalmente sinceră, a te plânge de soțul tău altora este cel mai rău lucru pe care îl poți face pentru relația voastră. Să ai un prieten care chiar va „lupta” pentru căsnicia ta este greu de găsit. Din păcate, prea mulți prieteni vor fi orbește de partea ta pentru că:

  1. nu vor să îți rănească sentimentele și să îți spună dacă exagerezi sau
  2. sunt părtinitori, cel mai probabil de aceea te-ai dus la ei în primul rând, și
  3. nu este căsnicia lor.

Sincer, pe un prieten nu-l afectează cu adevărat dacă ai o relație sănătoasă sau nu. Poate doar în afară de faptul că nu va trebui să te asculte pe viitor. Am văzut multe situații în care persoane bine intenționate dădeau sfaturi îngrozitoare și extrem de egoiste prietenilor lor căsătoriți. Fii foarte atentă.

Aș vrea să ne oprim un moment aici. Să ne jucăm puțin și să intri în pielea soțului tău. Imaginează-ți o scenă în care el se întâlnește cu unul dintre amicii săi. Își petrec primele minute ale întâlnirii discutând despre viață, iar apoi este întrebat despre ce mai faci tu – doamna soție. El spune că ești bine și apoi începe să se destăinuie despre cum l-ai cicălit mai devreme sau despre cum nu se simte apreciat pentru toată munca lui și despre cum uneori ești pur și simplu rea.

Acum sincer, soții noștri fac asta? Îți spun că nu. Orice după „ce ai mâncat la prânz?” probabil că e prea personal pentru ei. Noi, ca femei, însă, am putea, probabil, să ne deschidem și în fața unor persoane mai puțin apropiate fără să ne gândim de două ori. Uneori vrem doar să fim ascultate. Și da, acest lucru poate fi un lucru grozav, dar care poate fi, de asemenea, extrem de dăunător pentru moralul soțului nostru. Mai ales dacă ne plângem de el prietenilor sau familiei noastre.

Data viitoare când vei avea o astfel de pornire, gândește-te cum s-ar simți el dacă te-ar auzi din greșeală. Acest gând simplu m-a salvat de la multe cuvinte care ar fi putut fi regretabile!

2. Refuzul intimității

Ca mamă, m-am săturat să mă simt atât de necesară tot timpul! Copilul meu are nevoie de mine, munca mea are nevoie de mine, prietenii mei au nevoie de mine și soțul meu de asemenea. Sexul a început să fie o bifă pe lista lucrurilor de făcut, mai degrabă decât o eliberare și un moment de intimidate cu soțul și partenerul meu de viață.

Dacă simți că sexul este o altă corvoadă, încearcă să comunicați despre faptul că deși îți dorești intimitatea, ai nevoie doar de ceva timp pentru a te pregăti mental. Și, hei, nu e nimic rău nici în a programa sexul. Atâta timp cât mai ai o oarecare spontaneitate. Poate îl inițiezi chiar tu din când în când!

3. Să ai prieteni de sex opus

Singurul prieten de sex opus de care are nevoie o persoană căsătorită este partenerul ei. Dacă ai nevoie să te confesezi cuiva, să fie soțului sau unei prietene. Știu că s-ar putea să nu fie o idee populară, dar eliminarea geloziei, competiției și suspiciunilor face căsătoria mult mai simplă pentru amândoi.

Ideea mea aici nu este că oamenii nu ar putea avea prieteni de sex opus. Eu sunt prietenă cu toți prietenii lui Florian. Ei mă felicită, îmi urează la mulți ani etc. Chestia e că sunt prieteni comuni. Am prieteni de sex masculin pe care Florian nu-i cunoștea înainte de a începe să ne întâlnim. Dar i-a cunoscut pe parcursul relației și au devenit prieteni comuni. Suntem transparenți în ceea ce privește prieteniile noastre.

Am observat că există o problemă atunci când femeile căsătorite se destăinuie bărbaților și bărbații căsătoriți se destăinuie femeilor. În special despre soția lor. În aceste cazuri, căutăm un tip de validare și apreciere care ar trebui să vină din partea partenerului nostru. Dacă există ceva despre care simți că nu poți vorbi cu el, aș recomanda să încerci să depui eforturi pentru a reduce acest decalaj. Sau, o altă opțiune a fi să vorbești cu un specialist despre asta. Bineînțeles, nu totul este alb sau negru și evident există și excepții. Dar în general, cred că este cel mai sănătos ca partenerii de cuplu să fie cei mai buni prieteni unul cu celălalt. Punct.

Așadar, vezi ceva ce trebuie adăugat pe lista ta? Eu încă lucrez la lista despre care vorbeam la început, iar soțul meu lucrează la lista sa. Psst! îți șoptesc doar că nu este una pe care am scris-o eu pentru el. Asta pentru că și lui îi pasă de căsnicia noastră la fel de mult ca mie. Dacă îți dorești mai multe pe acest subiect lasă un mesaj și continuăm.

Diana vorbește despre motivele pentru care ne înșelam partenerii în podcastul pe subiectul De ce ne înșelăm partenerii? Pentru alte articole de dezvoltare personală puteți accesa rubrica noastră pentru noutăți săptămânale.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter